A Mercedes viszi a hátán a magyar ipart

gazdaság
2013 november 15., 07:16

Szeptemberben az ipari termelés 5,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A frissen kijött KSH jelentés szerint a bővülés mögött még mindig az autóipar, és az ahhoz kapcsoló beszállító ágazatok eladásainak növekedése áll.

A munkanaphatástól megtisztított index 3,1 százalékkal emelkedett, mivel idén szeptemberben eggyel több munkanap volt, mint tavaly.

A termelés az év első kilenc hónapjában az egy évvel ezelőtti szintet érte el.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index szeptemberben 1,8 százalékkal nőtt.

Az ipari export az év első kilenc hónapjában 3,4 százalékkal, míg szeptemberben jelentősen, 11,8 százalékkal emelkedett 2012 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének mintegy felét adó két alágból a több mint háromtizedet képviselő járműgyártás kivitele szeptemberben kimagaslóan, 27,9 százalékkal bővült. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export közel egyhatodát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 3,2 százalékkal csökkent.

  • Az ipar belföldi értékesítése január-szeptemberben 2,7 százalékkal mérséklődött, míg szeptemberben 5,0 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest.
  • A feldolgozóipar belföldi eladásai szeptemberben 3,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.
  • Az ipar nemzetgazdasági ágai közül szeptemberben a feldolgozóipar termelése 6,3 százalékkal emelkedett, miközben a csekély súlyú bányászaté 18,4 százalékkal visszaesett az előző év szeptemberéhez viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 4,9 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.
  • Szeptemberben a feldolgozóipar tizenhárom alága közül nyolcban regisztrált termelésbővülést a KSH, a többi alágban 0,9 és 5,3 százalék közötti volumencsökkenést mért az előző év azonos hónapjához képest.
  • A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés több mint egynegyedét adó járműgyártás kibocsátása kiugróan, 27,6 százalékkal nőtt. A kimagasló teljesítményt tükrözik az alág rendelésmutatói is.
  • A feldolgozóipari rangsorban második számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 5,3 százalékkal csökkent. Az iparágon belül azonban a legnagyobb szakágazatban, a híradás-technikai berendezések gyártásában a 2011 júniusa óta tartó visszaesés után először figyelhető meg növekedés.
  • A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés majdnem egynyolcadát képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása gyakorlatilag az egy évvel ezelőtti szinten maradt, 100,2 százalék volt.
  • Átlag feletti, 12 százalékos volumenbővülés volt a közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék és 9,5 százalékos bővülést a legkisebb súlyú textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásában, főként a kivitel kedvező alakulásának köszönhetően.
  • Tartóssá vált a csökkenés a gyógyszergyártásban, az alág kibocsátása 4,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.
  • A feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 31,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. Az új exportrendelések 30,6, az új belföldi rendelések 34,3 százalékkal nőttek.
  • Az összes rendelésállomány 24,6 százalékkal haladta meg az előző év szeptemberit.
  • Az év első kilenc hónapjában az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 0,2 százalékos csökkenése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 0,3 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.
  • Január-szeptemberben Magyarország területi egységei közül az ipari termelés négy régióban nőtt az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű, 22,8 százalékos volumenbővülést ebben az időszakban Dél-Alföldön regisztrálta a KSH. A többi régióban 4,0 és 5,0 százalék közötti volumencsökkenést mértek.

(MTI, Napi.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.