Ennyi ellopott pénzből legalább egy normális hotelszobát összehozhattak volna

külföld
2014 február 05., 09:15
comments 63

A szállodánk recepciójának nincs padlója. De van ez az üdvözlő kép.

- posztolta mikroblogjára Kevin Bishop, a BBC moszkvai tudósítója első szocsi élményeit.

És ő csak az egyik rengeteg újságíró közül, akik Twitteren csodálkoztak rá a téli olimpia helyszínén tapasztalt állapotokra. Az mindenképp rontott a helyzeten, hogy az újságíróknak szánt kilenc hotelből végül csak hat készült el, ráadásul ezek sem teljesen. Egy német fotós például arról beszélt az AP-nek, hogy a szállodájában még mindig mászkálnak kóbor kutyák, és építőmunkások járnak ki-be a szobákból.

A Washington Post szedte össze a panaszkodó újságírók bejegyzéseit. És persze a legtöbb esetben nem óriási gondokról, inkább csak bosszantó problémákról van szó. Például hogy a CNN stábja még öt hónappal ezelőtt foglalt le tizenegy szobát, érkezésük napján pedig mindössze csak egy volt elérhető. A Guardian újságírója, Shaun Walker fél nap alatt tönkrement liftről számolt be, meg hogy a szobájában nincs internet. Az olimpiai faluban volt egy félnapos vízszünet is, Rosa Hwang posztolt erről. Meg arról is, hogyan repkednek katonai helikopterek az olimpiai falu fölött.


Amikor amúgy van víz, akkor sem érdemes inni belőle. Az egyik óvatosabb szállón ki is írták, hogy még arcmosásra sem ajánlott használni.

Persze ennek is vannak előnyei:

Járt a gratuláció az egyetlen újságírónak, akinek nemcsak készen volt a szobája, de ráadásul még a kilincs sem esett le az ajtajáról:

Az egész történetben az az igazán furcsa, hogy viszonylag kevés stratégiai érzékkel be lehet látni, hogy ha valaki nem akarja, hogy a rendezvényéről lehúzós cikkek jelenjenek meg, akkor első körben érdemes arra odafigyelni, hogy milyen körülményeket biztosít az újságíróknak. A minden képzeletet felülmúló korrupció mellett 51 milliárd dollárból, azaz tizenegyezer milliárd forintból felhúzott olimpia minden idők legdrágább sportrendezvénye, és mégsem jött össze még az se, hogy a sajtó munkatársai normális körülmények között lakjanak.

Természetesen mind az orosz szervezők, mind a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint minden a legnagyobb rendben, és Szocsi készen áll a játékokra.

Több újságíró arra panaszkodott amúgy, hogy nincs recepció a szállodában. Nekik tapasztaltabb társaik azt tanácsolták, keressék meg a tulajdonos hálószobáját, mert ott be tudnak majd csekkolni. Az olimpia hivatalosan amúgy pénteken indul.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.