Orbán: Az árvíz hozta el a lelki fordulatot

POLITIKA
2013 december 13., 18:35
comments 40
  • Sokan már feladták volna.
  • De akkor jött az árvíz.
  • Így látja az évet a miniszterelnök.

Az árvízi védekezés résztvevői kapták a Polgári Magyarországért Alapítvány idei díját, a Polgári Magyarországért díjat.

photo_camera Balog Zoltán Szilvágyi Gergellyel

Ezen belül is három helyezett megosztva.

  • Szilvágyi Gergely, a Suhanj Alapítvány kerekesszékes aktivistája
  • A Füsi Csaba - Miletics Andrea katonaházaspár, akik az esküvőjüket halasztották el a védekezés miatt.
  • és a kárpátaljai Dercen község egyházi önkéntes tűzoltói.
photo_camera Orbán Viktor az önkéntes tűzoltókkal

A díjazottakat idén Orbán Viktor köszöntötte, és az átadó is lényegesen grandiózusabb keretek között zajlott, mint tavaly. Akkor a Békemenetet díjazták a Gellért szálló egyik termében, a mostani közönség töredéke előtt.

Most viszont az Erkel Színház volt a helyszín, teljesen megtelve vendégekkel, gyerekkórussal és vetítéssel a védekezés legnagyobb pillanatairól.

osszefogas_18

Orbán Viktor beszédéből pedig sokkal inkább a magabiztosság sugárzott, mint a tavalyi átadón Balog Zoltánéból, aki akkor talán furcsán is érezte magát, hogy a diáktüntetések közepén kitüntet egy utcai mozgalmat.

Orbán volt árvíz legnagyobb nyertese, írta a Demokrácia és Dilemma Intézet júniusban. Egyszemélyes valóságshowt csinált akkor a történetből. És már akkor is megjelent az az értelmezés, hogy az árvízi védekezés jelentette a fordulatot Magyarország életében, ez a történet pedig most vált teljessé.

osszefogas_orban_viktor_8

"Idén nyár elejére sokan úgy érezték már, hogy nem fogjuk kibírni az újabb méltatlan támadásokat, és felütötte a fejét a kétség. Sokan attól féltek, hiábavaló volt a korábbi munka."

Ekkor jött az árvíz, amivel Orbán szerint eltűntek a különbségek.

"Amikor az évszázados ár fenyegetett, mindenki letette azt, ami a kezében volt, és az emberek összefogtak. Nem volt bal, vagy jobb oldal, csak egymásért küzdő magyarok."

osszefogas_8

"Az ár pedig

csalódottan távozott,

mert nemhogy halálos áldozata nem volt, még sérülést sem nagyon okozott."

Orbán ma már tisztán látja, hogy ez hozta el a lelki fordulatot. Újra összeszedte magát az ország, és ezután jöttek sorban a sikerek. Rezsicsökkentés, csökkenő infláció, adósságtörlesztés.

Igaz ugyan, hogy ez kronológiailag sem feltétlenül stimmel (a rezsicsökkentésről például már jóval korábban is szó volt), és természetesen az árvízi védekezésnek nincs köze az adósság törlesztéséhez. Orbán elbeszélésében ettől függetlenül mindez egységes keretben tűnt fel, a közönség nagy részének reakciói alapján pedig úgy tűnt, számukra működött is a történet.

osszefogas_orban_viktor_2

A magabiztosság abból is látszott, hogy bár a beszéd az ünnepi hangulat ellenére is egyértelmű kampánybeszéd volt, az ellenfelekről ezúttal lényegében egyetlen szó sem esett. Sőt, Orbán tulajdonképpen elismerte, hogy baloldaliak is segítettek a védekezésben.

Egyúttal egy félmondattal megemlítette azt is, hogy jön a harmadik rezsicsökkentés, Rogán Antal frakcióvezető már dolgozik rajta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.