Tízezernél is több halott a Fülöp-szigeteki tájfunban

katasztrófa
2013 november 10., 07:08
comments 3
  • Az eddigi becslésekkel szemben tízezernél is többen halhattak meg a Fülöp-szigeteken pénteken végigsöpört Haiyan tájfun miatt.
  • Az ország középső részén lévő Leyte tartományban a vihar útjában lévő épületek 70-80 százaléka megsemmisült.
  • Vietnamban százezreket menekítenek.
photo_camera Tacloban a vihar utánFotó: REUTERS/Erik De Castro

Sőt a halottak száma ennél is magasabb lehet, mert csak a régió központi kikötővárosában, a 220 ezer fős Taclobanban lehet tízezer halálos áldozat a helyi hatóságok szerint. Szemtanúk szerint a lerombolt városban mindenfelé holttestek hevernek. Az ENSZ egyik segélykoordinátora, aki egy mentőcsapattal érkezett Taclobanba, azt mondta, hogy utoljára a 220 ezer halálos áldozatot szedő 2004-es indiai-óceáni szökőár után látott hasonló léptékű pusztítást.

“Autók hevernek szanaszét szórva, és az utcákat törmelék borítja”

– mondta Sebastian Rhodes Stampa.

A várossal szemben lévő Samar-szigeten is több százan haltak meg.

photo_camera Képek: Reuters

A Haiyan tájfun, vagy ahogy ott nevezik, Yolanda, valószínűleg a legerősebb trópusi vihar volt valaha a térségben.

A kormány szombaton 15 ezer katonát vezényelt a tájfun által leginkább sújtott térségbe helikoptereken, teherautókon és gyalogosan. A károk ellenére szombaton sikerült leszállnia a repülőtéren két C-130-as katonai szállítógépnek, amely a mentéshez szükséges felszereléseket és távközlési berendezéseket vitt Taclobanba.

Az amerikai védelmi minisztérium is felajánlotta segítségét: Chuck Hagel miniszter jelezte, hogy az Egyesült Államok helikoptereket, repülőgépeket és hajókat biztosít az eltűntek felkutatására és a mentési munkálatokra.

People walk on a flooded street filled with debris after Typhoon Haiyan hit the central Philippine city of Tacloban

A Haiyan tájfun péntek reggel csapott le a Fülöp-szigetekre, és szombaton kissé meggyengülve Vietnam felé folytatta útját. A helyi katasztrófavédelem szerint hatszázezer embert menekítettek ki a lehetséges útvonalából. Később kétszázezer ember visszatérhetett lakhelyére, mert kiderült, hogy megváltozott a tájfun útvonala.

Typhoon Haiyan is pictured in this NOAA satellite handout image

Az első becslések először csak négy halottról szóltak a Fülöp-szigeteken. Később kiderült, ennél sokkal rosszabb a helyzet, és legalább 1200-an haltak meg. Mostanra látszik, ennél is sokkal nagyobb pusztítást végzett a 8 fokozató skálán 8,1-re mért vihar. (Guardian/Reuters/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.