Fantasztikus panorámakép a hatvan évvel ezelőtti Budáról

Egyéb
2014 január 21., 06:11

A Fortepan következő frissítésére készülve egy egyedülálló sorozatra találtunk. A helyszín Budapest, az időpont 1955. A szerző Nagy Gyula, aki a Fortepan rendszeres olvasói előtt már ismert lehet fantasztikus 1956-os képei kapcsán. A 7 fotóból álló sorozatot egy Széchenyi rakparti ház emeletéről készíthette. (A pontos helyszínt kiváncsian várjuk a kommentekbe). A képek érdekessége, hogy egy közel tökéletes budai panorámafotóvá illeszthetőek össze. Vagyis a 7 kockából egy ritka látképet rakhatunk ki a Tabántól a Margit hídig.

photo_camera Kattintson a nagy felbontású képért

Furcsa tudni, hogy a fotóknak nem maradt fönn papírkép változata, vagyis 60 évvel az exponálás után mi vagyunk az elsők, akik egyben látjuk a képeket. A 7 fénykép olyan széles panorámát ad, hogy arra gondoltunk, talán érdemes filmszerűen is bemutatni a sorozatot. Ime tehát Nagy Gyula fotófilmje Budapestről, 1955 nyaráról, a romos Királyi Palotával, a Víziváros foghíjaival, az épp felállványozott Mátyás templommal és a pár évre rá lebontott Kossuth híddal.

link Forrás

zene: John Cage / In a Landscape – 1948 (részlet)

panorámakép: Pálinkás Zsolt, video: Krizbai Zoltán

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.