Hosszú percekig szenvedett, levegőért kapkodott, fulladozott az új méreggel kivégzett rab

bűnügy
2014 január 16., 20:12
comments 122

Érzékletes beszámolót közöl a Columbus Dispatch Dennis McGuire ohiói elítélt kivégzéséről. McGuire-t egy újfajta méregkoktéllal ölték meg, amitől az elítélt hosszan szenvedett, fulladozott, hörgött. McGuire ügyvédje „sikertelen kísérletnek” nevezte a kivégzést, amely helyi idő szerint délelőtt 10:53-kor kezdődött és összesen 24 percen át tartott. A kivégzést végignézte az elítélt családja is, két felnőtt gyermeke és felesége.

Reggel, még a kivégzés előtt írtunk az esetről, miszerint Ohióban elfogyott az eddig kivégzéseknél használt pentobarbital. (Itt egy augusztusi cikkünk arról, hogy az USA-ban miért akadoznak a kivégzések. Sok gyártó nem szállít már mérget.) Nem csak Ohióban, hanem más államokban is egyébként, és azért fogyott el, mert az európai gyártók megtiltották a börtönöknek, hogy a készítményeiket kivégzésre használják.

Tehát új szereket kellett keresni. Az 53 éves Dennis McGuire volt az első, akit a midazolám és a hidromorfon keverékével öltek meg. Az előbbi erős nyugtató, az utóbbi fájdalomcsillapító. Úgy tűnik, nem sikerült emberségesen gyilkoló mérget találni.

McGuire-t 1994-ben ítélték halálra a 30 hetes terhes Joy Stewart brutális meggyilkolása miatt. Fojtogatta, többször megszúrta a nőt, elvágta a torkát, megpróbálta megerőszakolni, fajtalankodott vele. A holttestet Dayton egyik külvárosa melletti erdős területen találták meg.

McGuire saját magát buktatta le: más ügy miatt ült a börtönben, amikor önként jelentkezett, hogy információkkal szolgáljon az akkor már majdnem egy éve felderítetlen Stewart-gyilkosság elkövetőjéről. Miközben azon igyekezett, hogy gyanúba keverje saját sógorát, ellentmondásokba keveredett, és lebukott.

Az áldozat hozzátartozói nem nagyon hatódtak meg az elítélt szenvedésétől: lehet, hogy McGuire félt és szenvedett, de legalább annyira rettegett és szenvedett Joy is, mondták.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.