Deréktól lefelé megbénult fiatal végezheti el agyvezérléssel irányított lábvázzal a kezdőrúgást a 2014-es világbajnokságon

TUDOMÁNY
2014 január 02., 15:07
comments 2

Az idei világbajnokság nyitómeccsén a bénult fiatal egy, az agyával irányított mesterséges külső váz segítségével lesz képes belerúgni a labdába.

A Walk Again projekt egy nemzetközi kutatócsoport munkájának eredménye. Olyan technológiát fejlesztenek, aminek révén az agyműködéssel lehet irányítani az alsó végtagokat támasztó mesterséges vázat. Az agyhullámokat elektródák dolgozzák fel, és vezeték nélküli technológiával viszik tovább a végtag melletti vázba.

photo_camera via duke.edu

A mozdulatokról a rendszer visszajelzést is küld az agynak, hogy természetesebbnek tűnjön a folyamat. Azaz a szerkezet érzékeli az érintést, a hőmérsékletváltozást, és ezekről vizuális és vibráló jeleket továbbít az agynak.

Még nincs meg az a fiatal, aki majd a kezdőrúgását elvégezheti, egy kis csoportból választják ki azok közül, akik jelenleg a virtuális vázat tesztelik éppen a fejlesztőcsapat számára. (via Gawker)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.