Elfoglalták a tüntetők a kijevi városházát

külföld
2013 december 01., 15:39
  • Kijevben több tízezres tüntetések kezdődtek pénteken, mert a kormány mégsem írta alá a társulási szerződést az EU-val.
  • Szombat hajnalban a rendőrök szétverték a tüntetőket, amit azzal indokoltak, hogy a demonstráció akadályozta a főváros újévi fenyőfájának építését.
  • Vasárnap újra sokan gyűltek össze a Függetlenség téren, hogy az EU mellett, Janukovics ellen tüntessenek.
  • A tüntetők megszállták a kijevi városháza alsó szintjén, hogy ott melegedhessenek.

Arról, hogy Ukrajna az oroszok zsarolásának engedve pénteken végül miért nem írta alá a társulási szerződést az Európai Unióval, itt olvashatja el Magyari Péter remek elemzését. Hogy mi történt azóta, arról meg a következőkben lesz szó.

photo_camera Fotó: AFP

Pénteken kora délután két demonstráció kezdődőtt Kijevben. A Függetlenség terén sztrájkoló egyetemisták tiltakoztak, a szomszédos Európai téren a kormányzó Régiók Pártjának hívei gyűltek össze.

A rendőrség nem különítette el a két demonstrációt egymástól, mégsem történt sokáig semmi. Majd megjelent több ezer, kisportolt, erőszakos figura, a diákok szerint provokátorok. Miután befejeződött a kormánypárti tüntetés, a téren egyre több rohamrendőr jelent meg. Éjjel pedig könnygázzal és gumibotokkal kezdtek oszlatni a különleges alakulatok. A tüntetők szerint a kisportolt provokátorok kezdték a verekedést.

photo_camera Szombat hajnal Kijevben Fotó: Reuters

Szemtanúk szerint a zömében egyetemistákból álló tüntetőket gumibotokkal verték és rugdosták a rohamrendőrök, még azokat is, akik menekülni próbáltak, és semmiféle ellenállást nem tanúsítottak az oszlatással szemben. A kijevi mentőszolgálat főorvosa szerint az incidens után 35-en kértek orvosi segítséget, közülük hét kórházi ellátásra szorult.

A belügyminisztérium szerint 12 rendőr is megsérült a központi téren. A hatóságok 35 tüntetőt vettek őrizetbe, akiket nap közben elengedtek.

photo_camera A lengyel Jaroszlav Kaczynski, Vitalij Klicsko és neje a vasárnapi kijevi békemeneten Fotó: Reuters

A rendőrök indoklása szerint azért volt szükség a tér kiürítésére, mert a tüntetők akadályozták a főváros újévi fenyőfájának felállítását.

Mindenki alapos vizsgálatot szeretne

Szombaton Mikola Azarov ukrán miniszterelnök provokációnak nevezte a Függetlenség téri demonstráció erőszakos szétoszlatását, és alapos vizsgálatot ígért.

photo_camera Fotó: Reuters

Viktor Janukovics elnök is kiadott egy közleményt, amiben azt írta, hogy "mélységesen felháborítanak azok az események, amelyek az éjszaka a Szabadság téren történtek. Elítélem azokat a cselekményeket, amelyek összetűzéshez és az emberek szenvedéséhez vezettek", Azt ígérve, hogy a történtekért felelősek meg lesznek büntetve, de a rendőrséget nem nevezte meg felelősként.

Az talán nem rázta meg az ukrán politikát, de a magyar külügyminisztérium is elítélte a rendőrség akcióját, és haladéktalan vizsgálatot sürgetett. És felhívta a figyelmet a szólás szabadságának fontosságára.

photo_camera Az egyre kínosabb Femen Franciországban gyalázta meg Janukovics képét Fotó: Reuters

A több tízezres tüntetések szombaton is folytatódtak, az ellenzék általános sztrájkra szólította fel az egész országot. Megszólalt Vitalij Klicsko ökölvívó világbajnok, az Ütés (UDAR) párt elnöke is. Janukovics és a kormány lemondását követelte, mert ellopták ellopták Ukrajna álmát az Európához való csatlakozásról.

Janukovics Moszkvába megy egy kis lelki támaszért

Közben szombaton este - hogy senkiben ne maradjanak kétségek - az ukrán miniszterelnök azt jelentette be, hogy rövidesen Oroszországba látogat Janukovics elnök, és az a szándéka, hogy egyfajta úti tervet írjon alá a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok megújításáról.

Vasárnap délben pedig újra sokan gyűltek össze Kijevben, pedig a hatóságok megtiltottak minden politikai megmozdulást a belvárosban. Becslések szerint legalább százezren vonultak a Tarasz Sevcsenko parktól a Függetlenség térre, a menetet Vitalij Klicsko, Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött exkormányfő mögött álló Haza párt frakcióvezetője és Oleh Tyahnyibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnöke vezette. Csatlakoztak a demonstrálókhoz lengyel politikusok is.

Több tüntető felmászott az újévi fenyő épülő állványzatára (aminek a megvédésével indokolták a demonstráció szombat hajnali szétverését a rendőrök), és zászlókkal díszítették fel azt.

photo_camera Fotó: Reuters

A tömeg eleinte békésen tüntetett, incidensekről nem érkezett hír. Több száz rohamrendőrt vezényeltek viszont a tértől nem messze lévő elnöki hivatal védelmére. Elterjedt ugyanis, hogy a tüntetők később a hivatali épületek elé készülnek vonulni.

Markolóval az elnöki palota ellen

Itt valóban volt egy kisebb összecsapás. Markolóval próbálta meg áttörni a rendőrségi kordont az ukrán köztársasági elnöki hivatal közelében a tüntetők egy csoportja. A rendfenntartók könnygázzal oszlattak, az elnöki hivatal bejáratához vezető utat fémkorlátokkal és buszokkal torlaszolták el.

photo_camera Fotó: Reuters

Nem tudták ugyanakkor megvédeni a kijevi városházát. Azt ugyanis megszállták a nacionalista Szabadság aktivistái. Azt mondták, azért kell az épület, hogy a demonstrálók megmelegedhessenek. A felső szinteket nem is foglalják el, és azt ígérték, hogy igyekeznek biztosítani a rendet a városházán.

Unidentified men break the door of the Kiev City State Administration (Kiev City Council) building during a rally held by supporters of EU integration in Kiev
Egyelőre az van, hogy sok a rendőr, kisebb összetűzések vannak a tüntetőkkel, de jelentkezünk, ha vannak újabb hírek.

photo_camera Fotó: Reuters

A szöveg zömmel az MTI helyszíni tudósítójának jelentéseiből készült. A tüntetést ezen a streamen is lehet követni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.