Venezuelában tudják, hogyan kell harcolni a népet sanyargató magas árak ellen

külföld
2013 november 10., 10:33
comments 14

Most lehet igazán jó venezuelainak lenni. Egyrészt venezuelai lett a valamelyik világszépe verseny győztese, akit ezúttal meg is mutatnánk

photo_camera Gabriela Isler fotók: Reuters

Másrészt most igazán olcsón lehet elektronikai cikket vásárolni. Nicolás Maduro elnök ugyanis jelentős lépést tett az országa ellen folytatott "gazdasági háború" visszaverésére. Maduro elrendelte a Daka nevű elektronikai termékekek kínáló áruházlánc boltjainak megszállását (öt is van belőle), azok vezetőit letartóztatták, a katonák pedig az elnök által meghatározott, "tiszteséges" árakon kezdték el árulni a készleteket.

Shoppers crowd outside a Daka store as they wait to shop for electronic goods in Caracas

Az elnök burzsoá élősködöknek nevezte a Daka vezetőit, mert szerinte több termék ára az ezerszeresére nőtt. Bejelentette, hogy a Daka megszállása csak a jéghegy csúcsa, az egész országot át fogják fésülni, hogy lecsapjanak a népet sanyargató gátlástalan kereskedőkre. Meg azt is mondta, hogy "Az emberek kifosztásának véget kell vetni!" Maduro harcot hirdetett a készleteket felhalmozó vállalkozások ellen is, "semmi se maradjon a polcokon és a raktárakban".

A boldog vásárlás az egyik boltban konkrét fosztogatásba csapott át, de az elnök szerint ez elszigetelt jelenség, a valódi bűnözők a nép kifosztói.

Hamarabb jön a Jézuska a borítékkal

Ráadásul Maduro még pénzt is biztosít majd a vásárlásokhoz, mert idén előrébb hozta a karácsonyt. Az indoklás szerint azért, hogy minél haramabb szétáradjon a béke és a szeretet. És ha már így alakult, az év végi jutalmakat és a nyugdíjakat is kiosztják már december elseje előtt. Nem mellékesen, az országban helyhatósági választásokat tartanak december 8-án. Sűrű amúgy a november Venezuleában, a hónap elején hozta létre Maduro a boldogságért felelős államtitkárságot.

El kell ismerni, a baloldali populista Madurónak nincs könnyű dolga, ha feledteti akarja elődjét, a márciusban elhunyt baloldali populista Hugo Chávezt. Népszerűsége a hatalomban töltött fél év után már jelentősen csökkent, most 40 százalék körül van. Hiába ül a világ legnagyobb olajkészletén, Venezuelában 54 százalékos az infláció, és bár most állami leértékelés van elektronikus termékekben, van, hogy alapvető termékeket, így vécépapírt és lisztet sem lehet kapni a boltokban.

photo_camera Maduro elnök prezentál

A Reutersnek nyilatkozó üzeltemberek szerint az állam hiába próbálja szigorú ellenőrzésekkel és senki által komolyan nem vett hatósági árakkal kontroll alatt tartani a kereskedést, a feketepiacon nagyjából mindent tízszeresen áron lehet csak megkapni. A valutahiányt miatt minden külföldi terméket csak nagyon drágán tudnak beszerezni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.