Magyarország sokkal rosszabbul teljesít

gazdaság
2013 november 09., 15:22

A mindenhol folyamatosan az arcunkba tolt "Magyarország jobban teljesít" szlogennel ellentétben Magyarország kifejezetten rosszul teljesít. Zsiday Viktor, a Plotinus Alapkezelő vezetője az EKB és az EU adataiból kiszámolta, hogy teljesítettünk a térség országaihoz képest 2009 és 2013 között.

Az elmúlt négy év kumulatív, vagyis felhalmozott GDP-növekedése Magyarországon 1,7 százalék volt, miközben Lengyelországban 12, Szlovákiában 10,5, Romániában 4, Bulgáriában 3,5, Csehországban pedig 2,3. De még a teljes EU-átlag is 2,4 százalék volt. Magyarországnak gazdaságának sikerült a legkevesebbet nőnie négy év alatt a környéken.

Az első magyarázat, ami eszünkbe jut, Zsiday szerint az lehet, hogy Magyarországon sokkal durvább megszorítások voltak, mint a környéken. Csakhogy ez se így van. Magyarországban az elmúlt négy évben 1,2 százalékkal javult a költségvetés egyenlege, miközben Lengyelországban 2,6, Szlovákiában 5,5, Romániában 6,8, Bulgáriában 2,4, Csehországban pedig 3,2 százalékot sikerült javítani. Még az EU-átlag is 3,4 százalék.

Nem lehet arra hivatkozni, hogy a szocialisták szétlopták az országot

Ez megint azt jelenti, hogy miközben nálunk volt négy év alatt a legkisebb növekedés, nekünk sikerült a legkevesebbet megszorítani is. Pedig Bulgáriában és Csehországban is nagyon rossz a helyzet, nem is lehet csak arra hivatkozni, hogy az elmúlt nyolc év szocialista kormányai szétlopták az országot (még ha igaz is). Pont azért nem, mert Csehországban például most bukott meg a teljes politikai elit egy szép nagy korrupciós botrányban.

Zsiday szerint az egyetlen mutató, ami magyarázhatja a szánalmas teljesítményt. A deleveraging, vagyis a hitelállomány csökkenése. A bankok mérlegfőösszege, vagyis a kihelyezett hitelek aránya az elmúlt négy évben nélunk 22 százalékpontot esett vissza, miközben például a lengyeleknél 17 százalékpontot nőtt. Sőt, a környéken sehol nem esett ennyire vissza a hitelezés, még csak megközelítőleg sem. A szomszédok közül a legrosszabb Szlovákia volt, ahol három százalékpontot rontottak.

Miért van ez?

A hitelállomány csökkenése egyébként normális egy hitelválságból kitántorgó gazdaságnál, de növekedést nem lehet belőle csinálni. Ha Magyarország tényleg jobban akar teljesíteni, akkor nem lehet ennyire terhelni a bankrendszert különadókkal, meg adósmentésekkel. Azért nem, mert ahogy a pék, a kocsmáros, meg az újságíró, a bank is pénzt akar keresni. És ha a bank nem tud rajta pénzt keresni, akkor nem ad majd olcsó hitelt a pékség, a kocsma és a szerkesztőség felújítására.

A hitelezés visszaesése viszont csak az egyik ok. A jogrendszer a második. Addig, amíg arra lehet számítani, hogy a kormány egyik reggel úgy kel fel, hogy ma államosítja a pékségeket, aztán másnapra az összes pék elveszti a munkahelyét, nem akar majd senki pékséget nyitni. És ugyanez a helyzet a bankokkal, az áramszolgáltatókkal, az éttermekkel, a dohányboltokkal és minden mással is. Amíg Magyarországon nincs vállalkozási szabadság és jogbiztonság, addig nem jön ide semmilyen beruházás és nem lesz jobb a hitelezés. Úgy meg Magyarország nem fog jobban teljesíteni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.