Ételköltészeti alkotások árasztották el csütörtökön a Tumblrt. A szemkápráztató ételfotók a nosalty közösségi receptoldalról származtak, és az instagramos iszonyatokkal szemben tényleg egy csodálatos világ részei, ahol minden szendvics vidám, és minden ételnek külön meséje van.
Felületes megfigyeléseink alapján a tréfafogásoknak a tartalmat leszámítva két (és fél) iskolája létezik.
A legegyszerűbb a klasszikus kétdimenziós ábrázolás, aminek jellemzője a kendőzetlen vidámság, például:
Vagy éppen:
Esetleg:
Létezik egy átemeneti iskola, a két- és három dimenzió között, ezt nevezzük 2,5 D-nek, ahol már megfigyelhető az elmozdulás egy erősebben szürrealista irányba:
A műfaj mai csúcsát viszont egyértelműen három dimenzióban kell keresni. Ez a művészeti ág leginkább már a szobrászattal rokon, legszebb példája pedig:
Mindez annyira megihletett minket, hogy kést, villát, ollót, nyomtatót és pulykavirslit ragadtunk, és megalkottuk saját változatainkat. Következzenek a receptek.
Kend meg a szelet kenyeret a sajtkrémmel. Vágd ki a párizsiszeletből Palvin Barbara arcsziluettjét. Sárgarépából készítsd el a szemöldököt és az orrnyereg vonalát. A kápia paprikából érzékkel vágd ki a felső és az alsó ajkakat. Figyelj oda arra, hogy Palvin Barbarának nagyon széles, érzéki szája van. Nehogy valami csücsöri csőrű falusi menyecske legyen a végén! A hajat és a szemöldököt vékony, hosszúkás szeletekből alakítsd ki. A szemfehérjét kis vajjal készítsd el, levélkéből alakítsd ki az íriszt. Jó étvágyat!
Tökéletes emulziót képzünk a toastkenyéren a magyarosból. Kenjük szobahőmérsékleten, úgy szebben terül. Ha megvan, késhegyre vesszük a pirosaranyat, majd egy lendületes mozdulattal elkenjük a kenyér jobb felső negyedében. Jó étvágyat!
Meghámozzuk a retket, félbevágjuk. Közepén a virsli keresztszelvényének megfelelő átmérőjű furatot képzünk. Beleállítjuk a virslit. A csokor petrezselymet szétbontjuk, hosszabb szálait meghagyjuk. A legerősebb szálat befúrjuk a virsli közepébe, lehetőleg úgy, hogy végig érjen benne, így a cédrus stabil marad. Kisebb szálakból lombokat képzünk, kiegyensúlyozva a lombkoronát. Lefényképezés után azonnal fogyasztható.
A recept első fele csak azoknak érdekes, akik nem tudnak fejből, vagy csak ránézésre szép Louis Vuitton-emblémát rajzolni. Ezt a logót érdemes letölteni és kinyomtatni, mert a mérete éppen ideális egy szelet párizsihoz.
Ezután kivágjuk, majd az így keletkezett emblémát ráhelyezzük egy szelet párizsira. Éles késsel a vonalak mentén körbevágjuk. A leválasztásnál fokozott figyelemre van szükség, hogy ne essen szét. A szelet kenyeret megvajazzuk, az emblémát ráhelyezzük, egészséggel elfogyasztjuk.
Bónusz: egyetlen szelet párizsiból valójában két fogás készíthető el.
Kenjük meg a kenyeret (lásd: Kortárs festmény-szendvics "Ott se volt" címmel). A fekete retek közepéből kivágunk egy körcikket. A körcikkből késsel kiváguk a 444 buvlárblog brandjét képező logót. Ráhelyezzük a kenyérre, vigyázva, hogy a logó a helyes irányba "nézzen". Azonnal tálaljuk. Jó étvágyat!
Kommentek
Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.