A Külügyminisztérium behívta a török nagykövetet a Magyarországot bíráló cikk miatt

politika
2013 november 20., 19:17
comments 17

Takács Szabolcs a Külügyminisztérium politikai igazgatója egy elemzésről érdeklődött Törökország budapesti nagyköveténél, Şakir Fakilnál. Az írás a Török Külügyminisztérium háttérintézményének számító Center for Strategic Research Perception Journal of International Affairs című kiadványában jelent meg, és többek között az szerepel benne

a szó hagyományos értelmében lehetetlen Magyarországot pluralista demokráciának nevezni, a kormány pedig lakosság nagy részének támogatása mellett egy autoriter vágányon halad.

Takács Szabolcs szerint az elemzés semmiképpen sem illik

az elmúlt években kiválóan alakuló, folyamatosan fejlődő magyar–török kétoldalú kapcsolatok keretébe.

A Külügyminisztérium közleménye szerint magyarázatot kért a nagykövettől arra,

hogyan jelenhetett meg a szóban forgó cikk a folyóiratban.

Şakir Fakili nagykövet elmondta, bár a Török Külügyminisztérium háttérintézményének kiadványáról van szó, az abban megjelent elemzések

nem tükrözik, és nem tükrözhetik a hivatalos török álláspontot.

A nagykövet elhatárolódott az elemzés tartalmától.

A cikket Török Gábor posztolta kedden a Facebookra, akkor Kumin Ferencnek címezte. A válasz elég hamar megérkezett, még ha nem is személyesen Kumintól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.