Obamánál több bevándorlót még egy amerikai elnök sem toloncoltatott ki

külföld
2014 február 12., 08:37

Barack Obama 2010-es választási kampányának egyik legfőbb igérete a bevándorlási reform volt. A már az Egyesült Államokban élők legalizálását igérte, meg azt, hogy a gyerekeiket nem fogják kitoloncolni az országból. Ebből egyelőre csak az utóbbi valósult meg részlegesen: a DACA névre keresztelt program részeként nem toloncolják ki azokat, akiket Obama a kampányában "álmodozóknak" nevezett.

Ez bizonyítja, hogy az elnöknek igenis van jogi lehetősége a deportálások korlátozására, akár a leállítására is. Mégis, a Fehér Ház eddig azzal utasított vissza minden, a kitoloncolások felfüggesztését sürgető kezdeményezést, hogy nincs jogi lehetősége erre.

Van. A Nemzeti Napszámos Szervezőhálózat, (National Day Laborer Organizing Network, NDLON) nevű jogvédő szervezet 41 oldalas elemzése szerint igenis volna lehetőség rá, hogy ne kelljen naponta 1100 bevándorlót kiutasítani - pláne, hogy a gazdaságnak nagy szüksége van az olcsó munkaerejükre.

Ehelyett az elnök valójában szigorított a szabályokon. Kiterjesztette például a "Biztonságos Közösségek" nevű programot. Ennek az a lényege, hogy a programban résztvevő településeken ujjlenyomatot vesznek a szabálysértőktől, és ha a nemzeti adatbázisból az derül ki, hogy amúgy megsértették a bevándorlási szabályokat is, akkor kitoloncolják őket az országból.

Az egy dolog, hogy a program ellen még a hatóságok és egyes tagállamok kormányzói is tiltakoztak, az igazi problémát az jelenti, hogy a hatására terjed a rasszista alapú rendőri fellépés - vagyis sokkal gyakrabban igazoltatnak latin-amerikai származásúakat, mint másokat.

Akárhogy is, pár héten belül kiutasítják a kétmilliomodik bevándorlót Obama elnöksége alatt.

Ez annyi, ahány bevándorlót 1892-1997 között összesen kiutasítottak.

(Via The Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.