Már Kijeven kívül is zajlanak az összecsapások

külföld
2014 január 23., 18:01

Lviv városának kormányzója azután kényszerült aláírni lemondását, hogy több száz tüntető szállta meg a hivatalát. Ezen kívül még négy nyugati városból érkeztek hírek tüntetésekről.

Kijevben jelenleg viszonylagos béke van, az ellenzéki vezetők szerda este adtak 24 órás ultimátumot az államfőnek és a kormánynak, ez még nem járt le. Nagy kérdés, hogy mi lesz este. Az ellenzéki vezetők előrehozott választások kiírását, a kormány lemondását, és a tüntetéseket ellehetetlenítő törvények visszavonását követelték.

Viktor Janukovics államfő rendkívüli parlamenti ülés összehívását kérte a jövő hétre, ahol a belpolitikai válság lenne a téma. Ugyanakkor szükségállapotot nem hajlandó hirdetni, ezt az Európai Bizottság elnökének, José Manuel Barrosónak mondta el.

photo_camera Kijev csütörtök napközben ( REUTERS/David Mdzinarishvili)

Mikolaj Azarov miniszterelnök jelenleg Svájcban, a davosi világgazdasági fórumon tartózkodik, onnan üzente, hogy az embereknek nem kéne azt gondolniuk, hogy kormányának nincsenek meg a szükséges erőforrásai, hogy pontot tegyenek az ügy végére. Mint elmondta, alkotmányos joguk és feladatuk, hogy helyreállítsák a rendet az országban.

Közben a fővárosból vidéki városokba is átterjedtek a tüntetések. Az EU-párti mozgalmak főleg az ország nyugati felén népszerűek.

Lvivben több százan törtek be Oleg Salo kormányzó irodájába, és egy papírlapot írattak alá vele, amin lemondó nyilatkozata szerepelt. Salo, akit korábban Janukovics nevezett ki, azt mondta, hogy csak fenyegetés hatására cselekedett, és a lemondása érvénytelen.

Az ukrán állami média arról számolt be, hogy a tüntetők átvették az irányítást Rivne város önkormányzati épületeiben is. Érkeztek beszámolók állami hivatalok megtámadásáról Zsitomir, Khmelnytszki és Ivano-Frankivszk városaiból is. (via BBC, címlapkép REUTERS/David Mdzinarishvili)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.