Az csak egy idegenrendészeti eljárás volt, amikor a magyar hatóságok zsidókat küldtek a halálba

történelem
2014 január 17., 09:24
comments 277
photo_camera Szakály Sándor (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Teljesen kedélyesen és unalmasan kezdődik az MTI anyaga Szakály Sándorral, aki ennek a VERITAS nevű kormányzati intézetnek lett a vezetője.

Tudják ez az, amit a kormány (Lázár János) alapított.

"A nemzeti összetartozás erősítése érdekében a magyar közjogi hagyományok méltó módon történő bemutatása, valamint az elmúlt másfél évszázad sorsfordító politikai és társadalmi eseményeinek hiteles, torzításmentes, (...) ismeretterjesztő igényű, és a nemzettudatot erősítő céllal történő feldolgozása, továbbá a közösségi emlékezet és a reális, jól megalapozott nemzeti történelmi tudat kialakulásának támogatása."

Ezt írta a Magyar Közlöny az alapítás indokaként.

Akkor még valószínűleg senki sem sejtette, hogy ez a hiteles, nemzettudatot erősítő feldolgozás pontosan mit jelent.

Ma egy kicsit közelebb kerültünk a megfejtéshez.

"Az intézményt létrehozó kormányzati szándék abból indult ki, hogy vannak a magyar történelemben olyan időszakok, amelyek kevésbé kerültek eddig reflektorfénybe és érdemes azokkal foglalkozni. A történészeknek pedig arra kell figyelniük, hogy az ország történetének minden eseményét illik elfogultságtól mentesen bemutatni. A VERITAS ugyanakkor nem politikai megrendelésre dolgozik, mert az a történész, aki így írna történelmet, elveszítené hitelét. Az intézetet ezzel együtt már érték támadások, holott az érdemi munkát még nem is kezdte el."

Tényleg, mi is itt cikiztük a kezdeményezést, pedig nem lesz elfogult, nem politikai megrendelésre dolgozik. Mikor itt tartottam a cikkben el is szégyelltem magam.

De aztán tovább olvastam.

"[Az intézetnek] kicsit más szellemiséget kell képviselnie, mint az eddig már meglévő történettudományi kutatóműhelyeknek. (...) Nem illik azt mondani, hogy nem volt valami, ami a fehérterrort kiváltotta, és nem szabad elferdíteni a tényeket, miszerint több ezer vagy tízezer áldozata volt a fehérterrornak, amikor ez a szám - megjegyezve, hogy ártatlanság esetén egy ember halála is sok - néhány százra tehető."

Hmm. Menjünk tovább!

"Nem szabad elfelejteni, hogy a Horthy-korszakban a helyi kommunista párt a Kommunista Internacionálé szekciója volt, ami azt jelentette, hogy annak tagjait idegen hatalom számára kémkedő személyekként tartották nyilván, és a hatalom ennek megfelelően járt el velük szemben."

Nehéz persze ezeket az eseményeket mai szemmel értékelni, de hogy a Horthy-korszakban megfelelően jártak el a kommunista párt magyar tagjaival szemben, elég meredeknek tűnik.

(UPDATE: Félreérthető voltam. A probléma azzal az érveléssel van, hogy ha az akkori szabályok szerint valami törvényes volt, akkor az menti az eljárást.)

Azt a tévhitet is el kell oszlatni a köztudatban - amelyet a pártállami időszakban sulykoltak -, miszerint a németek provokálták volna Magyarország hadba lépését 1941-ben Kassánál a szovjet felségjelzésű repülőgépekről ledobott bombákkal.

Ühüm. Kassa bombázásra elég sokféle magyarázat van. Lehet hogy új bizonyíték került elő? Ezzel együtt talán a németeknek mégis volt valami szerepe Magyarország hadba lépésben. Még akkor is, ha kiderülne, hogy a szovjetek szándékosan bombázták Kassát.

"Arról is beszélni kell, hogy a Magyarországról kialakított képpel ellentétben az itteni zsidóságot igazán attól kezdve érte jelentős veszteség, amikor a német haderő bevonult Magyarországra, s így az ország szuverenitása erősen korlátozottá vált 1944. március 19. után. Utalt arra, hogy a történészek közül többen úgy ítélik meg, 1941-ben Kamenyec-Podolszkba történt az első deportálás a második világháborúban Magyarországról, de véleménye szerint ez inkább idegenrendészeti eljárásnak tekinthető, mert azokat, akik nem rendelkeztek magyar állampolgársággal, ide toloncolták ki. Amikor kiderült, hogy sokakat közülük meggyilkoltak, Keresztes-Fischer Ferenc belügyminiszter lehetővé tette a visszatérést Magyarországra."

Idegenrendészeti eljárás. Az.

(A címlapos fotó a Foretpanról van.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.