Akcióban az ember, aki nem szép, nem okos, mégis ő a Fidesz választási csodafegyvere

POLITIKA
2013 december 16., 18:04
comments 29
  • Kubatov Gábor kedvence berúgta a kampányt!
  • Névnapi ünnepség a fokhagymaszagú hazásságkötőteremben.
  • Névért, címért 2006-os Fidesz-lufi.
  • Vers, próza, operett.
  • A köszvény, a húgysav, a KRESZ és a török dzsirosz.
  • Tombola, elképesztő meglepetéssel és nyereménnyel!

Zsíros fokhagyma és édes vörösbor szaga terjeng a a IX. kerületi házasságkötő teremben. Egy úr mellettem hosszan küzd, hogy szapora köszörülgetéssel felszakítsa a torkát irritáló masszív slejmhártyát. Zombory Miklós, az én képviselőm lendületesen penderül a terem közepére, vidáman dörzsöli a tenyerét, és magasba emeli mobiltelefonját.

"Tegyék, amit én teszek! Beállítások, üzemmód, néma."

zombory4

"Az ember nem túl szép, nem túl okos. Ennyit tud."

Zombory Miklós volt technikatanár, Kubatov Gábor fideszes pártigazgató kedvence, akiről így nyilatkozott: „Bizony minden házhoz van kulcsa, ahová nincs, oda van kapukódja. Akkora kulcscsomója van, mint egy börtönőrnek.” Van egy füzete, a szekrénye mögött tartja, abban benne van minden információ az összes hozzá tartozó lakosról. Ő nem ideges a választások napján. Pontosan tudja előre, hogy hány szavazatot fog kapni. „A szavazókörben bent ül az egész család, nagynénje, mindenki. És kiüzennek neki, hogy ki nem ment el szavazni. Miklós beül a Skodájába, elmegy, bekopogtat, és azt mondja, no!”

Szóval Zombory az én képviselőm is, és meghívott hagyományőrző teadélutánjára vasárnap délelőtt 11 órára. Aminek témája, most tessenek figyelni:

Rövid tájékoztatót szeretnék adni helyi gondjainkról és eredményeimről

zombory2

Na, mi fogad a bejáratnál? Nem fogják elhinni:

Itt tessenek regisztrálni!!444!!! Név, cím?

Adatainkért cserébe kapunk egy 2006-os A jövő szövetsége feliratos lufit. Miközben a lufi már repedezett gumiját morzsolgatom, azon gondolkodom, hogy ezek a zömében (99%) nyugdíjas korú emberek az elmúlt húsz évben már hányszor adhatták meg az adataikat Zombory úrnak, a mi képviselőnknek. Mindegy is, mert én a sajátomat magamtól most adom meg neki először. (Zombory–Ács: 1-0)

A hivatali pompába öltözött, zsúfolásig telt teremben Zombory úr finom kézmozdulattal jelez a kerületi tévének, hogy állítsák le a felvételt. „Ahogy az evangélikus templomban szoktam mondani, szolgálati közlemény következik: jövő év 2014. Mindenki tudja, aki itt van, ez miről szól. Mindent választunk. Nekem viszont csak két lábam van. Szóval aki elsősorban személyemnek, nem a pártomnak, másodsorban a pártomnak úgy érez, hogy egy picit tudna segíteni, esetleg plakátragasztás, esetleg szórólapozás, esetleg adminisztratív tevékenység, esetleg telefonálás, esetleg mozgássérültet el tud vinni szavazni, akkor én körbe adok egy papírt. Arra fel kéne írni a nevét, címét, telefonszámát.” És ismét int a kerületi tévé operatőrének:

„Ha most elindítjátok a szerkezetet, az ellen már nem tiltakozom.”

„Először is nagyon boldog névnapot kívánok nekem.” Folytatja a már sajtónyilvános showt a mi képviselőnk, és rögtön egy játékra invitál bennünket. Mivel 2010-ben új területeket kapott, megkéri a közönséget, hogy aki ezekből az utcákból érkezett, azok tegyék fel a kezüket. Miközben várakozunk a jelentkezőkre, nagyon oknyomozósan hümmögök magamban, hogy „aha, na biztos ezért kellett megint megadni mindenkinek a személyes adatait.” (Zombory–Ács: 1-1). Senki nem jelentkezik. Zombory csalódott, és nem érti, miért nem merik vállalni magukat az újoncok. De a kínos csendet hamar megtöri:

Csapjunk a lovak közé, ahogy mondani szokták, és énekeljük el közösen a himnuszt.

Már érdemes volt eljönni. Én még a Himnuszt névnapi teadélutánon sosem énekeltem. Pláne nem délelőtt. (Zombory–Ács: 2-1)

Kamera, kamera, kamera

Miután megadtuk az ünnep fényét, Zombory úr elkezdi sorolni impozáns eredményeit.

  1. A villamos megáll a rendelőnél.
  2. A Boráros tér felé van egy új zebra.
  3. És a legnagyobb WIN. „A Bakáts tér a mi Kossuth terünk. De sajnos sok a probléma vele. Izgatás, rablás, szabálytalanul parkoló török dzsiroszosok (értsd: gyrososok – a szerk.). Ennek vége. Három éve minden évben megkérdezi a polgármester, mit szeretnék. Én minden évben azt mondtam, kamera, kamera, kamera. És láss csodát, a Bakáts teret most három kamera figyeli a nap 24 órájában.”  A közönség soraiból morgás szűrődött ki: „Tudjuk, hogy figyelnek minket. A Nagy Testvér mindent lát.”

Feláll. Szózat. Leül.

Magyar hungarikum

Ekkor kezdetét vette a Party Hard: vers, próza, operett.

Vers: Tessenek megtekinteni a klasszik belesülést két versszakkal a vers vége előtt!

Ady Endre: Karácsony

Próza: (Sík Sándor, esetleg Kányádi Sándor????) Egy rövid részlet maradt csak meg, de az annyira izmos, hogy a show végéig ízlelgettem, mantrázgattam magamban:

„Rend van a mennyben, a Földön is rendnek kell lennie. A rend maga a fényt újjáélesztő Isten.”

Operett: Én szóltam, hogy erős lesz, de ha ez sem volt elég, akkor ébresztő, vastaps és operett, ami ha nem tudták volna, én nem tudtam, végre „magyar hungarikum lett”.

Az este díszvendégei Lászay János, a Ferencváros Parkolási Társaság igazgatója, Rimovszki Tamás, Ferencváros Közterületfelügyelet igazgatója és Dr Scheidl Zsuzsanna orvos. Akiktől majd kérdezni lehet. De ha mindenki kérdezgetni kezdene, akkor estig is itt ülhetnénk, ezt megelőzendő Zombory Miklós körbead egy ívet:

„Ha valakinek kérdése van, akkor erre a papírra írja fel OLVASHATÓAN a nevét, a címét, a telefonszámát, és levélben válaszolunk. Az olvashatatlan kérdéseket megsemmisítjük.”

zombory3

A Doktornő gyors tanácsa köszvényeseknek: A köszvény = túl sok húgysav a vérben. Ne igyák és zabálják halára magukat az ünnepek alatt! Egy icike-picike Wass Albert verssel zárja beszédét. Pörgünk tovább.

Zombory a közterületest konferálja fel, és neki szegezi a kérdést: Hogyan kerülhetjük el, hogy megbüntessenek minket? Válasz: Legegyszerűbb, ha betartjuk a KRESZ-t. Taps. Kérdés: Hogyan lehet elintézni, ha valakit mégis megbüntetnek? Válasz: Sehogy.

Érkezik a parkolási társaság igazgatója, aki Zombory állítása szerint nagyon szereti a ferencvárosi polgárokat, és akitől megtudjuk, hogy az emberek hihetetlenül és elképesztően felelőtlenek. Sajnos.

Zombory: Kérdés van?

Hárman felteszik a kezüket.

Nincs? Akkor jöjjön a tombola!

TOMBOLAAAAAAAAAA!

Én egészen idáig komolyan nem értettem, hogy az emberek miért jöttek el erre az eseményre, és miért ülnek itt még két óra után is. De amikor Zombori felvezette a tombolát, megértettem valamit a mi képviselőnk zsenialitásából. És ismét felkiáltott bennem az oknyomozó: „Tehát azért kellett regisztrálni a bejáratnál, hogy mindannyian bekerüljünk a kalapba!” (Zombori–Ács: 2-2)

És miközben azon örömködtem, hogy végre megértettem a fideszes csodacsatár taktikáját, megtörtént, ami még soha!

A következő nyertes: Ács Dániel

zombory1_2

A nyereményem:

Egy db SuliFix ragasztó.
Egy darab 2005-ös osztrák rendőrségi bögre.
Egy db VHS kazetta, amin rajta van Zombory Miklós májusi teadélutánjának teljes felvétele. A film címe: Már megint Happy Birthday nap. (Világos, a képviselő saját születés- és névnapjain tartja ezeket a kis beszámolókat, ami nem tűnik olyan nagyon szerény vagy visszafogott megoldásnak, de mindenképpen költséghatékony.)

Zombory „Újrahasznosító Zseni” Miklós–Ács „Szerencsés” Dániel: 3-2. Édes vörössel koccintunk. Zombory epilógusa:

Jövőre segítsenek nekem és a Fradinak!

zombory5

UI: Aki nem nyert semmit, az vihetett haza még egyet a 2006-os fideszes választási lufiból.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.