18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

https://444.hu/assets/car_4.jpg

Döbbenetes fotók a Közép-afrikai Köztársaságban dúló erőszakról

külföld
2014 február 10., 10:34
comments 138

Újra erőszakos villongásokról és fosztogatásokról jönnek a hírek a Közép-afrikai Köztársaságból. Banguiban, a fővárosban a napokban kilenc embert öltek meg, közülük kettőt a muszlimok lincseltek meg a nyílt utcán. Legutóbb a volt igazságügy-minisztert próbálták meg kivégezni, sikertelenül. Szombat éjjel törtek ki újabb harcok a főváros nyugati felén a keresztények és muszlimok közt, több épületet felgyújtottak a zavargók.

photo_camera AFP PHOTO/ ISSOUF SANOGO

Egy muszlim férfi meglincselt egy keresztény nőt, majd testét felgyújtotta, és a helyi városháza elé vitte, ahol vasárnap reggelig feküdt. Erre válaszul a keresztény milicia egyik tagja megölt egy muszlim civilt, majd miközben fel akarta gyújtani az áldozat holttestét, a gyilkost lelőtte egy ruandai békefenntartó katona. A katonára a feldühödött tömeg rátámadt, mert tévesen azt hitték róla, hogy muszlim.

car_7

A káoszban még öt ember halt meg tisztázatlan körülmények közt. Ez az eset is mutatja az országban kialakult teljes káoszt. Pénteken egy menekülő muszlimokat szállító teherautóról esett le egy férfi, akit azonnal meglincseltek az út mellett. A keresztények halálra rugdosták.

photo_camera AFP PHOTO/ ISSOUF SANOGO

Annak ellenére, hogy francia és afrikai békefenntartók állomásoznak a fővárosban, egyre nagyobb méreteket ölt a fosztogatás. A francia katonák házról-házra próbálják elkergetni a káoszt kihasználó tolvajokat. Jelenleg 950 francia katona próbál rendet tartani az országban.

car_9

Az vallási konfliktus miatt az országban komoly élelem hiány lépett fel, az ENSZ szerint kétmillió embernek van szüksége azonnali humanitárius segélyre.

photo_camera AFP PHOTO/ ISSOUF SANOGO

A keresztény országban tomboló erőszak arra vezethető vissza, hogy a muszlim Séléka mozgalom tavaly márciusban megdöntötte Francois Bozizé államfő hatalmát . Ezután a Séléka fegyveresei keresztényellenes ámokfutásba kezdtek. Ezt torolják meg most a keresztény vallásúak. Akiket akkor kifosztottak, most kifosztják a muszlimokat. December ötödikén már nyílt harcok voltak a Séléka és a keresztény csapatok közt, azóta folyamatosan feszült a helyzet a világ hatodik legszegényebb országában. Közel másfél ezer ember halt meg azóta, és egymillióan menekültek el. (AlJazeera,BBC)

-

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.