Soha nem volt még ennyire kevés pénze az angol királynőnek

külföld
2014 január 28., 20:54
comments 12

II. Erzsébet királynőnek mindössze egymillió font tartaléka maradt a királyi költségvetésben, miután tavaly az udvara ismét túlköltekezett. A kedden megjelent beszámoló szerint 2013-ban 2,3 millió fonttal költöttek a rendelkezésre álló összegnél többet, ezért szinte teljesen leapadt mára a vésztartalékuk is.

Pedig nem arról van szó, hogy éheznie kéne a királyi családnak, a tavalyi évre a brit adófizetők 31 millió fontot (azaz több mint tizenegymilliárd forintot) dobtak össze az uralkodóknak.

A most megjelent jelentésben az áll, hogy a megmaradt összeg soha nem volt még ennyire alacsony, és komoly problémát okozhat, hogy előfordulhat olyan váratlan esemény, amit már nem lehet fedezni ebből az keretből (az egymillió fontból) fedezni.

2001-ben amúgy még 35 millió fontos megtakarítása volt a királyi udvarnak. Ebből fizetik a személyzetet, az utazásokat, és tartják rendben az épületeket is. 2012-ben aztán a megszorítások miatt morgó közvélemény hatására is a parlament először csökkentette az uralkodócsalád költségvetését.

photo_camera (JOHN STILLWELL / POOL / AFP)

Margaret Hodge, az udvar gazdálkodását is felügyelő parlamenti bizottság egyik képviselője szerint a királyi háztartásnak egyszerűen jobban kéne terveznie a pénzügyeivel, és hosszabb távon is kéne gondolkodniuk.

A jelentés azért is kiritálzta az uralkodócsaládot, mert a királyi földek és épületek 39 százaléka elhanyagolt állapotban van, senki nem gondozza őket. De a Buckingham-palotában  például egy hatvanéves fűtőrendszer működik, ami szintén sok költséggel jár. Persze drága lenne cserélni is. (via NBC News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.