Még nem donez a Raffi-deal

gazdaság
2014 január 08., 12:28
comments 8

Tegnap a Napi.hu már tudni vélte, hogy a Raiffeisen International AG elfogadja az erőteljes állami hátszéllel forgolódó Széchenyi Bank ajánlatát, és

egy euróért

eladja a Széchenyi Banknak magyar leányvállalatát, a Raiffeisen Bankot.

Úgy tudjuk, ma összehívták a magyar Raiffeisen Bank dolgozóit, és arról tájékoztatják őket, hogy az ügylet mégsem jött létre. Hogy ez pontosan mit jelent, elakadt az egész adásvételi folyamat vagy csak technikai akadályokba ütköztek, még nem tudni. Az biztos, hogy egyelőre nincs deal.

A Raiffeisen Magyarország 6. legnagyobb bankja, félmillió ügyfele van, eddig több mint százmilliárd forintot fektetett be az országban, évente több tízmilliárd forint adót fizet be (csak a banki különadója több mint hétmilliárd).

A bank a válság előtt hatalmas projekthitel-portfoliót épített ki, főleg üzleti ingatlanok hitelezésével, ezeknek a hiteleknek jelentős része bedőlt, százmilliárdos veszteségeket okozva a banknak. A szektort sújtó kormányzati intézkedések (különadók, devizahitelesügyek) tovább rontották a cég üzleti kilátásait, ezért az osztrák anyavállalat a kivonulás mellett döntött.

A napokban az is kiderült, hogy a Töröcskei István kormányközeli üzletember cégének 51 százalékos és a magyar állam 49 százalékos tulajdonában álló Széchenyi Bank nevű mikropénzintézet venné meg az óriási Raiffeisent, amit piaci elemzők legfinomabban is szokatlan tranzakcióként jellemeztek. Osztrák lapok pedig még viccelődtek is azon, hogy egy borászat méretű cég vásárolná meg a Raiffeisent.

A Széchenyi Bank mérlegfőösszege (2012-es adatok szerint) 19,6 milliárd forint, a magyar Raiffeisené 2119,6 milliárd, tehát a vevő több mint százszor kisebb, mint a vétel tárgya. A tranzakció azért sem egyszerű, mert ha így, mindenestül, az igen rossz minőségű, hatalmas veszteséget termelő hitelprofolióval veszik meg a bankot, akkor az új tulajdonosnak, valamilyen formában konszolidálnia kell. A Széchenyi Bank esetében nehezen képzelhető el más, mint hogy állami forrásokból tegye rendbe a céget. Ez akár több száz milliárdba fájhat. (Az elmúlt öt évben 138 milliárd forintnak megfelelő összeget tolt be az osztrák tulajdonos a veszteséges magyar bankba.)

Felcsuti Péter a Raiffeisen volt vezérigazgatója tegnap az ATV-ban azt mondta: a kormány politikai okból, mesterségesen torzítja a piacot, ami erkölcsileg és jogilag is megkérdőjelezhető eljárás. A volt bankár szerint a Raiffeisent kiszekálták az országból.

A Portfolio számítása szerint a Raiffeisen megvásárlásával a kormány elérhetné Orbán Viktor több mint egy éve nyíltan megfogalmazott célját: a szektor több mint ötven százaléka hazai tulajdonba kerülne. (Ha az OTP-t magyar tulajdonnak vesszük.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.