Kína miatt aggódik Soros György

gazdaság
2014 január 04., 09:49
comments 10

A milliárdos üzletember szerint a világgazdaságra nem az eurózóna válsága vagy az amerikai politika kilengései jelentik az igazi veszélyt, hanem a kínai gazdaság. Soros szerint a kommunista párt döntései befolyásolhatják leginkább a világgazdaság alakulását a közeljövőben.

Van egy feloldatlan ellentmondás a kínai gazdasági politikában Soros szerint: a gazdasági élénkítés együtt fog járni az adósság exponenciális növekedésével, ezt csak pár évig lehet majd fenntartani. Ennek pedig következményei lehetnek majd nem csak Kínára, de az egész világra nézve. Azzal Soros amúgy egyetértett, hogy a kínai vezetés a gazdasági növekedés beindítását választotta a strukturális reformok véghezvitele helyett, de bármeddig nem lehet eltolni az átalakításokat.

Nem Soros az egyetlen, aki Kína miatt aggódik mostanában. A Silvercrest Kína-szakértője, Patrick Chovanec is arról beszélt, hogy az optimista hangok nem vesznek észre egy elég nagy problémát.

Szerinte a nyugati befektetők többsége egyszerűen nem figyelt fel a decemberi készpénzkorlátozásra, és nem számolt ennek lehetséges politikai következményeivel. Pedig ezek az ismétlődő esetek a jelei annak, hogy a Kína befektetés-alapú növekedési modellje omladozik.

Soros és Chovanec szerint is a kínai elnök, Hszi Csin-ping novemberi reformbejelentései nyugtatták meg az elemzők többségét, pedig ezekről még mindig meglehetősen keveset tudni. Az biztos, hogy a kínai helyhatóságok adósságállománya pár év alatt kétharmadával emelkedett meg, és a gazdasági eszközök mellett elengedhetetlenek lesznek a politikai megoldások is a helyzet kezelésére.

Chovanec szerint a lehetséges globális következmények között nem csak az alapvető árucikkek árának emelkedése szerepel, de a helyzet kihathat az autókereskedelemre és a külföldi bankokra is. Soros egészen odáig ment, hogy ha nem sikerül megoldani a politikai reformot, az külföldi katonai feszültségekben is megjelenhet.

A pesszimista verziókat annak ellenére vázolta fel a két közgazdász, hogy a kínai gazdaság látszólag még mindig nagyon jól teljesít, masszív GDP-növekedést regisztráltak 2013-ban is. Az elemzők szerint viszont ez a növekedés nem lesz fenntartható, ha nem társulnak hozzá hamar társadalmi reformok is.

 (via QZ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.