Az oroszok megfertőzték a Nemzetközi Űrállomást

TECH
2013 november 12., 08:52

Egy orosz kozmonauta egy pendrive-val a híres Stuxnet vírussal fertőzte meg a Nemzetközi Űrállomást (ISS) – mondta Eugene Kaspersky biztonsági főnök.

Az ISS-en időről időre vannak számítógépes vírustámadások. Az említett eset valószínűleg május előtt történt, mivel akkor álltak át a biztonságosabb Linuxra. Addig Window XP-t használtak (:D), és azoknak a tudósoknak a gépére került a vírus, akik USB-sticket dugtak a laptopjukba. Sajtóértesülés szerint egy orosz kozmonauta laptopjáról terjedt szét az ISS-en a W32.Gammima.AG féreg.

Egy meg nem nevezett orosz atomerőműbe is bejuttatták a vírust, és minden adatot elloptak, kétszer – mondta Kaspersky, aki szerint a férgek felét kínaiul, a harmadát pedig spanyolul vagy portugálul írják.

Nemrég egyébként pont az oroszok használtak trójai vírust a szentpétervári G20-on. A résztvevőknek (többek között David Cameron stábjának) osztogatott szuvenírpendrive-okba is trójai vírust raktak, hogy az orosz FSzB hozzáférhessen kormányzati számítógépekhez. És kiderült, hogy tényleg így történt, úgyhogy mindenkit figyelmeztettek, hogy ne használják azokat.

(IBTimes)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.