https://444.hu/assets/szocsisecu.jpg

Isten hozta Szocsiban, ítt írhatja alá, hogy beleegyezik a megfigyelésbe

külföld
2014 február 07., 18:12
comments 40
  • Ha Szocsiba mennék, nem tartanék a terroristáktól.
  • A személyes adataimért viszont aggódnék.
  • Az oroszok mindent és mindenkit lehallgatnak.
  • Jobban teszi, ha nem használja okostelefonját.

Oroszország miniszterelnök-helyettese, Dmitrij Kozak szerint a külföldi sajtó alantas hazugságokkal próbálja lejáratni a szocsi olimpiát. Tudja, hogy hazudnak. "Vannak felvételeink a szállodákból,amin látszik, hogy megnyitják a csapot a zuhanyzóban, a rózsát a fal felé fordítják, aztán elmennek" - mondta, mielőtt még egy tanácsadója elrángathatta volna a mikrofonok elől.

Isten hozta Oroszországban!

Ha nem akarja, hogy lehallgassák, Szocsiba érkezése után kapcsolja ki telefonját, számítógépét, és lehetőleg az olimpia alatt ne is kapcsolja vissza.

Az orosz biztonsági erők minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy megakadályozzák a merényleteket az olimpián. Ennek részeként a totális lehallgatást is bevetik. Szocsiban mindenhol ingyenes a nagysebességű wifi. De ennek ára van. A rendszert a hatóságok építették ki, pont azért, hogy teljes ellenőrzés alatt tarthassák a kommunikációt. Biztos ami biztos, azért még mobil megfigyelőegységeket is bevetnek.

Ezt nem is titkolják. A játékok területére speciális, ún. látogató-útlevelet kell kiváltaniuk a résztvevőknek és a nézőknek. Ebben a felhasználói szerződés részeként a látogatók beleegyezésüket adják az adatgyűjtéshez, feldolgozáshoz és tároláshoz. Magyarán

az oroszok mindent és mindenkit lehallgatnak, aki Szocsiba érkezik.

Az amerikai külügyminisztérium épp ezért azt javasolta a Szocsiba utazóknak, hogy inkább eleve hagyják otthon okostelefonjaikat, laptopjaikat.

A totális megfigyelést szolgálja továbba az az 5500 kamera, amit Szocsi közterein, az olimpiai helyszíneken és ezek szerint a szállodai szobákban, fürdőszobákban szereltek fel. Továbbá drónok fognak körözni a város felett.

Acélgyűrű

Ha én terrorista volnék, nem próbálkoznék Szocsiban merénylettel. A 343 ezer lakosú városban és környékén most 37 ezer rendőr, 10 ezer belügyi katona és a teljes orosz 58. hadsereg (egy gépesített lövészhadosztály, két függetlenített gépesített lövészdandár, egy lövészdandár, egy függetlenített gépesített lövészezred, egy rakétaezred, egy tankezred, egy légelhárítódandár, egy helikopteres ezred, és egy elektronikai zavaróezred) teljesít szolgálatot - vagyis egy terroristának bő hatvanezer, állig felfegyverzett orosz harcoson kéne átverekednie magát.

A városba január elejétől csak az előzetesen regisztrált járművek hajthatnak be. A reptereken, pályaudvarokon mindenkit átvizsgálnak, az olimpia területére pedig csak a már emlegetett látogatóútlevéllel lehet belépni.

Mondjuk a rendszer elvileg nem kijátszhatatlan. A nyugati biztonsági szakértők szerint hibáztak az oroszok, amikor előre elárulták, mikor fog bezárulni Szocsi körül az acélgyűrűnek nevezett biztonsági kordon. És mert az olimpiai építkezéseken tízezrével dolgoztak jellemzően a Kaukázusból érkezett migráns munkások, a terroristáknak volt lehetőségük a beszivárgásra.

Másrészről viszont az orosz hatóságok már jóval az olimpia előtt kitelepítették a városból a migránsokat - és ha már, a hajléktalanokat is.

Harmadrészt, és tán ez a legfontosabb, a kaukázusi szeparatisták eddig nagy figyelmet fordítottak arra, hogy lehetőleg csak oroszokat gyilkoljanak meg terrorakcióikkal. Már csak azért is, mert igyekeznek szabadságharcukhoz elnyerni a világ szimpátiáját is.

Ez persze nem zárja ki, hogy egy magányos terrorista merényletet kövessen el, de nagyobb szabású akcióra kevés az esély. Legalábbis Szocsiban - a terrorcsoportok azt kihasználhatják, hogy a biztonsági erők figyelmét leköti az olimpia, így Oroszország más városaiban esetleg könnyebbé válhat egy merénylet elkövetése.

A cikk megírásában nagy segítségemre volt Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai és Védelmi Kutatások Intézete igazgatójának tanulmánya (.pdf). Borítókép: Alexander Hassenstein / Getty Images

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.