Best of 2013 - Vajda Gábor: a legjobb gitárszólók, alternatív kijelzők és a legszebb tárgyak

444
2013 december 30., 20:24
  • Búcsút veszünk az unalmas év végi listáktól.
  • Ez itt a 444 év végi listáinak listája, ahol minden szerző elmeséli, mik voltak a kedvenc dolgai idén
  • Mármint bármiben.
  • Ezek itt Vajda Gábor listái.
  • Az összes listát itt találja.

2013 legjobb gitárszólói

Sokkoló tény: 2013-ban sem született olyan gitárszóló, ami beférne a zenetörténelem tíz legjobbja közé. De a száz közé se nagyon. Mint ahogy 2012-ben sem született, és 2011-ben sem. Bármelyik szakmai mindenidők-összesítést vesszük alapul, a Guitar Worldét, a Gibsonét vagy az NME-ét, és még van egy vagon, kiderül, hogy a világ legjobb gitárszólója minimum néhány évtizedes, de zsűritől függően lehet, hogy egészen pontosan 45 éves.

A top 10-be egyébként az alábbiakon kívül még olyanok szoktak beférni, mint David Gilmour: Comfortably Numb (Pink Floyd, The Wall, 1979), Eddie Van Halen: Eruption (Van Halen, 1978), vagy Don Felder és Joe Walsh duója a Hotel Californiában (Eagles, Hotel California, 1977), és itt-ott felbukkan egy Clapton, egy Santana, egy Brian May. Magukat a számokat hagyjuk is, Slash térdre borulós, tekerős pátoszától ma már röhögőgörcsöt lehet kapni, és annál már csak a Stairway to Heaven vérázítóan hamis furulyás, a végére menetrend szerint felkeményedő rockhimnusza a viccesebb. De nem is a korszerűség számít, hanem a hangszeres tudás, a virtuozitás, az előadói készség meg a karizma. Úgyhogy 2013 legjobb gitárszólói továbbra is:

3. Jimi Hendrix: All Along the Watchtower (Electric Ladyland, Jimi Hendrix Experience, 1968 - eredetileg Bob Dylan, 1967)

2. Slash: November Rain (Use Your Illusion I, Guns N’ Roses, 1992)

1. Jimmy Page: Stairway to Heaven (Led Zeppelin, Led Zeppelin IV, 1971)

2013 legígéretesebb alternatív kijelzői

3. Google Glass

Amilyen ronda és amilyen olcsónak néz ki, annyira drága a Google Glass: az idén kioszott tesztdarabokért 1500 dollárt kérnek, árulni jövőre kezdik. Olcsó kinézete mellett is sok hibája van, folyamatosan fókuszálni kell a vetített képre, hamar lemerül, és a hangvezérlés motyogó zombivá változtatja a tulajdonost, de akkora a hájp körülötte, hogy legalább kipróbálni ki kell.

2. Nuviz

A vadászrepülőkben régóta, és a jobb autókban, főleg a BMW-kben is van már egy ideje HUD (head-up display) ami a szélvédőre vetíti a sebességet, a fordulatszámot és a navigációs adatokat. A Nuviz motoros bukósisakra szerelve ígéri ugyanezt, csak jöjjön össze a pénz a Kickstarteren. Azok a gyalogosok is meg lesznek mentve, akik hajlandók bukósisakban mászkálni az utcán, és érdekli őket a saját fordulatszámuk.

1. Oculus Rift

Ez is ronda, de funkcionálisan ronda, tehát szép. És kit érdekel, hogy néz ki, amikor egy sötét szobába bezárkózva öldököl az ember a Doomban? Ráadásul sztereóban, vagy 3D-ben, vagy hogy mondják ezt. Az Oculus Rift nem az első vakondoknézőke a világon, de az első hányingerig simán el lehet hinni róla, hogy ez a jövő monitorja. Csak még faragni kéne belőle, mert füles nélkül is majdnem 40 deka.

A 3 legszebb tárgy 2013-ban

3. Confederate C2 P-51 Fighter

c2

2. KW Zephyrus 750 (Ton-up Garage)

zephyr

1. Ducati Monster 1200

monster

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.