Óriási feketepiac a vietnami szellempláza pincéjében

gazdaság
2013 december 21., 11:22

Ha ön is szereti a Sárgabarackos-kekszes Boci csokit, akkor biztosan örülni fog, ha eláruljuk, hol lehet fillérekért hozzájutni:

  • Tesco - 290 Ft - jéghideg
  • webkozert.hu - 249 Ft - hideg
  • Blaha aluljáróban a vietnaminál - 220 Ft - langyos
  • CBA - 199 Ft - meleg
  • China Mart - 165 Ft - forró!!!!

A China Mart egy szinte üresen kongó, hatalmas, sárga szellempláza az Ázsia Center mellett. Ha viszont beszállunk a teherliftbe, lemegyünk a -1 emeletre, máris életre kel a tetszhalott hodály. A nagy raktárhelyiségek zsúfolásig vannak pakolva édességekkel, kávéval, energiaitalokkal. Csokoládéhegyek cserélnek gazdát feketén. Cégnevek nincsenek kiírva sem az ajtóra, sem a raktárokban. Előttünk egy vietnami férfi 355 ezer forintért két jól megpakolt raklapnyi márkás csokoládét vásárol. Pénztárgép nincs.

A vietnami eladó számológépe kiköp ugyan egy papírt, de aztán tollal írja rá a végösszeget. A vevő nagy köteg pénzt vesz elő, és zsebbe fizet.

Közben folyamatosan jönnek a vevők és kérdezik az eladótól, hogy melyik termék mennyibe kerül, ugyanis a raktárban semmire nincs kiírva az ár. A vietnami férfi kapásból vágja mindennek az árát, és közben még arra is tud figyelni, hogy a raklapnyi vásárolt terméket összeszámolja, és beárazza.

boci

Milka, Red Bull, szotyi, Bomba, Kinder, Haribo, Nutella, Oreo

Minden van. Mi egy doboz Sárgabarackos-kekszes Bocit vettünk, amiben 20 tábla van. A doboz bontatlan, van rajta vonalkód, sorszám, lejárati dátum. Az eladó 3300 Ft-ot kér érte, számlát, blokkot nem kapunk.

Rejtett kamerás felvételünk:

A Magyar Édességgyártók Szövetségénél semmilyen meglepetést sem okozott a hír, hogy nagy tételben könnyen lehet feketén édességhez jutni. Azt mondják, ez körülbelül egy 180 milliárdos piac, aminek most a 10 százalékát viszi el a feketekereskedelem.

Pont úgy működik a termékek utaztatása, ahogy azt Horváth András adóellenőr nekünk a cukorral elmagyarázta. A külföldön vásárolt terméket papíron átutaztatják az országon, a valóságban az országon belül marad, néhány cégen átmegy, majd eltűnik a rendszer szeme elől.

Hatalmas az árelőnyük a fekete kereskedőknek

25-30%-al tudják olcsóbban adni a termékeiket a China Mart pincéjében, mivel nem fizetik be a 27% Áfát és a csipszadót sem. A kormány azt mondja, hogy az adóemelés sikeres volt, az emberek kevesebb egészségtelen étel fogyasztanak, de az édességgyártók szerint nem esznek kevesebb édességet a magyarok, hanem inkább lényegesen olcsóbban, feketén vásárolják.

Építési terület, idegeneknek belépni tilos!

Mi a magyarázat arra, hogy a NAV nem csap le a milliárdos csalókra?

Egy teljesen elfogadható magyarázatot Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese adott. Szerinte nincs megoldás az áfacsalások felszámolására, az áfarendszerben mindig lesznek csalók.

Egy másik elmélet szerint a China Mart pincéjében előre tudják, hogy mikor jönnek ellenőrizni, ilyenkor becsukják az összekötő ajtót, amire az van kiírva, hogy Építési terület, idegeneknek belépni tilos! Ha valamelyik édességgyártó feljelentést tesz (a legnagyobbat a Nestlé, a Ferrero, a Milka és a Storck szívja a feketekereskedelem miatt) a NAV-nál, akkor az ellenőrzést náluk végzik el először. Olyan is előfordult, hogy a hatóságoktól valahogy kiszivárgott a feljelentő neve, aki aztán fenyegetéseket kapott.

Mennyibe kerül egy tábla Boci?

Mivel a Nestlé nem beszél az árairól, ezért nem tudjuk, hogy mennyi egy tábla Boci csoki előállítási költsége. De játszunk el a gondolattal:

Azt feltételezzük, hogy a feketepiacon nem fizetik be az áfát, tehát a 27% áfa nélkül árulják a termékeket. Ha ezt a 27%-ot rádobjuk a 165 Ft-os csokira, akkor az ár: 209,55 Ft-ra jön ki. Ennek tükrében a CBA ára elképesztően jutányos(199 Ft). Persze az is lehet, hogy ez csak árképzés, és direkt árulják bőven áron alul a szezonban a Boci csokit.

Aki szeretné látni élőben hogy működik a Horváth András-féle áfacsalás, az mindenképpen látogasson el az egzotikus China Mart pincéjébe!