Karácsony. Könnyedén?

ünnep
2013 december 19., 08:13

Karácsony a szeretet ünnepe. Vagy sokkal inkább az elvárásoké?

Megszokhattuk már, hogy ebben az időszakban a média ontja az ünnepi recepteket, ajándék- és dekorációs ötleteket, idillikus képeket arról hogy mi az, amihez igazodnunk illenék. Az ünnepek alatt is. Legyél tökéletes háziasszony, mosolyogj, szervezz, rendezz, vásárold meg a tökéletes ajándékokat, gondold ki és készítsd el a tökéletes ünnepi menüt, lakberendezz, adakozz, és természetesen mindezt tökéletesen. (És persze tartsd az egyensúlyt, nehogy odavesszen a könnyedség és a természetesség, vagy legalább a látszata!)

Ha rosszul áll a családi költségvetés, vagy ha valami igazi ajándékkal lepnéd meg szeretteidet, készíts kézműves ajándékokat! Nem sikerül olyan szépre, mint a képen? Miért nem? Nem vagy elég ügyes, nem vagy elég kreatív?

Legyen bejgli, torta, aprósütemény, mézeskalács, minimum négyfogásos ünnepi vacsora. Kérd meg a férjedet segítsen kicsit. A lakást is takarítsd ki, csillogjon minden, porszívózd fel háromszor is az elkószált fenyőtűket. Vegyed persze lazán a munkát, ne idegeskedj. Jó szervezéssel minden menni fog! Mosogass mosolyogva!

A gyerekeidet se hanyagold el! Velük is játssz, hagyd félbe amit elkezdtél, foglalkozz velük, vagy vond be őket a készülődésbe. Úgy csináld, hogy ők egész életükben emlékezni fognak a gyerekkori karácsonyokra! Azért másnap is legyenek sütemények már reggelire, ebéd szintén legyen több fogás, hiszen végre otthon a család. Mindeközben természetesen legyél karcsú, elegáns, tudatosan tervező, de felszabadult, aki még véletlenül sem eszik meg semmit csak azért, mert a szeme kívánja, vagy mert vendégségben muszáj mindenből szedni.

Se szeri, se száma azoknak az írásoknak, amik arról szólnak, hogy előírják számunkra, mit kell tennünk.

Karácsony után aztán megindul a cikkáradat arról, hogy tündököljünk a szilveszteri bulikban (annak ellenére, hogy az estét a lakosság többsége otthonában, a televízió előtt, jobb esetben szorosabb baráti körben tölti chipsszel, kólával, pezsgővel, virslivel). Jönnek majd a „hogyan lendülj formába az új évben” - írások is. Eddigre a korábban kötelező gyakorlatként sütött, de legalábbis mindenhol elénk tett íncsiklandó begjli a nyolcadik főbűnné változik.

Kell ez nekünk? Ki akar elvárások tengerében fuldokolni? Ünnepek előtt és alatt robot a konyhában (a magyar nő végre háziasszony, a "helyén" van!), az ünnep öröme csak néhány pillanat. Mi marad a nagy műgonddal összeállított menük és a többhetes készülődés után?Ha csak az ólmos fáradtság, a mardosó bűntudat és az alakformáló torna, akkor gondolkozz el: nem biztos, hogy jól csinálod.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.