Aki pénzért hajszolt öngyilkosságba fiatal lányokat

bűnügy
2014 január 27., 00:52
comments 79

huntermoore

"Ha megismerkedsz valakivel, és szexi fotókat küldesz neki, akkor egy hülye ribanc vagy, és megérdemled, hogy kirakjuk a képeidet"

– így magyarázta meg a világnak (és nyilván saját magának) Hunter Moore, hogy miért oké emberekről  akaratuk ellenére meztelen fotókat tenni a netre. Moore azt állította, hogy a képekért soha senkinek sem törte fel a számítógépét, azokat mindig sértődött exek küldték el neki.

Pár napja kiderült, hogy ez hazugság: Moore jelentős pénzeket fizetett egy Charles Evens nevű hackernek, hogy az fotókat szállítson az oldalára. Mindketten hosszú időre börtönbe kerülhetnek.

A haverjaim látni akarták a csajomat meztelenül

Moore szinte véletlenül csinálta meg az IsAnyoneUp.com-ot. (Szabad fordításban "AkarValaki?")

Még az érettségi előtt kirúgták a gimnáziumból, nem sokkal később pedig elkezdett üzletszerűen orgiákat szervezni meleg férfiaknak. Az oldalt eredetileg ehhez a vállalkozásához jegyezte be, de végül nem használta hozzá.

Aztán 2009-ben összejött egy lánnyal, aki nagyon jól nézett ki. Sokat mesélt róla a haverjainak, akik mindenképpen látni akarták a lányt meztelenül. Moore szex közben csinált róla pár fotót, de macerás lett volna az összes ismerősének elküldeni, ezért fogta a képeket, és kirakta őket a használaton kívüli oldalra.

Az ötlet, mármint hogy a barátnők meztelen képeit posztolgassák, nagyon megtetszett a fiú haverjainak. Közülük többen feltöltöttek pár fotót saját barátnőjükről. Amikor Moore egy hét múlva újra ránézett a site-ra azt látta, hogy már 14 ezer látogató járt ott.

"Szent szar, ezzel kurva sok pénzt lehetne keresni. Ezt gondoltam akkor. Be is jött"

Óvatos becslések szerint, az oldalnak népszerűsége csúcsán napi 350 ezer látogatója volt, Moore pedig havi 30 ezer dollárt (6,6 millió forintot) keresett, főleg az ott futó hirdetésekből.

Törvényesen tette tönkre az embereket

Az oldal látogatottsága folyamatosan emelkedett. A legtöbben exeikről küldtek meztelen fotókat, hogy így álljanak bosszút a szakításért. Ezért kapta a műfaj a bosszúpornó nevet.

Nem Moore-é volt az egyetlen ilyen website, de az övé lett a legnépszerűbb. Egyre többet szerepelt a nyilvánosság előtt. Bár a műsorokban mindig elítélték amit csinál (például itt a fenti interjúban, amit Anderson Cooper, a CNN egyik legnépszerűbb riportere készített vele), de ezek csak még több forgalmat hoztak az oldalra.

Moore site-ja egyébként 2013 októberéig legálisan működhetett. A képeket elvileg az áldozatok saját maguk készítették, és küldték el a partnerüknek, vagy a partner fotózott, de az áldozat beleegyezésével. A fotók felhasználása legfeljebb szerzői jogi szabályokat sérthetett. Moore pedig kínosan ügyelt rá, hogy 18 év alatti képe ne kerüljön fel az oldalra, így a rendőrség többnyire békén hagyta.

Kaliforniában csak 2013-ban fogadták el azt a törvényt, ami súlyosan bünteti, hogy valakiről akarata ellenére tegyenek közzé fotókat azzal a céllal, hogy az illetőnek fájdalmat vagy szenvedést okozzanak.

photo_camera Moore (balra) munka közben

Moore komplett ideológiát épített fel vállalkozása mögé, ami arról szólt, hogy

  • ez az egész dolog poén, csak egyesek ok nélkül mellre szívják,
  • ő maga a szólásszabadság harcosa,
  • gonosznak lenni menő,
  • az oldalon szereplő lányok és fiúk pedig csak magukat hibáztathatják, hogy ilyen fotókat csináltak.

A képek egy részét egyébként végig Moore szerezte be, aki azt tekintette hivatásának, hogy minden este más nőt vigyen haza / fotózzon le. Ezeknek a lányoknak egy része egyébként pontosan tudta, hogy a fiú kicsoda, és hogy a képük fel fog kerülni az oldalra. Éppen ezért mentek el vele.

Akit a legjobban gyűlölnek a neten

A legtöbb fotó viszont olyanokról került ki, akiknek fogalmuk sem volt arról, hogy az egész világ látni fogja őket. Moore ráadásul tisztában volt vele, hogy mikor a képeken szereplők személyazonosságát, közösségi profiljait is kirakja, akkor emberek párkapcsolatait, munkáját, egzisztenciáját sodorja veszélybe.

Egy felmérés szerint a bosszúpornó minden második áldozatában felmerül, hogy végezzen magával, miután a képek nyilvánosságra kerülnek. Többen meg is ölték magukat.

2011-ben egy nő, akinek a képe felkerült a site-ra egy tollal szúrta meg Moore-t. A férfi a vállán sérült meg, nem túl súlyosan. A sebről készült fotót azonnal felrakta az oldalra. Állítólag aznap minden látogatottsági csúcsot megdöntöttek.

A BBC 2012-ben kiáltotta ki az internet leggyűlöltebb emberének. Nem sokkal később Moore eladta a domaint, saját bevallása szerint azért, hogy egy új verziót hozzon létre. Ez inkább csak szöveg volt, inkább a menekülését szervezte, mert ekkor már az FBI nyomozott utána.

Egy kétségbeesett anya nyomta le

Még 2011. októberében a 24 éves Kayla Laws ruhákat próbálgatott lakásában, és közben fotókat csinált magáról. Az egyik képen kilátszott a melle. A fotókat soha senkinek sem küldte el, csak felrakta őket a számítógépére. Aztán el is feledkezett róluk.

Egészen 2012. januárjáig, amikor az egyik barátnője kétségbeesetten hívta fel a munkahelyén azzal, hogy félmeztelen fotók vannak róla az IsAnyoneUp.com-on.

Mivel a képekről senki más nem tudott, egyértelmű volt, hogy Kayla számítógépét feltörték. És ez már egyértelműen bűncselekmény.

A lány anyja először levelet írt Moore-nak, és arra kérte, hogy szedje le a képet, de a férfi erre nem volt hajlandó. Elmentek a rendőrségre, de ott azt mondták nekik, hogy nem kellett volna ilyen fotókat csinálni, és akkor nem lenne most gond. Az FBI-nál annyit mondtak, hogy majd valamikor később kiküldenek hozzájuk valakit.

Kayla anyja Charlott viszont nem várt az FBI-ra. Felkutatta Moore más áldozatait. Felhívta egy ismerősét a Village Voice nevű lapnál, hogy foglalkozzanak az üggyel. Feljelentette Moore-t és az oldalát a Facebooknál, ahonnan örökre kitiltották.

Végül az FBI is jelentkezett, és 2012. tavaszán nyomozást indítottak a férfi ellen.

Moore ugyan eladta az oldalt, de a nyomozás már nem állt le.

Végül 2014. január 24-én tartóztatták le. Azzal vádolják, hogy képenként 200-250 dollárt (55 ezer forintot) fizetett egy Charles Evens nevű hackernek, hogy fiatal lányok fotóit szerezze meg neki.

Ha bűnösnek találják, 50 év börtönt kaphat.

(RollingStone, VillagVoice, Jezebel, MotherJones, BBC, Vice, Gawker, Forbes és még innen-onnan)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.