MSZP-s képviselők, akiket húsz év után a munkakeresés réme fenyeget

POLITIKA
2014 február 13., 06:06
comments 19

Végleges a nagy balos közös országos lista, itt található.

17 olyan baloldali képviselő van, aki legalább húsz évet lenyomott a magyar törvényhozásban. Közülük senki nem került biztos befutó helyre a listán.

Szili Katalin az egyetlen, akinél egyértelmű, hogy ez miért történt meg. A volt házelnök hamar kiült az MSZP-ból a függetlenek közé, és saját pártjával indul a választáson. De kik a többiek?

Hol áll meg a kasza?

Az új rendszerben 106 képviselő jut be egyéni mandátummal a parlamentbe, 93-an listákról. A baloldalon számítások szerint az első 30-35 helyezettnek lehet reális esélye a bejutásra. A kicsit hátrébb soroltak is reménykedhetnek egy négyéves biztos állásban, ha egyéni mandátumokat tudnak szerezni az előttük lévők. Így valahol a negyvenegynéhányadik helynél állhat meg a vonal baloldalon.

photo_camera Puch László Szárszón Farkasházyéknál

Így erősen véleményes helyet kapott a listán az MSZP volt pénztárnoka, Puch László. Húsz éve képviselő, mindig valamilyen listáról jutott be. Ő most a 43. helyen áll Akár becsúszhat, de ahhoz már elég jó szereplés kellene a balos pártoktól. A friss közvélemény-kutatások egyelőre nem azt mutatják, hogy a közös lista bármennyire is növelte volna az abban résztvevők népszerűségét.

Baja Ferenc a 46. Még kevesebb listás esély. Baja indul egyéniben is, a Pest megyei Nagykáta-központú választókörzetben. Czerván György agrárállamtitkár vár rá. Baja is 1994 óta tagja a parlamentnek, egyéniben csak 1994-ben szerzett mandátumot, azóta mindig listáról lett mandátuma.

baja_feri_11

Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter 50. Ő is öt ciklus óta képviselő, szintén csak abban bízhat, hogy nyer egyéniben. A Szabolcs-Szatmár megyei körzetben (Tiszavasvári) korábban háromszor szerzett már mandátumot. A város egyébként jobbikos polgármestert választott 2010-ben, akit megerősítettek a tisztségében 2012-ben.

A Tocsik-ügyben elhiresült Boldvai László 61. Ő Salgótarjában próbál mandátumot szerezni. 1994-ben, 98-ban és 2006-ban sikerült neki. A hatodik ciklusa erősen kérdéses.

Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter 69, ő nem fogja megszerezni hatodik mandátumát listáról, az biztos. Egyéniben Jászberényben próbálkozik.

Nincs az országos listán az ötciklusosak közül Kiss Péter sokszoros miniszer és Burány Sándor volt munkaügyi miniszter. Egyéniben indulnak, Kiss a IV., Burány a X. kerületben. Nem reménytelen körzetek balos szempontból.

Vannak, akiknek már nem is kell számolgatniuk

Vitányi Iván az egyetlen baloldali képviselő, akik a kezdetektől tagja volt a parlamentnek. A mostani ciklusban átült a DK-ba. Ő is befejezi a parlamenti munkát, nem kap mandátumot idén.

Az 1990 óta tartó parlamenti sorozatát csak az uniós biztosság miatt megszakító, majd visszatérő Kovács László nincs a listán, egyéniben sem indul. Nem száll be a versenybe Lamperth Mónika volt belügyminiszter, Lendvai Ildikó volt pártelnök, Veres János volt pénzügyminiszter (aki viszont Brüsszelbe készül, az EP-listán lesz befutó helyen).

Húsz éve a második vonalban

Hogy listáról nem jutnak be, az tuti, de egyéniben indulnak, vagyis őrzik a matematikai esélyt az MSZP állandó szürkéi közül a következők: Göndör István (Nagykanizsán indul), Iváncsik Imre (Szolnok), Pál Béla (Navracsics Tibort gyűrné le, az országos listán csak 75.). Az ötciklusos bordosi Kovács Tibor nem indul, az országos listán is csak 155.

Az örökös nem balos képviselők

Az utolsó ciklusát most befejező Vitányi Iván mellett Orbán Viktor, Kósa Lajos, Kövér László, Németh Zsolt azok, akik 1990 óta képviselők, és azok is maradnak. Balsai István és Salamon László is 1990-ben ültek be a parlamentbe, de ebben a ciklusban váltottak a képviselőségről és alkotmánybírák lettek. Pokorni Zoltán pedig azért nem lesz hétciklusos, mert inkább a polgármesterséget válaszotta.

Akiknek csak egy ciklus maradt ki, és befutó helyen vannak a listán a jobboldalon: Varga Mihály, Lezsák Sándor, Selmeczi Gabriella, Latorcai János,

Hörcsik Richárdnak nem jutott befutó hely, ezért csak Sátoraljaújhelyen megszerzett egyéni mandátummal lehet hatodszor is képviselő. Szabó Erika viszont - öt ciklus után - nem lesz képviselő újra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.