https://444.hu/assets/magyar-krónika-tüntetés.jpg

Orbán is kritizálta Kerényi levelét, befektetői pénzekből készül a Magyar Krónika

POLITIKA
2014 január 09., 16:39
comments 77
  • Csütörtök délután tartotta első értekezletét a Magyar Krónika.
  • Megírtuk.
  • A helyszínen megjelent Orbán Viktor is, az épület előtt pár tucatnyian tiltakoztak, akik egymással is összevesztek.
  • Orbán nem fog részt venni a lap szerkesztésében, ami amúgy közpénz nélkül fog készülni.
  • Az eseményről Botos Tamás és Ács Dani jelentkezett.
  • Hogy miről is volt itt szó? A cikk alján megtalálja.

20:01 Mindenki távozik a helyszínről, tüntetők már ezt sem várták meg. Közvetítésünket befejezzük.

fotó (26)

19:51 Kondor Katalin tudósítónknak összefoglalta mindazt, ami benn kiderült. Közpénz felhasználása nélkül készül majd a Krónika, amihez most befektetőket keresnek. Orbán Viktor sem tartotta szerencsésnek Kerényi levelét. A mai találkozón az is kiderült, hogy a szerkesztésben Orbán nem fog részt venni, csak az elindulásnál erősítette meg, hogy szükség van egy ilyen lapra. Kondor szerint nem tudni mikor indul a lap, és a profilja is kérdéses, nem a Kerényi-féle koncepció látszik győzedelmeskedni.

19:49 Orbán Viktor mikrobuszával távozott, újságírók nem tudták megközelíteni. A helyszínen feltűnt szokásos videósa is, ezért várható, hogy lesz Facebook-videó is.

19:36 Egyetlen tüntető maradt, aki tudósítónk számára a régi Kossuth teres hangulatot hozta vissza. Többek között arról beszélt, hogy a Fidesz ellopta a Balaton egy részét, de mivel azt senki nem méri, hogy mennyi víz van a tóban, nem vették észre az emberek. Meg hogy a kormánypárt egyik képviselőjét azzal zsarolják, hogy pornófilmekben szerepelt. A férfi nem engedte magát videózni, de grafikus, ezekről a témákról rajzokat is készített, amiket elvitt magával a tüntetésre.

fotó (25)

19:27 Nem ez az első alkalom ám, hogy egy médiatermék ellen tüntetnek Magyarországon. Ott volt például a Tilos rádió elleni emlékezetes tüntetés. Lényegi különbség, hogy ott voltak tüntetők, meg ilyen, bohózatszerű beszédek is:

19:11 A helyszínen tényleg nem történik semmi. Újságírók viccelődnek, különféle praktikákat próbálnak bevetni. Az ex-Indexes, jelengleg VS-es Szabó András például megszerezte a Demokrata épületéhez a kaputelefon kódját valahonnan, de azt nem tudja felhasználni, mert rendőrök állják ez az utat. Az indexes Dezső András Demokratába író újságírókkal próbálja felvenni a kapcsolatot, nem sok sikerrel.

A tüntetők mind elmentek.

Orbán Viktor még benn van, szóval a médiaérdeklődés is kitart még.

18:51 Botos Tamás helyszínről küldött, mérsékelten lelkes levelét változtatás nélkül közöljük:

A hátsó kijáratnál állok, várom, Orbán lelepjen. Két dolog jár az eszemben, h nem vettem vastagabb zoknit, és nem hiszem el, h komolyan ez történik. Hogy vastag zokni nélkül várom, hogy Orbán lelepjen egy lapalapításról.

18:42 Bár a Magyar Krónika alapításáról kevés derül ki, a helyszínen összeszólalkozó tüntetők vitájából jól lehet mérni, milyen dimenziók mentén mozog most az ellenzéki összefogás. Az egyik felmerült elmélet szerint nem is történt meg az igazi összefogás most, hanem csak a kormánypárt félrevezetése zajlik. Mert ha valóban összefogtak volna az ellenzéki pártok, akkor a választók nem tudnának, hiszen a pártoknak nem érdeke, hogy ilyen hamar elsüssék egyetlen patronjukat.

A vita akkor vált igazán hevessé, amikor valaki felvetette, hogy a Jobbikot is be kéne venni az összefogásba. Volt, aki szerint ezzel feladnák azt az alapvető humanista elvüket, hogy gyilkosokkal nem állnak össze. Más szerint viszont süllyed a hajó, és mindenkire szükség van, hogy lapátoljon, nem lehet azon vitatkozni, ki ellenség, ki nem.

Az emberek többsége amúgy szkeptikus az összefogással kapcsolatban. A szerkesztőségi ülésre még mindig érkeznek a résztvevők.

18:40 Ács Dani beszélgetett el az egy hasábnak öltözött tüntetővel. Tényleg.

18:38 A helyszínen most csak várakozás zajlik, addig mi a Pitypang című népdal technóremixével tartjuk éberen a figyelmet.

18:25 Semmi meglepő nem történt, a pár tucat tüntető egymással kezdett el vitatkozni. Tudósítónk szerint azon vesztek össze, hogy a helyszínen amúgy meg sem jelenő Fodor Gábor megtartaná az egykulcsos adót, ezért egyesek szerint ki kéne zárni az összefogásból. Mások szerint viszont minden szavazatra szükség van Orbán leváltásához.

Erre a DK-s Szabó Zoltán azt mondta, hogy akkor őket ki kell hagyni az összefogásból, mert az egykulcsos adó maga Orbán Viktor.

Programok mentén zajlik a vita. Közben Orbán Viktor papírmasé szobráról leesett a gondolatjel, ezt kellett ragasztószalaggal visszarakni.

18:22 Az RTL Klub élőben jelentkezik be a helyszínről. Ezek szerint nem mi kezeltük leginkább jelentőségén túl az eseményt!

18.17 megérkezett Pröhle Gergely helyes államtitkár is. Az újságíróknak elmondta, hogy ő külpolitikáról szokott írni, a lapba is ezt tervezi. Szerinte Kerényi levele stílus kérdése.

fotó (19)

18:15 A késve érkező Baán László szerint Kerényi levele egy zseniális marketingfogás volt, mert ha nem úgy írta volna, ahogy most nem lenne itt senki, és nem lenne semmi érdeklődés. Javasolni fogja a példányszámnövelést is, mert szerinte el fogják kapkodni a lapot.

fotó (18)

18:12 Orbán Viktor úgy látszik, megfogadta az újságíróvá válásához nyújtott tanácsainkat, az a lépése, hogy rögtön az érkezése után rávetette magát az ingyen pogira, igazán rutinos médiamunkásként tünteti fel.

18:10 Az épület mögött tudósítóink megtalálták Orbán mikrobuszát, azt az őrző terrorelhárítók (összesen hatan-heten lehetnek) sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudták, hogy Orbán Viktor a helyszínen van. Mindenesetre az a tippünk, hogy a miniszterelnök hátulról jutott be.

fotó (16)

18:06 A hvg.hu-től Kósa András pár pillanatra bejutott az épületbe. Hoszteszeket talált, akik mivel nem volt felírva, kitessékelték.

Viszont fontos fejlemény, hogy benn látta, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök pogácsázik.

18:05 A helyszínen a levelet kiszivárogtató Szily 'Cink' László is. Tudósítóink szerint több újságíró van a helyszínen, mint tüntető. A meghívottak többsége pedig már benn van az épületben. Orbánról egyelőre semmi hír, Szanyi Tibor sem tűnt még fel.

fotó 1 (1)

18:02 Kondor Katalin nemcsak műbalhét emlegetett, hanem ki is fejtette mire gondol. Gunyorosan azt mondta, hogy a pártállami időkben is mindent a miniszterelnök alapított.

fotó (15)

18.00 Megérkezett Boross Péter és Jókai Anna is. A tüntetők békések, nincsenek is túl sokan, "Éljen Viktor, Éljen a párt" skandálás megy. Hét-nyolc rendőr vigyáz arra, hogy ne jussanak be a szerkesztőségbe. A szerkesztőségbe érkező meghívottak mind gunyorosan nevetnek csak az újságírói kérdéseken, nem nagyon válaszolnak.

17.58 Koltay Gábor szerint nem a pártállami időket idézi a lapalapítás, és reméli hogy kulturális hírekről fog szólni.

fotó (14)

17.54 Alakul a konzervatív dreamteam, Papp Lajos szívsebész  is a helyszínen.

fotó (12)

17.53 Jankovics Marcell is megérkezett

fotó (11)

17.51 Kondor Katalin azért jött el, mert keveset tud a készülő lapról, és éppen ráért, ezért meghallgatja, hogy miről is van szó. Szerinte nincs szükség műbalhéra.

fotó (10)

17.50. Az úrról sajnos nem tudjuk hogy kicsoda, de arról beszél éppen, hogy nem fog írni a lapba a mohácsi vészről.

fotó (9)

17.48. Nagyjából negyven ember várhatja a meghívottakat.

fotó (8)

17.43. A helyszínen már negyedórával az értekezlet hivatalos kezdete előtt tüntetnek a DK aktivistái, köztük Szarvas Koppány Bendegúz is.

fotó 3

fotó 2

Mi is ez az egész?

Hétfőn szivárogtatta ki a Cink az utóbbi idők legerősebb levelét, amiben Kerényi Imre kormánymegbízott és Bencsik Gábor, a Demokrata kiadóigazgatója kért fel együttműködésre száz reménybeli szerzőt, hogy közösen hozzanak létre egy új folyóiratot Magyar Krónika címmel.

Bár a levélről szürreális hangvétele és Kerényi elképesztő fordulatai miatt elsőre csak nehezen hittük el, hogy valódi, de tényleg lesz ilyen lap. Ma rendezik a Demokrata folyóírat Andrássy úti szerkesztőségében az alakuló lapindító értekezletet, ahova a levél szerint Orbán Viktort is várják.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy Orbán Viktor megjelenik-e, mint ahogy a száz meghívott többségének megjelenése is kérdéses.

Aki ígérte, hogy elmegy

  • Horkay Hörcher Ferenc, csak hogy elmondja, nem ért egyet a lapindítással, Kondor Katalin, akinek szintén nem tetszett maradéktalanul az ötlet, továbbá Boross Péter, Koltay Gábor, Melocco Miklós, Csík János zenész, Jankovics Marcell, Kálomista Gábor és Prőhle Gergely államtitkár.

 Aki nem lesz ott

  • A Heti Válaszból nemet mondott Osztovits Ágnes, akinek kifejezetten nem tetszett a lap ötlete, és a lap két újságírója, Stumpf András és Ablonczy Bálint is, ők viszont sok elfoglaltságukkal magyarázták a távolmaradást. Szabadsága miatt nem lesz ott Ákos és Balog Zoltán miniszter sem, nemet mondott Sándor György humorista, Ráday Mihály, Balogh Ákos Gergely, a Mandiner főszerkesztője, és Szinetár Miklós is.
  • Nem lesz ott Vizi E. Szilveszter sem, akinek nevét pedig Kerényiék a szerkesztőbizottság tagjaként dobták be, és bár a százas listán szerepelt Navracsics Tibor, ő azt mondta az Indexnek, hogy nem kapott felkérést.

A lapra még 2013 októberében kapott a közigazgatási minisztériumtól pénzt Kerényi Imre. Az idei évre összesen 340 millió forintot, de a lap mellett ebből a pénzből kell kigazdálkodnia zsebfüzeteket az ötödikeseknek és nyolcadikosoknak az Alaptörvényből, és a Nemzeti Könyvtár sorozatba új könyvek kiadását is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.