https://444.hu/assets/mexico_drug_4.jpg

Mexikóban lassan teljesen leépül az állam

háború
2014 január 14., 09:20
comments 49

Michoacán államban például a polgárok fegyveres milíciát alapítottak, hogy felvegyék a harcot a Knights Templar (Caballeros Templarios, Templomos Lovagok) nevű drogkartellel.

A Templomosokról és arról, hogy hogyan szállták meg még az avokádóbizniszt is, itt írtunk.

A fegyveresek egész nap járőröznek, és fényes nappal is lövöldöznek egymásra a drogkereskedőkkel például a tartományi főváros, Apatzingán utcáin. Nem tudni pontosan, hogy mennyire hatékonyak, de a múlt héten például a kartell egy "ellentámadás" részeként felgyújtotta a polgármesteri hivatalt és pár belvárosi üzletet.

A mexikói szövetségi kormányzat most 70(!) nyomozót küldött a térségbe, hogy csillapítsák az erőszakot. El lehet képzelni, hogy ez mennyire lesz majd hatékony.

A milícia vezetője azt mondja, hogy nem teszik le  fegyvert, amíg a kartell vezetőit le nem tartóztatják. Mexikóban 2006 óta tart a legutóbbi drogháború. A kartelleken kívül mindenki vesztésre áll. (NYT)

photo_camera REUTERS/Jorge Dan Lopez
photo_camera REUTERS/Jorge Dan Lopez
photo_camera REUTERS/Jorge Dan Lopez
photo_camera REUTERS/Jorge Dan Lopez
photo_camera REUTERS/Jorge Dan Lopez

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.