A CIA titkos háborúja Kolumbiában

háború
2013 december 22., 18:23
comments 8

Nem tudom, hogy látták-e a Végveszélyben című Tom Clancy regényből készült filmet. Most kb. az történik Kolumbiában, ami a forgatókönyvben ott meg volt írva.

Szóval az amerikai kormány komoly katonai segítséget nyújt a kolumbiai kormánynak a szélsőbalos gerillák (és ezzel részben egybeeső kokainkereskedők) elleni harcban. Az úgynevezett Kolumbia-tervre az elmúlt 13 évben 9 milliárd dollárt (nagyon sok forintot) költöttek. Na, a Washinton Post kiderítette, hogy ezen felül van még egy titkos háború is, szintén elég sok pénzért, amiben a CIA szakértői, technológiája és pénze segítségével a kormány mára szinte legyőzte az ellene harcoló gerillákat.

A segítség első és legfontosabb formája, hogy az NSA, az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal átad minden adatot a kolumbiaiaknak, amit a kormány ellenségeiről tudnak. Mostanában elég sokat lehet róla olvasni, hogy milyen sok adatuk van, szóval el lehet képzelni, hogy ez tényleg jelentős segítség.

Ecuadorban is bombáztak

Annyira, hogy például így sikerült lebombázni Raul Reyes-t, a FARC nevű csoport egyik vezetőjét. Őt ráadásul nem is Kolumbiában, hanem a szomszédos Ecuadorban ölték meg amerikai segítséggel.

A Post forrásai szerint az amerikai döntéshozók úgy ítélték meg, hogy ha az ország egyik ellensége tudhatóan Ecuadorban van, és az ottani hatóságok nem lépnek, hogy letartóztassák, akkor tökre belefér lebombázni egy harci repülőről az illetőt.

Az amerikai segítség másik jellemző formája a haditechnika, beleértve harci repülőgépeket, irányítható bombákat,  célzáshoz szükséges eszközöket és szakértelmet. 2010-ig az amerikaiak emberekkel is segítettek, de a kolumbiaiak addigra annyira belejöttek a dologba, hogy erre ma már nincs szükség.

Mára gyakorlatilag az összeomlás szélére hajszolták a kormány ellen kb. 50 éve harcoló gerillákat.

A WP nem aprózta el a oknyomozást, 30 volt és jelenlegi amerikai és kolumbiai tisztviselővel beszéltek, és a cikk elég alapos lett. Itt tessék elolvasni, ezért még valaki mindenféle díjakat kap majd.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.