Húszezres, az elátkozott bankjegy

gazdaság
2014 január 06., 06:23
comments 266
  • Szeretnél fizetni a boltban.
  • Meglátják a kezedben a 20 ezrest.
  • Mintha csak megöltél volna valakit.

Magyarországon a szeptemberi adatok (.xls) szerint 321,22 millió darab bankjegy volt forgalomban. Ezek a címletek alapján így oszlottak meg:

link Forrás

Jól látható, hogy majdnem ugyanannyi 20 ezres volt forgalomban, mint amennyi ezres és kétezres együttvéve. Így nem kéne, hogy meglepő legyen, ha az ember egy boltban 20 ezressel fizetne, főleg, hogy nagyobb összegnél a kiadott pénz nagy részét a bankautomata is nagyobb címletekben adja ki, még ha valaki mondjuk 9000-re végződő összeget vesz is ki.

Mégis gyakran érzi úgy magát az ember a pult túloldaláról kapott reakciók miatt, mintha ez az ötvenes évek lenne, és dollárral próbált volna meg fizetni. A probléma valójában nem az, hogy az embert gazdagnak nézik, hanem általában arra vezethető vissza, hogy nincs elég pénz a kasszában. Hogy ez azért van-e, mert a rablások miatt biztonságosabb kevés készpénzt tartani a kasszában, nem tudom, de az biztos, hogy nem a vevő dolga feltölteni a kasszát. (Persze olyan elszigetelt esetek is előfordulnak, hogy az ember matematikai vitába kényszerül a rengeteg visszajáró miatt.)

Ma már a nagyobb hipermarketekben általában zokszó nélkül vissza tudnak adni, de még mindig – gyakorlatilag bárhol – előfordulhat, hogy az ember szinte bocsánatot szeretne kérni, amiért éppen ott próbálja meg elkölteni a pénzét.

Ha valaki arra szánja el magát, hogy 20 ezressel fizet, leggyakrabban az alábbi reakciókat kaphatja. (Mindegyiknél feltételezzük, hogy a vevőnél tényleg nincs kisebb címlet.)

1. Simán visszaadnak

Gyakori, de az esetek 50 százalékánál nem sűrűbben előforduló jelenség. Minél kisebb értékű terméket próbál venni a vevő (például csak egy üveg ásványvizet vagy csokit), annál kisebb az esélye, hogy ezt a sima helyzetet fogja tapasztalni.

2. Kétségbeesett forgolódás

A pénz átnyújtása után, egy ezredmásodperc múlva – vagy pont ellenkezőleg, hosszú szünetet követően – jellemzően ez a holtsápadt eladó első kérdése:

„Nincs kisebb?”

A tanácstalan álldogálás néha addig tart, amíg a vevő kénytelen valami kompromisszumos javaslattal előállni („Kimegyek, felváltom valahol. :-(”) vagy meghátrálni, és máshova vinni a mocskos pénzét. Szerencsésebb esetben kiderül, hogy még pont van tizenkilencezer-valahányszáz forint valahol a kassza mélyén. A következő 20 ezressel fizető vendég sorsa pedig már a Jóisten kezében van.

Egy szerencsés eset: a minap éppen 20 ezressel fizettem volna a 120 forintos vízért, de nem tudták elfogadni, így beérték a kabátzsebből előkotort 90 forinttal. Másnap visszavittem a maradék 30-at, eljátszva a gondolattal, hogy 20 ezresből kérek vissza.

3. A patthelyzet

Az előzőhöz hasonló helyzet, csak itt általában a sámánná átvedlő eladó túlvilági hörgések közepette adja a vevő tudtára, hogy:

Ne haragudjon(!) de NEM tudok visszaadni!

Ilyenkor gyakran még a kihátrálás is késő, mert már nem lehet visszacsinálni a tranzakciót, mivel: „Be van ütve a gépbe!” Se ki, se be. Végül nagy nehezen ilyenkor is sikerül a művelet, leggyakrabban azért, mert igenis – sokszor némi ugatás után – vissza tudnak adni.

4. Pánik

Na itt kezdődik a fesztivál. Az eladó nem ritkán úgy oldja fel a patthelyzetet, hogy a személyzet minden tagjának elmeséli a 20 ezres csodáját, mindenkivel megpróbálja felváltatni, és a vevő közben messziről csak azt látja, hogy emberek pusmognak, és közben felé mutogatnak.

Rosszabb esetben a háta mögött feltorlódott sorban állók félhangosan őt szidják. Az árut a vevő így szinte mindig megkapja, cserébe csak a méltóságát (meg a termék árát) kell otthagynia a boltban.

Búcsú a 20 ezresektől

A fenti kellemetlen helyzeteket csak drasztikus lépésekkel lehet elkerülni. Ezek egyre sürgetőbbek, tekintve, hogy a kormány lépései még mindig a korrupciónak kedvező készpénzhasználatot támogatják, tehát egyre több ilyen bolti balhé várható. Néhány ötlet a változáshoz:

  • A 20, 10 és 5 ezres bankjegyek eltörlése: kétezres miatt már tényleg csak az Isten háta mögött húzzák a szájukat.
  • Rosszabbul fizető állás keresése: minimálbér körül az ember már megtalálja a módját arra, hogy ne szaladgáljon össze-vissza 20 ezresekkel, és ne vásárolgasson mindenféle alapvető élelmiszert feleslegesen.
  • Jelentős mennyiségű SZÉP kártya és Erzsébet-utalvány felhalmozása. (Akkor persze az a kérdés, hogy azokat hol fogadják el.)
  • Szuperjatt: egy 415 forintos vásárlásnál is egy gáláns „köszönöm”-mel otthagyni a 20 ezrest a boltban.
  • Kereken 20: a szuperjatt kevésbé elegáns változata, amikor még akkor is pontosan (vagy majdnem) 20 ezer forintnyi árut vásárol a vevő, amikor akár csak egy doboz tejért ugrik be a boltba.

Világbotrány

A nagy címlet nemcsak a magyar eladók rémálma, az eurózónában is simán bedönthet egy vásárlást egy 500 eurós. Csakhogy míg egy 20 ezres majdnem 9 százaléka az átlagkeresetnek (bruttó 227 800 Ft), addig Ausztriában egy 500 eurós (149 000 ft) a bruttó 3852 eurónak (1 147 896 forint) majdnem 13 százaléka. Tehát az amúgy is sokkal nagyobb összeg a jóval magasabb fizetésnek is jóval nagyobb hányadát teszi ki. Ráadásul míg a 20 ezres csak a duplája a második legnagyobb címletnek, az 500 eurós után már csak a 200-as jön.

Vajon a szingapúri 10 ezer dollárossal, ami a világ legértékesebb papírpénze (most 1 729 010 forintot ér), sikerült-e már valakinek vennie egy kiló kenyeret? Ott egyébként a következő címlet az 1000 dolláros.

A következő részek tartalmából

  • Miért húzzák egyesek a szájukat, ha ötforintosokkal fizetsz?
  • Az elátkozott bankjegy II. – piaci reakciók a 10 ezresre
  • Nem te vagy a bunkó, amikor az eladó úgy dönt, hogy lemondasz az 5-10 forint visszajáróról

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.