Óbuda gyáva, és lemondott a római partról

Tbg
POLITIKA
2013 december 17., 10:50
comments 3

Egy ellenszavazat és egy tartózkodás mellett a III. kerületi önkormányzat úgy döntött, inkább kibújik a politikai felelősség alól, és megszabadul a római parti mobilgát okozta dilemmától.

A döntés értelmében Óbuda mostantól nem rendelkezik a Római-part felett, már ami a tervezési kérdéseket illeti.

A lépés valószínűleg semmi másra sem jó, mint hogy a kerület a fővárosra tolja a felelősséget. Óbuda vezetői szerint viszont mindegy mit lépnek, a terület nyáron a főváros kezelésébe került, úgysem tehetnének semmit.

A budapesti Duna egyik utolsó természetes vagy ahhoz közeli partszakasza a Római-part, amely ártérnek minősül, ám ennek ellenére az elmúlt évtizedekben szinte teljesen beépült. A fővárosi önkormányzat a közelmúlt nagy árvizei után úgy döntött, jelentősen átalakítaná a partszakaszt, hogy biztosítsa az ingatlanok védelmét.

A mobilgát megépítése azt is jelenti, hogy az utolsó természetesnek mondható parti sávot is átépítik, a növényzetet kiirtják. A Római-parton sportolók, horgászok, természetvédők és a helyiek egy része tiltakozik a terv ellen.

A gátépítésről és az áradás elleni védekezés pazarló hülyeségeiről emitt fogalmaztunk meg mélyebb gondolatokat.

Tarlós István főpolgármester kifejezetten nagy barátja a beruházásnak. Természetes budapesti folyópart így már csak átellenben, az újpesti oldalon maradna egy kevés. Részletek az Átlászón.

Bús Balázs polgármester reagált cikkünkre

A III. kerületi polgármester elmondta, szükségszerű döntés volt ez az önkormányzat részéről, ugyanis június 30. óta törvény rendelkezik arról, hogy a Duna-parti ingatlanok az árvízvédekezés miatt a főváros vagyonkezelésébe tartozzanak. Azaz, a Fővárosi Önkormányzat kis túlzással azt csinál a Duna-parttal, amit akar.

Bús Balázs kérdére válaszolva egyébként elmondta, egyetért a mobilgát megépítésével, tehát akkor sem küzdene ellene, ha tehetné.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.