Szülők lázadtak fel az iskolai menza ellen Törökbálinton

oktatás
2014 január 31., 15:50
comments 82
  • Mi van akkor, ha diákok és szülők szerint is pocsék az étel, amit a gyerekek kapnak az óvodákban és az iskolákban?
  • Törökbálinti szülők azzal próbálkoztak, hogy hanyagolva az önkormányzat által kijelölt közétkeztetőt, egy közeli bisztróból hozatnak ebédet a gyerekeiknek.
  • Két napig tartott a kísérlet, aztán letiltották.
  • És egyelőre maradt a pocsék menza.

Ki gondolta volna, hogy éppen abban az iskolában hirdetnek forradalmat az ehetetlen menza ellen, ahol Orbán Viktor nyitotta meg a tanévet? Márpedig most ez történt, a törökbálinti Bálint Márton Általános Iskola és Középiskolában múlt hétfőn alternatív ebédeztetést indult.

Húsz gyerek szülei unták meg, hogy a diákok farkaséhesen lépnek ki délután az iskolából, mert undorodva fordulnak el a menzán kapott ételtől. Az ebéd nem jár ingyen (nagy átlagban tízezer forint havonta), az kapja, akit befizetnek rá, választani viszont nem lehet, az szállít, akivel - most már - az önkormányzat szerződik. Ide a Sodexo viszi az ételt, ami nagyon sok szülő és diák szerint egyszerűen pocsék. Márpedig az otthon csomagolt szendvicsekkel, meleg étel nélkül nehéz kihúzni az idéntől már délután négyig tartó iskolát.

A húsz lázadó nem sok ahhoz képest, hogy 990 diák jár az iskolába, és abból hatszázan vannak befizetve menzára. De állítólag többen is érdeklődtek a lehetőség iránt. 

A szülők a Like Bisztróból rendeltek ételt (ez amúgy Hajdú Péteré), hétfőn jött meg az első adag. Az ételt az ide befizetett diákok nem ehették meg az iskola éttermében, külön termet jelöltek ki a számukra, szerdára pedig egyszerűen megszüntették az alternatív ebédeltetést.

Szülők elmondása szerint az igazgató is azt mondja, hogy bőven van minőségi probléma a központi menzával, de nem tud mit tenni, nem ő szerződött a Sodexóval. A pedagógusok csak lekísérik a gyerekeket az ebédlőbe, és ott vigyáznak rájuk. Amúgy pedig be kell tartaniuk azokat az előírásokat, amiket az önkormányzat és a Népegészségügyi Szolgálat ír elő nekik. Azt tanácsolta a szülőknek, hogy ők kényszerítsék ki változásokat az ételszállítónál. Szülők szerint ez leginkább rövid távon működik, ha panaszt tesznek, néhány napig kicsit javul a minőség, de aztán újra ehetetlen ebéd kerül az asztalra.

Megkerestük az igazgatót, Keszler Mártont, de azzal hárította el az érdeklődésünket, hogy ő nem komptens az ügyben, az önkormányzatot javasolta.

Turai István polgármester telefonon nem akart nyilatkozni, ahogyan a kistérségi tisztifőorvos, Katona Ildikó sem árult el nekünk részleteket arról, hogy pontosan milyen szabályok vonatkoznak az iskolai étkeztetésre, és mit tehet egy szülő, ha ehetetlennek tartja a gyerekeknek kiadott ételt. Mi a szabály arra, hogy szendvicset akkor lehet bevinni, de mondjuk paprikáskrumplit már nem? Vagy elvileg egyiket sem lehet? Hogyan lehet megoldani egy bármilyen diétára fogott gyerek ellátását? Ahogy nyilván az is kérdés, hogy ha bárhonnan rendelnek ételt a szülők, akkor milyen tárolási, melegítési szabályok vonatkoznak azokra, hol tartják az ételmintát, az étteremben elég, vagy az iskolában külön kell elrakni.

Katona Ildikó azt mondta, hogy ugyan rendelkeznek utasításokkal, de most ők is állásfoglalást kértek az ügyben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.