https://444.hu/assets/orban_9.jpg

Íme, az első választási vita

POLITIKA
2014 február 03., 14:49
comments 83

Ebben a ciklusban az utolsó parlamenti üléssorozat kezdődött hétfő kora délután, rögtön Orbán Viktor helyzetértékelésével, és a pártok vezetőinek hozzászólásaival. Egy rendes választási vitát játszottak le. Orbánnak annyi előnye volt, hogy a többieknél hosszabban beszélhetett, és reagálhatott is a többiekre.

Paksi bővítés

Orbán Viktor első körben csak bejelentette, hogy hamarosan szavazhat a parlament az oroszokkal kötött megállapodásról. Később azt ígérte, ha elkészülnek az új paksi blokkok, akkor 13 százalékkal csökkentik az áram árát. Szerinte a gázfüggőség problémás csak, az nem baj, ha az atomot az oroszoktól kapjuk. A gázfüggőség pedig enyhül, mert hamarosan kész lesz az új Szlovákia felé menő vezeték, ami a nyugati rendszerekhez kapcsolódik majd.

orban_14

Schiffer András (LMP) lehazaárulózta Orbánt, mert orosz szolgaságba taszította az országot. Paks II. növeli a magyar energiafüggőséget. Szerinte duplájára növeli az áram árát.

Vona Gábor (Jobbik) viszont azért támadta Orbánt, mert nem védte meg eléggé a paksi üzletet, holott minden józan ember szerint az oroszoktól vett atomerőmű a legjobb megoldás, ami csak létezik. A szocialistákat kétszínűséggel vádolta ebben az ügyben. "A medve nem játék" - utalt arra, hogy ne provokáljon senki az oroszok ellen.

A szocialisták ehhez a témához nem szóltak hozzá.

Munkahelyek

Orbán Viktor örömmel jelentette be, hogy történelmi csúcson van Magyarországon a foglalkoztatottság. Negyedmillióval többen dolgoznak mint 2010-ben.

schiffer

Schiffer András szerint ez csak trükközés: annyi történt, hogy a közmunkásokat és a külföldön dolgozókat belerakták a statisztikába. A fiatalok fele külföldre akar menni, a Fidesz unokák nélküli országot épít.

Vona Gábor szerint is statisztikai bűvészkedés megy.

Orbán szerint a közmunkások becsületébe gázoltak az ellenzékiek e szavakkal. Át kellene élni, hogy százezrek járnak most reggelente dolgozni, akiknek a gyerekeik soha nem látták korábban, hogy a szüleik dolgoznak, és ennek hatalmas jelentősége van. Úgy beszélt erről, hogy a közmunkások maguk választották, hogy segély helyett inkább dolgozzanak. A külföldön dolgozókat pedig kalandvágyó fiataloknak nevezte, akik tavaly több mint 2 milliárd eurót utaltak haza, és idegenben állnak helyt. Ezért nem kellene őket menekültnek bélyegezni. A modern gondolkodású ember látja, hogy a mai fiatalok sokat utaznak.

Adórendszer

Schiffer András hiányolta a söralátét méretű bevallást. Több az adó mint korábban volt, a gazdagok jártak jól a Fidesz kormányzásával.

Orbán Viktor szerint a magyarok nemet mondtak a 2010 előtti adórendszerre, ezért nem kellene erről vitatkozni.

orban_8

Számok, amiket mondtak

Orbán Viktor:

  • Legalább 32 új tanuszoda épül, minden járásközpontban lesz egy.
  • 3% alatt van a hiány, választási évben is ennyi marad.
  • 250 ezerrel többen dolgoznak mint 2010-ben.
  • 10 százalékkal nőttek az átlagkeresetek 2010 óta.
  • A magyar export 33%-a 2018-ra EU-n kívüli országba megy majd. (Most ez az arány 20%).
  • Tovább csökken a rezsi, áprilisban a gáz (6,5%-kal), szeptemberben az áram (5,7%-kal), októberben a távhő (3,3%-kal).
  • 350 ezer embernek segített a végtörlesztés vagy az árfolyamgát.

Harangozó Tamás:

  • Minden második ember létbizonytalanságban él.
  • Félmillió gyerek éhezik.

orban_6

Schiffer András:

  • A leggazdagabb tized jövedelme 18%-kal nőtt, a legszegényebb tizedé 6%-kal csökkent 2010 óta.
  • A versenyszférában 25 ezerrel kevesebb ember dolgozik mint 2010-ben.
  • Kutatás-fejlesztésre költött pénzben 45. helyről 97.-re esett vissza Magyarország az országok listáján.
  • 80 milliárd forintot vontak ki a felsőoktatásból 2008 óta.
  • A magyarországi árak az EU átlagának 83%-t, de a bérek csak 40%-t teszik ki.
  • Megduplázódott a külföldre kiáramló pénz mennyisége, Ciprusra ömmlik az itt megtermelt pénz.

Vona Gábor:

  • Ha a Jobbik győz, akkor két év alatt elintézi az elszámoltatást, ami az elmúlt 24 évben nem történt meg.

Kevésbé konkrét felvetések

Orbán Viktor szerint 2014 a rezsiharc éve lesz. A magyaroknak meg kell védeniük a brüsszeli bürokratáktól, a bankároktól és a kapzsi multiktól az országot. Ehhez összefogás kell. Magyarország visszanyerte az önbizalmát, lélekben megerősödött a Fidesz kormányzása alatt. Az ország képes végre megvédeni érdekeit, vége a kishitűség korszakának.

Az alacsony rezsi a magyar versenyképesség kulcsa. Lesz nonprofit energiaszolgáltató cég ezért.

Magyarországon lesz egész Európában a legolcsóbb az energia.

Európának ezen a piacon nem verseny, hanem árszabályozás kell, mert különben az USA és Ázsia megveri a kontinenst versenyképességben. Óriások tyúkszemére léptünk a rezsiháborúval, de hiába fáj nekik, megvédjük nemzetstratégiai érdekeinket.

vona_1

2014-től a felemelkedés évei jönnek.

Harangozó Tamás szerint

öntelt és erőszakos a Fidesz.

A korrupció mértéke felfoghatatlan. Semmi hozzáértés nincs a kormányban, Matolcsy a forintot, Hoffmann Rózsa és Pintér Aranka az oktatást teszik tönkre. A demokratikus intézményeket tönkretették, az ügyészség falaz a korrupciónak. Egy törvények feletti szűk elit gazdagszik csak.

 

Schiffer András: Se Moszkva, se az IMF szolgái ne legyünk. Szétszakadt a magyar társadalom, a gazdagok és szegények közötti különbség egyre nő.

Vona Gábor: Le kell váltani a kormányt, de közben nem szabad felégetni az országot. Vidéken nincs közbiztonság.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.