https://444.hu/assets/szendvics_3.jpg

Edd meg Palvin Barbarát, kóstold meg Rogán Antal kedvencét!

gasztronómia
2013 december 12., 19:58
comments 12
  • Unod a felvágottas zsömlét?
  • Meg egyáltalán, az olyan ételeket, amiknek nincs arcuk?
  • Helyettesítsd őket ételkölteményekkel.
  • Először megmutatjuk, honnan loptuk az egészet, aztán azt, mi jutott eszünkbe erről.
  • Receptek!
  • A konyhában Tamás Bence Gáspár és Plankó Gergő. A fotós Botos Tamás.

Ételköltészeti alkotások árasztották el csütörtökön a Tumblrt. A szemkápráztató ételfotók a nosalty közösségi receptoldalról származtak, és az instagramos iszonyatokkal szemben tényleg egy csodálatos világ részei, ahol minden szendvics vidám, és minden ételnek külön meséje van.

Felületes megfigyeléseink alapján a tréfafogásoknak a tartalmat leszámítva két (és fél) iskolája létezik.

A legegyszerűbb a klasszikus kétdimenziós ábrázolás, aminek jellemzője a kendőzetlen vidámság, például:

photo_camera (innen)

Vagy éppen:

mokas

Esetleg:

photo_camera (innen)

Létezik egy átemeneti iskola, a két- és három dimenzió között, ezt nevezzük 2,5 D-nek, ahol már megfigyelhető az elmozdulás egy erősebben szürrealista irányba:

photo_camera (innen)

A műfaj mai csúcsát viszont egyértelműen három dimenzióban kell keresni. Ez a művészeti ág leginkább már a szobrászattal rokon, legszebb példája pedig:

photo_camera (innen)

Mindez annyira megihletett minket, hogy kést, villát, ollót, nyomtatót és pulykavirslit ragadtunk, és megalkottuk saját változatainkat. Következzenek a receptek.

szendvics_4

1.) Palvin Barbara-szendvics

szendvics_palota

  • 1 kenőkésnyi magyaros sajtkrém ízlés szerint
  • 1 szelet toast kenyér
  • 1 szelet párizsi
  • 0,5 kápia paprika (helyettesíthető piros kaliforniai paprikával!)
  • 0,25 db sárgarépa
  • 0,25 db sárga kaliforniai paprika (helyettesíthető zödpaprikával)
  • 2 db friss petrezselyemlevélke egy kis vajon (vagy margarinon - ízlés szerint)

Kend meg a szelet kenyeret a sajtkrémmel. Vágd ki a párizsiszeletből Palvin Barbara arcsziluettjét. Sárgarépából készítsd el a szemöldököt és az orrnyereg vonalát. A kápia paprikából érzékkel vágd ki a felső és az alsó ajkakat. Figyelj oda arra, hogy Palvin Barbarának nagyon széles, érzéki szája van. Nehogy valami csücsöri csőrű falusi menyecske legyen a végén! A hajat és a szemöldököt vékony, hosszúkás szeletekből alakítsd ki. A szemfehérjét kis vajjal készítsd el, levélkéből alakítsd ki az íriszt. Jó étvágyat!

2.) Kortárs festmény-szendvics "Ott se volt" címmel

szendvics_kortars

  • 1 kenőkésnyi magyaros sajtkrém ízlés szerint
  • 1 szelet toast kenyér
  • 1 késhegynyi pirosarany, kecsap, Erős Pista vagy Sriracha szósz. Nem érdekel, hogy van másmilyen piros szósz is, az tuti nem jó.

Tökéletes emulziót képzünk a toastkenyéren a magyarosból. Kenjük szobahőmérsékleten, úgy szebben terül. Ha megvan, késhegyre vesszük a pirosaranyat, majd egy lendületes mozdulattal elkenjük a kenyér jobb felső negyedében. Jó étvágyat!

3.) Magányos cédrus saláta (Csontváry-Kosztka Tivadar festménye nyomán) - időigényes!

szendvics_cedrus

  • 0,5 fekete retek
  • 0,5 csokor petrezselyem
  • 1 pulyka baromfivirsli (marha nem jó!)

Meghámozzuk a retket, félbevágjuk. Közepén a virsli keresztszelvényének megfelelő átmérőjű furatot képzünk. Beleállítjuk a virslit. A csokor petrezselymet szétbontjuk, hosszabb szálait meghagyjuk. A legerősebb szálat befúrjuk a virsli közepébe, lehetőleg úgy, hogy végig érjen benne, így a cédrus stabil marad. Kisebb szálakból lombokat képzünk, kiegyensúlyozva a lombkoronát. Lefényképezés után azonnal fogyasztható.

4.) Rogán Antal kedvence

szendvics_lv_2

  • 2 szelet kenyér
  • 1 szelet párizsi
  • vaj (ízlés szerint)

A recept első fele csak azoknak érdekes, akik nem tudnak fejből, vagy csak ránézésre szép Louis Vuitton-emblémát rajzolni. Ezt a logót érdemes letölteni és kinyomtatni, mert a mérete éppen ideális egy szelet párizsihoz.

szendvics_2

Ezután kivágjuk, majd az így keletkezett emblémát ráhelyezzük egy szelet párizsira. Éles késsel a vonalak mentén körbevágjuk. A leválasztásnál fokozott figyelemre van szükség, hogy ne essen szét. A szelet kenyeret megvajazzuk, az emblémát ráhelyezzük, egészséggel elfogyasztjuk.

Bónusz: egyetlen szelet párizsiból valójában két fogás készíthető el.

szendvics

5.) 444-szendvics

szendvics_444

  • 1 kenőkésnyi magyaros sajtkrém ízlés szerint
  • 1 szelet toast kenyér
  • 1 szelet fekete retek

Kenjük meg a kenyeret (lásd: Kortárs festmény-szendvics "Ott se volt" címmel). A fekete retek közepéből kivágunk egy körcikket. A körcikkből késsel kiváguk a 444 buvlárblog brandjét képező logót. Ráhelyezzük a kenyérre, vigyázva, hogy a logó a helyes irányba "nézzen". Azonnal tálaljuk. Jó étvágyat!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.