https://444.hu/assets/török-tüntetés-4.jpg

Összecsaptak az isztambuli rendőrök a tüntetőkkel

külföld
2013 december 27., 20:08
comments 6

Vízágyúkat, könnygázt és gumilövedékeket vetettek be rohamrendőrök a kormány körüli korrupciós botrány miatt tüntetőkkel szemben Isztambulban.

Egyes hírügynökségi jelentések szerint a kemény rendőri fellépés már azelőtt megindult, hogy a tüntetések elkezdődtek. A kabinet lemondását követelő 10 ezer demonstráló közül egyesek válaszul kövekkel és petárdákkal dobálták meg a rendőröket.

photo_camera Fotó: Murad Sezer / Reuters

A megmozdulást eredetileg a Taksim térre hirdették meg, de az 1000 fővel felvonuló biztonsági erők elzárták azt a tüntetők elől, sőt a közeli mellékutcákban és egy bevásárlóutcában is üldözték a demonstrálókat.

Júliusban a téren a rendőrök brutálisan levertek egy tüntetést, ami eredetileg a tér melletti Gezi park beépítése ellen indult, de később országszerte kormányellenes demonstrációkká fajult. A török rendőrség fellépését külföldön is elítélték (Magyarország miniszterelnökét nem számolva), és egyes híradások a mostani eseményekkel kapcsolatban a júliusihoz hasonló brutalitásról számoltak be.

Ma este Ankarában, Izmirben, Mersinben és Antakyában is tüntettek a kormány ellen, de ott békésen zajlottak a demonstrációk. Ezekkel párhuzamosan ezrek vonultak utcára a kormány mellett is.

photo_camera Fotó: Murad Sezer / Reuters

A mai tüntetés oka az a megvesztegetési botrány, ami miatt a héten Recep Tayyip Erdogan kormányfő átfogó kormányátalakításra kényszerült. A botrány december 17-én tört ki, amikor 50 embert, köztük Erdoganhoz közel álló, ismert üzletembereket vettek őrizetbe egy pályázati csalások és megvesztegetések gyanújával 14 hónapja indult, nagyrészt titokban lefolytatott vizsgálat eredményeképpen.

A tüntetők a botrányra utalva pénteken azt skandálták a rendőröknek:

„Kapjátok el a tolvajokat!”

Ez volt a harmadik jelentős demonstráció a héten a korrupciós üggyel kapcsolatban.

photo_camera Fotó: Murad Sezer / Reuters

A kormánnyal szembeni indulatokat tovább tüzelte, hogy az ügyben eljáró egyik ügyész azt állította, hogy a rendőrség beavatkozott a nyomozásba, és akadályozta azt.

A botrány vádlottjai között van három miniszter fia is, a miniszterek ezért szerdán beadták lemondásukat. Ezután Erdogan a 26 fős török kabinet tíz tagját leváltotta.

Politikai elemzők egyetértettek abban, hogy az őrizetbe vételek mögött a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) és Fethullah Gülen hitszónok befolyásos vallási mozgalma közötti rejtett harc állhat. Mindkét tömörülés iszlamista, de éveken át tartó szoros szövetségük az utóbbi időben felbomlani látszik.

Ez az első eset, hogy ilyen méretű botrány érinti Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök közvetlen környezetét, ráadásul teljesen váratlanul, néhány hónappal a jövő év első erőpróbája, az önkormányzati választások előtt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.