Ekkora féreg még nem állt színpadra

bűnügy
2013 december 18., 19:54
comments 95
  • 2011 nyarán a Sziget, 2012 nyarán még a Volt fesztivál sztárja volt.
  • 2012 decemberében pedofília vádjával letartóztatták.
  • Ma 35 évet kapott.
  • Ian Watkins, az egykori Lostprophets egykori énekese mostantól hivatalosan is a legnagyobb rohadék a popzene történetében.

Ike Turner rendszeresen úgy verte feleségét és zenésztársát, Tinát, mint a répát. Jerry Lee Lewis hét feleségéből kettő halt meg gyanús körülmények közt. John Phillips, a Mamas & The Papas vezetője annyit drogozott, hogy Keith Richards is félt tőle, ami még magában nem nagy baj, de lánya később azzal is megvádolta, hogy tíz éven át folytattak vérfertőző kapcsolatot. A walesi Ian Watkins meg sem közelítheti az említett férfiak művészi nagyságát, aljasságban viszont sikerült lenyomnia a popszakma utóbbi hatvan évét.

BRITAIN-CRIME-SEX-CHILD-MUSIC-ENTERTAINMENT

A Pontypridd nevű walesi kisvárosban 1997-ben alakult Lostprophets az amerikai nu metal olyan rendkívül sikeres együtteseinek nyomdokain haladt, mint a Limp Bizkit vagy a Linkin Park. Minden eredetiséget nélkülöző, nagyon egyszerű, agresszív, de nem ijesztően vad zenéjükkel szép sikereket értek el egy olyan műfajban, ami a brit együtteseknek soha nem feküdt igazán jól.

Az együttes 2006-os, Liberation Transmission című nagylemezével ért a csúcsra, ami vezette az angol eladási listát, és Amerikában is jól teljesített. Világszerte dühös kamaszok milliói zabálták nagykanállal a Lostprophets egyszerű szövegeit és bombasztikus dallamait. A következő években az együttes körbeturnézta a világot, felléptek számtalan fesztiválon, köztük a Volton és a Szigeten is, és nyugodtan élték a befutott rocksztárok gondtalan életét. A legnagyobb sztár természetesen az énekes Watkins volt.

2012 december 18-an aztán hirtelen vége lett a jó életnek. Watkinsot pedofíliával vádolták meg és letartóztatták. A részletes vádiratban csecsemő- és állatszex is szerepelt. A Lostprophets többi tagja azt állította, ők semmire sem gyanakodtak, aztán idén októberben hivatalosan is feloszlatták az együttest, aminek a neve teljesen eladhatatlanná vált.

HUNGARY-MUSIC-ISLAND-FESTIVAL-KAISER-CHIEFS

Watkins ügyének tárgyalása 2013 novemberének végén kezdődött Cardiffban. Ez előtt Watkins minden vádpontot tagadott, azonban már az első tárgyalási napon beismert néhány nagyon súlyos vádat (például a pedofíliát is), és a következő három hétben az ügyészségnek gyakorlatilag minden egyebet is sikerült rábizonyítania.

Közben pedig kirajzolódott egy egészen alávaló féreg munkamódszere, aki rocksztárként azt hitte, hogy mindent megengedhet magának.

Az nem derült ki, hogy Watkins már celebsége előtt is követett-e el pedofil bűncselekményeket, az viszont igen, hogy sztárként hogy csinálta. Alapvetően úgy, hogy mindenféle aljasságokra rávette a magukat a lába elé vető fiatal, nőnemű rajongókat. És hogy rendszeres crack-, meth- és heroinhasználatától csak rosszabb ember lett. Egy 16 éves amerikai lány például tudatta vele, hogy még szűz, aztán iskoláslány-egyenruhában meglátogatta Watkinst a hotelszobájában. Az énekes pedig le is filmezte a közös jelenetet.

A Watkins elleni vádat nagyban megkönnyítették ezek a videón és képeken rögzített bűncselekmények, amikből egy rakást találtak a számítógépén. Watkins sokáig tagadta a vád legszörnyűbb vádat, a csecsemők sérelmére elkövetett szexuális jellegű bántalmazást, ám amikor a tárgyalás során az ügyész már ott tartott, hogy bemutatja az erről készült felvételeket az esküdtszéknek, az énekes inkább vallott.

A csecsemők két olyan Lostprophets-rajongó nő gyerekei voltak, akik még tinédzserként ismerkedtek meg Watkinsszal, és egészen a befolyása alá kerültek. A nők nevét nem hozták nyilvánosságra, ám mindkettejük védője azt állítja, hogy gyenge, befolyásolható személyiségek voltak, és Watkins könnyedén ujja köré csavarta a két elvakult Lostprohets-rajongót. Olyanokat mondott egyiküknek, hogy

ha te enyém vagy, enyém a gyereked is.

Az egyik nőt arra is rá tudta venni, hogy a saját gyerekével erőszakoskodjon, miközben az énekes Skype segítségével követte az eseményeket.

A néhány hetes tárgyalás után szerdán meghozott ítéletében a bíró kiemelte, hogy hosszú karrierje során soha nem találkozott ilyen borzalmakkal. Watkins sok megbánást nem tanúsított, még a börtönből is azt mondta egy rajongójának, hogy nem érti, mi ez a nagy felháborodás, nem is esett senkinek semmi baja. És hogy csak "mega lolz" volt az egész. 35 évet kapott, aminek legalább kétharmadát le kell ülnie, mielőtt egyáltalán tárgyalhatnák feltételes szabadlábra helyezését. Nyugdíjas korú lesz, mire egyáltalán odáig eljut.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.