Mégis lesz fegyelmi eljárás Hegedűs Loránt ellen

vallás
2013 december 31., 19:29
comments 6

November 3-án avatták fel a Szabadság téri református templom előterében Horthy Miklós bronz mellszobrát. Az istentisztelettel egybekötött jobbikos rendezvény miatt fegyelmi eljárást kezdeményeztek a házigazda Hegedűs Loránt ellen.

Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke kérte a fegyelmi vétség megállapítására irányuló az illetékes egyházmegyétől. Horváth György egyházmegyei jogtanácsos kezdte el a történtek kivizsgálását.

A reformatus.hu idézte a megállapításait, többek között ezt:

„az istentisztelet középpontjában nem igemagyarázat állt, az esemény nagy részét Horthy Miklós méltatása tette ki. Felszólalt többek közt a zsidó származású képviselők Iistázásának követeléséről elhíresült Gyöngyösi Márton jobbikos parlamenti képviselő. […] A szószék mellett két csendőregyenruhás személy állt; ilyen csendőrök működtek közre több százezer magyar zsidó deportálásában 1944-ben.”

Az előzetes vizsgálat lefolytatása után Horváth palástvesztésre vonatkozó fegyelmi büntetést kért ifj. Hegedűs Lorántra.

Csakhogy az indítványát az illetékes egyházmegye bírósága elfogultságra hivatkozva nem tárgyalta meg.

Emiatt az indítványtevő Horváth lemondott 23 éve betöltött tisztségéről. Levele szerint ez már a harmadik olyan palástvesztésre vonatkozó indítványa Hegedűssel szemben, amelyet nem tárgyal meg az egyházmegyei bíróság elfogultságra hivatkozva.

A jogtanácsos szerint a bírák nem elfogultak, hanem nyilvánvalóan a Jobbiktól és a kuruc.infótól való félelem miatt nem vállalják az ügyet.

Ám újabb fordulat jött, kiderült, hogy mégis lesz eljárás Hegedűs ellen, mert a korábban elfogultságot jelentő egyik bíró mégis vállalja a feladatot, így fel tud állni a Budapest-Északi Református Egyházmegye bírósága, hogy soron kívül megtárgyalja a Hegedűs lelkipásztor elleni indult eljárást. További részletek a reformatus.hu-n olvashatók.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.