Le kell-e mondani a thaiföldi utakat a soha nem látott méretű bangkoki tüntetések miatt?

külföld
2013 december 09., 11:08
  • Öt halálos áldozata van eddig a megmozdulásoknak.
  • A kormányfő hétfőn bejelentette a parlament alósházának feloszlatását.
  • A tüntetők folytatják a tiltakozásokat, mert az új választásokon szerintük megint a mostani rezsim nyerne.
  • Népi tanácsot szeretnének a nemzet bölcseiből.

Tömegbecslést nem vállalnánk innen, a BBC szerint 650 ezren vannak Bangkok utcán, a helyi rendőrség szerint 100-150 ezren, Bangkok Charlie a blogján soha nem látott tömegről ír, hiszünk neki, mert ebben a cikkben sokat fogunk hivatkozni rá.

Pedig elvileg már nem kellene az utcán lenniük a tüntetőknek, mert Jinglak Sinavatra kormányfő a november végén kezdődött tüntetés hatására bejelentette, hogy feloszlatja a parlament alsóházát. Erre lett az ellenzék válasza az óriástüntetés. A tiltakozók vezetője, Suthep Thaugszuban ugyanis kevésnek tartja az előrehozott választásokat, mert azzal a Thakszin-rezsim a helyén maradt.

photo_camera AFP/Christophe ARCHAMBAULT

Suthep Thakszin Sinavatrát, a mostani kormányfő bátyjában látja a legnagyobb ellenséget. Thakszint a hadsereg 2006-ban, puccsal döntötte meg. Elmenekült Európába, montenegrói útlevelet kapott, többek között megvette a Machester City-t, de aztán zárolták a számláit. Annak ellenére, hogy a világ másik felén él, Thakszint tartják a valódi döntéshozónak Thaiföldön.

A tüntetők azért utasítják el az előrehozott választásokat, mert azon nagy valószínűséggel nem nyerne az ellenzék. Nemcsak azért, mert a választási szabályok kedveznek a kormánypártoknak, hanem azért is, mert egy demokratikus választáson is simán meglehet a populizmustól nem rettegő, a szegényebbeket magához csábító hatalom újabb győzelme. 

A tüntetéseken Bangkok Charlie szerint főleg a bangkoki, zömmel kínai gyökerű középosztály vesz részt, meg a dél-thaiföldiek. A másik oldal piros ingesei a Bangkoktól északra lévő területek szegényeiből állnak. Márpedig ők többen vannak, mint az ellenzéki középosztály. 

Hogy mit fog kezdeni az örök ellenzéki, 1992 őt győzni képtelen Demokrata Párt, az még kérdés. Amikor 2006-ban Thakszin szintén előrehozott választásokkal igyekezett menteni hatalmát, azt bojkottálta a Demokrata Párt, végül öt hónappal később, még az előrehozott választások megtartása előtt a hadsereg zavarta el a miniszterelnököt. Két évig a katonák akarta érvényesült az általuk kinevezett kormányfőn keresztül. Aztán jött egy újabb választás, és megint győzött Thakszin pártja. És 2011-ben is választásokon maradtak hatalmon. Ők biztosan indulnak a választásokon.

Hogy a hadsereg most beavatkozik-e, azt sem tudni. Thaiföldön szinte sűrűbben van katonai puccs, mint Budapesten óriásszivárvány. Az elmúlt 80 évben 18 katonai puccs volt az országban. A tüntetők ellen nem lépett fel a hadsereg, akkor sem, amikor kormányépületeket foglaltak el. Az ellenzék viszont arról beszélt, hogy ők csak demokratikus úton akarják megszerezni a hatalmat.

Ebben a helyzetben állt elő a tüntetők vezetője azzal a fantasztikus ötlettel, hogy ne választások legyenek, hanem álljon fel egy népi tanács a nemzet bölcseiből. Úgyhogy akár még katonai puccs is lehet a vége.

photo_camera AFP/Christophe ARCHAMBAULT

 

Most mindenesetre turistáknak még nem érdemes lemondaniuk az útjukat.

A százezres tömeg békésen vonult át a városon, gondot az okozott, hogy teljesen megbénították a város közlekedését. Ezért arra kérték a turistákat, hogy legalább négy órával korábban induljanak a reptérre.

Turistáknak egyébként a következő tanácsokat adta Bangkok Charlie: a tüntetés most békés szakaszában van, de azért érdemes elkerülni a tömeget. Hatalmas dugókra kell számítani. Khao San Road mellett továbbra is áll a tüntetők színpada, nagy a tömeg, érdemesebb megfontolni a város másik részén lévőn szállást választani. Most érkező turistáknak jó hír lehet, hogy a gyengült a baht, 44 bahtot adnak 1 euróért, két éve nem volt ilyen jó árfolyam - így kicsit olcsóbb lett most Thaiföld.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.