Best of 2013 – Magyari Péter: gáztárolók, vér, törvény

444
2013 december 28., 19:57
  • Búcsút veszünk az unalmas év végi listáktól.
  • Ez itt a 444 év végi listáinak listája, ahol minden szerző elmeséli, mik voltak a kedvenc dolgai idén.
  • Mármint bármiben.
  • Ezek itt Magyari Péter listái.
  • Az összes listát itt találja.

Magyarország top 5 állami földgáztárolója

Ennek a listának a címe túl van írva. Mert idén a magyar állam vett 5 darab gáztárolót, és összesen 5 darab gáztároló van Magyarországon. Ha az lenne a címe, hogy „Magyarország gáztárolói”, akkor semmivel sem állítana kevesebbet, mint így.

  • 5. Hajdúszoboszló

Bőven pontszerző helyen van ez a tároló, hiszen ha volna még egy gáztárolója az országnak, és adott esetben a hajdúszoboszlói mögé került volna a listán, akkor még az is pontszerző helyen volna. De nincs több, így kevésbé jóindulatú megközelítéssel ez a tökutolsó. Hogy miért? Hát mert állítólag kiszednek belőle mindent 2014 elején, hogy olcsóbb legyen a rezsi, aztán beomlik az egész, és soha többé nem lesz. Üdv a halálba menőnek! (Úgyis vizesedett.)

  • 4. Kardoskút

Emlékeznek a nagy 2000-es gázkitörésre? Ha önök nem is, a kardoskútiak biztosan. Azóta ez a tároló csak árnyéka önmagának, úgy összement, hogy ez a legkisebb az összes közül.

  • 3. Pusztaederics

Ha azon morfondíroznának, hogy van-e a Dunantúlon földgáztároló, akkor a „nem” lenne a helyes válasz, ha nem volna ott a pusztaedericsi! De ott van. Az is nagyon jó benne, hogy idén év elején felújították a kompresszorait. Én kitárolnék belőle egy csomó gázt, ha egyszer odaengednének!

  • 2. Zsana

A legnagyobb. Ennél nagyobb gáztároló egyszerűen nincs ebben a hazában. 2009-re lett ekkora, bővítették folyton, modern is, normális esetben simán az első lenne bármilyen gáztároló toplistán, és most világviszonylatról beszélek. Csakhogy ez a normálisnál sokkal érdekesebb hely. Mert ott van még:

  •  1. Algyő

Majdnem akkora mint a zsanai. Viszont stratégiai, benne van a nevében is, hogy az. Kóka János rendelte meg az államnak, és Orbán Viktor kormánya még meg is vásárolta az államnak. Ha egyszer írni akarnék egy tanulságosat Magyarország működéséről, akkor ez volna benne a példázat..

Az év legvéresebb háborúi

Erre a listára ezer halott felett lehetett felkerülni. Lehet, hogy a decemberben indult dél-szudáni erőszaknak is bőven van már ennyi áldozata, de egyelőre nem világos, hogy ott mennyien haltak meg, így ez a konfliktus most nem fért ide.

  • 6. Iszlamista felkelés Nigériában (kb. 1000 halott az idén)

2001 óta tart a Boko Haram nevű szervezet felkelése. Nigéria lakosságának kicsit több mint a fele muzulmán, és kicsit kevesebb mint a fele keresztény. A Boko Haram iszlám rendszert akar. A konfliktust a brit gyarmatosítók kavarásáig lehet visszavezetni. Idén a kormány nagy offenzívát indított a felkelők ellen, ami kezdetben nagy sikereket hozott, aztán augusztusban jött az ellentámadás.

  • 5. Polgárháború Afganisztánban (kb. 1500 halott az idén)

A tálibok és a többiek polgárháborúja lényegében azóta tart, hogy a szovjetek 1989-ben kivonultak. Most a NATO (és azon belül leginkább az USA) segítségével elvben a többieké a hatalom, de ez nem jelenti azt, hogy tényleg béke van. Ráadásul jövőre az amerikaiak ki akarnak vonulni, és ugrásra kész mindenki, hogy akkor végképp leszámoljon a másikkal.

  • 4. Háború Észak-Nyugat-Pakisztánban (kb. 4500 halott az idén)

Ez az afganisztáni háború mellékháborúja, és már olyan komoly, hogy több volt idén erre a halott, mint az eredetileg fő hadszíntérnek számító Afganisztánban. A világtól elzárt, Afganisztánnal határos hegyekben a tálibokkal szövetséges törzsek és a pakisztáni kormány harcolnak, miközben az USA drónokkal tisztogat.

  • 3. Polgárháború Irakban (kb. 8400 halott az idén)

Innen már kivonultak az amerikaiak, és békés építkezés helyett a megszállás utolsó időszakánál jóval véresebb fejezet kezdődött. Síiták és szunniták gyilkolják egymást leginkább, nagyon sok a civil áldozat, és sok a nagyon véres merénylet.

  • 2. Drogháború Mexikóban (kb. 11 000 halott az idén)

A kartellek egymás ellen, a kormány a kartellek ellen, évek óta tombol az erőszak Mexikóban. Miközben nem háborús övezetként szokás számon tartani az országot, ez volt a második legvéresebb háború 2013-ban. Nagyon brutálisak a módszerek, majdnem minden hétre jut egy hír lefejezett holttestekről.

  • 1. Polgárháború Szíriában (kb. 70 000 halott az idén)

Szíriában 2011 óta tombol az erőszak, és az idei volt a legrosszabb év. Tavasszal már úgy nézett ki, hogy a felkelés megdönti Aszad kormányát, de iráni segítséggel sikeres ellentámadás indult. Ráadásul a szélsőséges iszlamisták és a mérsékeltebb felkelők között is lett háború. Civilek mészárlása, vegyi fegyverek, sokszázezres menekülttáborok: a legnyomasztóbb hírek idén Szíria felől érkeztek.

Az év legjobb magyarországi törvénye

  • 1. Mégsem lesz választási regisztráció 2014-ben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.