1 év alatt ötszörösre nőtt a rijádi magyar konzulátuson kiadott schengeni uniós vízumok száma

POLITIKA
2013 december 13., 13:16
comments 2
  • Erre sehol nem volt példa a régióban.
  • Az Átlátszó úgy tudja, hogy a magyar hatóságok már külföldről is kaptak figyelmeztetést a tömegesen fordultak elő visszaélésgyanús esetek miatt.

Eddig a szaúdi konzuli szolgálat nem adott ki sokkal több uniós vízumot, mint más konzulátus, kevesebb, mint 500 schengeni vízumot jegyeztek évente (ahogy Kuvaitban). Tavaly viszont hirtelen ötször annyi vízumot adtak ki (436 helyett 2190-et), és ekkora növekedésre a térségben sehol nem volt példa. Kuvaitban például csak 443-ról 714-re nőtt, Abu Dhabiban pedig 897-ről 1308-re nőtt a kiadott vízumok száma.

A Külügyminisztérium a lapnak azt mondta, hogy valóban folyik hatósági vizsgálat folyik az ügyben, és a konzult leváltották. (Horváth András helyére ideiglenes helyettesítőként Krizsák István került.) A minisztérium az ötször annyi vízumot ezekkel indokolta:

  • az Öböl-térségbeli állampolgárok növekvő utazási kedve,
  • az üzleti élet, a konferenciaturizmus, a wellness és gyógyturizmus fellendülése,
  • hazánk évről-évre növekvő szerepet vállal a schengeni tagállamok nevében történő képviseleti vízumkiadásában.

Az Átlátszó ki szerette volna deríteni, milyen nemzetiségű állampolgároknak adták ki a gyakran visszaélésgyanús papírokat, de a Külügyminisztérium azt állította, hogy a Bevándorlási Hivataltól kell kérdezni, a hivatal viszont visszautalta a kérést a külügyhöz.

A Külügyminisztérium még annyit közölt a lappal: „jelenleg nincs Horváth András nevű konzulunk Rijádban”, és a férfi már nem is áll a minisztérium alkalmazásában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.