Már három embert ölhetett meg a rendőrség Kijevben

külföld
2014 január 22., 09:09
comments 76

Reggel az ukrán rendőrség rárontott egy csoport tüntetőre, akik Kijev utcáin azt ordibálták nekik, hogy "gyilkosok" és "Éljen Ukrajna!". Állítólag a tüntetéseknek már három halottja is van. Valószínűleg mindhármat lelőtték a rendőrök. Állítólag a tüntetők látták is a rendőröket tüzelni.

Élő felvétel a tüntetésről:

Oleg Musziji, a tüntetők orvosi csoportjának vezetője azt mondta a Kyiv Postnak, hogy az egyik lelőtt tüntető a szívébe kapott golyót, a másikon pedig több lőtt seb is volt. Musziji szerint lehetetlen, hogy gumilövedékektől lennének a sebek, mert azok nem tudnak ilyen sérüléseket okozni.

photo_camera AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY

Egy harmadik tüntető egyes hírek szerint lezuhant a Dinamo-stadion oszlopcsarnokának tetejéről, de például a BBC szerint agyonlőtték. van, aki szerint rendőrségi mesterlövészek. Az áldozatok 20 és 30 év közötti férfiak. A nevüket hivatalosan még nem közölték.

photo_camera AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV

Bár a Kyiv Post éjfélkor még azzal zárta az élő közvetítését a kijevi tüntetésekről, hogy ugyan feszült, de nyugodt a helyzet, hajnalban újabb összecsapások robbantak ki a rendőrök és a tüntetők között az ukrán fővárosban.

A Dinamo szurkolóit kedden mozgósították, hogy megvédjék a tüntetőket – kedden ugyanis elterjedt, hogy az államfő, Viktor Janukovics pártja felbérelt provokátorokkal igyekszik szétverni a tüntetéseket. Az összecsapások így a stadion környékén robbantak ki, ahol a tüntetők felmásztak az oszlopcsarnok tetejére, és onnan dobálták Molotov-koktélokkal a rendőröket.

photo_camera Andrey Stenin/RIA Novosti

Korábban is voltak már durva dolgok Kijevben, de eddig csak egy amputált kézfej, három kilőtt szemgolyó, száz-száz sérült volt a tüntetők és a rendőrök oldalán a mérlege a vasárnap este óta újra elkezdődő kijevi zavargásoknak. És ez az ukrán belügyminisztérium szerint még csak nem is durva. Pontosabban: a rendőrség nem lépett fel olyan keményen, mint amire a törvény alapján lehetősége lenne.

Más aggasztó hírek is terjednek az országban. A közösségi oldalakon több, telefonok kijelzőjéről készült felvétel kezdett terjengeni. Ezeken az látszik, hogy a három ukrán mobiltársaság, az MTS, a Kyivstar és a részben a donyecki milliárdos, Rinat Ahmetov tulajdonolta Life olyan sms-eket küldött az ellenzéki tüntetések helyszínén tartózkodó felhasználóinak, amiben arra figyelmeztetik őket, hogy “tömeges zavargás résztvevőiként” lettek regisztrálva.

photo_camera Andrey Stenin/RIA Novosti

Az sms szó szerint a január 16-án kézfeltartással elfogadott, másnap életbe lépett új törvényt idézi. Ez alapján a zavargások résztvevőit akár 15 év börtönre is ítélhetik. Bár a telefontársaságok határozottan tagadják, hogy ilyen sms-eket küldtek volna, a törvény alapján már az is büntetendőnek számít, ha valaki mobiltelefonon ilyesmiről beszél, ezért kötelezték a mobiltársaságokat, hogy osszák meg az ügyészséggel az ilyen jellegű beszélgetések, üzenetek tartalmát.

photo_camera AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV

Mi történt, hogy a november 21. óta tartó, eddig viszonylag békés tüntetések ennyire elfajultak? Vasárnap este azért kezdtek újabb tüntetést az EuroMaidan (a Majdan a tér, ahol a tüntetéseket tartották) aktivistái, mert Janukovics elnök január 17-én aláírásával szentesítette az alapvető szabadságjogokat korlátozó, illetve egyenesen megsemmisítő új törvényt.

Hogy ez miről szól?

  • Ezentúl tilos lesz bírálni az elnököt.
  • Ezentúl tilos lesz bírálni a bíróságok munkáját.
  • Ezentúl tilos lesz megzavarni a kormány tevékenységét.
  • És mert a tüntetések nyilvánvalóan zavarják a kormányt a munkában, gyakorlatilag tilos lesz tüntetni.
  • Vagy szabadon véleményt nyilvánítani.
  • És mindezt társadalmi vita, normális parlamenti tárgyalás, sőt, tisztességes szavazás nélkül fogadták el, egyszerű kézfelemeléssel. Szemre saccolva, hogy megvan a többségi támogatás.

Az olyan apróságokról már nem is beszélve, hogy orosz mintára ezentúl az ukrán civil szervezeteknek is önként “külföldi ügynöknek” kell nyilvánítani magukat, ha Ukrajnán kívülről is kapnak támogatást.

photo_camera AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV

A tüntetések akkor kezdődtek, amikor Viktor Janukovics elnök bejelentette, hogy inkább lemond az EU-val kötendő szerződésről, mert az oroszok ellenzik azt. Vlagyimir Putyin azért nyomta el Ukrajnát az EU-tól, mert épp újraszervezi a Szovjetuniót. Azt szeretné, ha Ukrajna belépne abba a vámunióba, aminek egyelőre csak Oroszország és Fehéroroszország a tagja. Janukovics és Putyin most épp az olaj áráról vitatkoztak Szocsiban. Ez az egyik olyan dolog, amivel elég jelentős nyomást tudnak gyakorolni az ukránokra.

Ekkora tüntetések utoljára a 2004-ben, a narancsos forradalom idején voltak Ukrajnában. Akkor a választást Viktor Janukovics nyerte meg, de a tüntetések miatt újraszámolták a szavazatokat, és végül Timosenkó alakíthatott kormányt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.