https://444.hu/assets/kijev_3.jpg

Csuklóból amputált kéz, kilőtt szemek: az ukrán belügyminisztérium szerint ez még bőven belefér az oszlatásba

külföld
2014 január 20., 16:26
comments 45

Egy amputált kézfej, három kilőtt szemgolyó, száz-száz sérült a tüntetők és a rendőrök oldalán a mérlege a vasárnap este óta tartó kijevi zavargásoknak. És ez az ukrán belügyminisztérium szerint még csak nem is durva. Pontosabban: a rendőrség nem lépett fel olyan keményen, mint amire a törvény alapján lehetősége lenne. Mi történt, hogy a november 21. óta tartó, eddig viszonylag békés tüntetések ennyire elfajultak?

Csak annyi, hogy Ukrajna az egyik napról a másikra demokrációból diktatúra lett.

Vasárnap este azért kezdtek újabb tüntetést az EuroMaidan (a Majdan a tér, ahol a tüntetéseket tartották) aktivistái, mert Janukovics elnök január 17-én aláírásával szentesítette az alapvető szabadságjogokat korlátozó, illetve egyenesen megsemmisítő új törvényt. Korábban a csoport azért szervezett nagy tüntetéseket, mert Ukrajna az Európai Unió helyett Oroszországgal állapodott meg szorosabb együttműködésben.

photo_camera REUTERS/Vasily Fedosenko

Hogy ez miről szól?

  • Ezentúl tilos lesz bírálni az elnököt.
  • Ezentúl tilos lesz bírálni a bíróságok munkáját.
  • Ezentúl tilos lesz megzavarni a kormány tevékenységét.
  • És mert a tüntetések nyilvánvalóan zavarják a kormányt a munkában, gyakorlatilag tilos lesz tüntetni.
  • Vagy szabadon véleményt nyilvánítani.
  • És mindezt társadalmi vita, normális parlamenti tárgyalás, sőt, tisztességes szavazás nélkül fogadták el, egyszerű kézfelemeléssel. Szemre saccolva, hogy megvan a többségi támogatás.

Az olyan apróságokról már nem is beszélve, hogy orosz mintára ezentúl az ukrán civil szervezeteknek is önként "külföldi ügynöknek" kell nyilvánítani magukat, ha Ukrajnán kívülről is kapnak támogatást.

photo_camera REUTERS/Vasily Fedosenko

Vagy hogy a képviselőket bármikor és bármiért megfoszthatják a mentelmi joguktól. Ehhez tényleg nem kell sok. Janukovics legfőbb ellenfele, a bebörtönzött Julija Timosenko ügyvédjét már meg is fosztották képviselői mentelmi jogától.

És ha akarják, a törvény alapján be is börtönözhetik. Mivel ő Timosenko védője, nyilvánvalóan bírálja az ukrán bíróságok munkáját.

photo_camera REUTERS/Valentyn Ogirenko

Tovább megyek. Az új törvény alapján tilos lesz "szélsőséges tevékenységet" folytatni, amibe beletartozik a "szélsőséges" vélemény kinyilvánítása is. Írásban és szóban is. Telefonon sem lehet majd ilyesmiről beszélni. A törvény betartása érdekében az internetszolgáltatók és a telefontársaságok kötelesek nyilvántartani ügyfeleik kommunikációját, hogy az ügyészek bármikor kikérhessék az adatokat és lesújtsanak a bűnösökre.

Hogy mi számít szélsőséges véleménynek, azt nem definiálták.

Mindenesetre a tüntetések résztvevői körében már terjednek a hírek, hogy a sérülteket, akiket a mentők látnak el, azonnal le is tartóztatják. Az EuroMaidan egészségügyi stábját vezető Oleh Muszij szerint az összecsapások sérültjei a mentők helyett félelmükben hozzájuk fordulnak.

photo_camera AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY

Hogy a pletykának lehet alapja, azt jelzi, hogy az ukrán belügyminisztérium közleménye szerint húsz tüntetőt már le is tartóztattak.

"Nem válogatunk a letartóztatottak között politikai nézeteik vagy foglalkozásuk alapján. Mindenkit letartóztatunk, akit törvénytelenségen kapunk" - írta közleményében a minisztérium. Az ellenzék szerint az egyik letartóztatott egy újságíró, Ivan Loza. Ő amúgy fotókat készített a rendőri erőszakról.

photo_camera AFP PHOTO/ YURIY KIRNICHNY

Az egyre inkább elfajuló ukrán tüntetéseket a Kyiv Post élőben közvetíti. Az új törvényről pedig Timothy Snyder a New York Review of Booksban megjelent publicisztikáját érdemes elolvasni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.