Ilyen erősen még nem kötődtek emberek egy atomerőmű bővítéséhez

POLITIKA
2014 február 10., 19:59
comments 23

A ma esti tüntetésnek semmilyen tétje nem volt. A szervező MSZP-PM elvileg arra akarta volna rávenni Áder Jánost, hogy ne írja alá a paksi bővítéséről szóló szerződést, és legyen az ügyben népszavazás. Áder viszont már délelőtt aláírta a papírt. Azt mondta, nem volt lehetősége mérlegelni. Pedig lett volna.

photo_camera Bajnai Gordon is elment, de nem beszélt.

Ennek ellenére kb. ezer ember felment a Sándor-palotához tüntetni. Az esemény fénypontja egy Jávor Benedek beszéd volt. A lényege az volt, hogy ha Áder nem is akar népszavazást Paksról az április 6-i országgyűlési választás az lesz. És akkor majd

eltörlik ezt a paktumot.

Ezek után a tüntetők levonultak a Kossuth térhez. Közben volt skandálás, például

"Népszavazást Paksról!"

meg

Szégyen-gyalázat, eladtad a hazádat!

meg ilyenek.

A menetben Ács Daniék, akik végig a helyszínen voltak aktivistáktól megtudták, hogy az MSZP a paksi bővítésről két-három évig konzultáltak volna szakértőkkel, más ajánlatokat is bekértek volna, és nem egy ember döntött volna. Meg azt is, hogy a DK-sok azért nem mentek el este, mert Gyurcsány Ferenc sem volt ott.

photo_camera MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Közben a menet átért a Lánchídon, és megérkezett a Kossuth tér mellé.

Már fent a várban is voltak ellentüntetők. Ott Fidelitasosok álltak molinóval, ami azt mutatta, hogy 2010 februárjában még Bajnai Gordon is a paksi bővítés mellett volt. Az, hogy a Kossuth téren milyen ellentüntetők voltak, nem egyértelmű. Agresszív idős emberek. Azt dünnyögték, hogy

vörös fasiszták

Ács Dani, odament megkérdezni tőlük, hogy miért jöttek ki demonstrálni. Az egyik bácsinak ez már sok volt, és kiverte a kezéből a telefonját, amivel videózott.

Később sem derült ki, hogy nekik miért ennyire fontos a mostani erőműbővítés.

Percről-percre errefelé.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.