Mi lesz Venezuelával most, hogy már vécépapír sincs?

külföld
2014 február 17., 07:49
comments 16
photo_camera AFP PHOTO / JUAN BARRETO

"Semmi sem működik. Mindenért sorba kell állni. Az árak az egekbe szöktek. Nem tudsz úgy kilépni az utcára éjjel, hogy ne lőjenek rád. Ha megházasodnál, úgyse találsz magadnak lakást. Élhetetlen egy ország."

A fenti jellemzést egy amerikai egyetemen végzett fiatal jogász adta a Daily Beast újságírójának hazájáról, Venezueláról. Ő azok közé tartozik, akik az egyetem elvégzése után nagy reményekkel tértek haza. Egy civil szervezetnél kezdett dolgozni a szegénység leküzdésén. Most viszont elhagyná az országot.

Neki mondjuk könnyű, egy amerikai elitegyetem diplomájával a világon bárhol elhelyezkedhet. Az ország fiataljai viszont úgy érzik, már nincs esélyük. Ezért is kezdhettek tömegtüntetéseket, előbb csak az ellenzéki városokban, de most már az ország összes nagyvárosában, így a chávezista fővárosban, Caracasban is.

Tüntetni van miért. A világon Venezuelában a legmagasabb a gyilkosságok aránya és az infláció, az ország pedig a működőképesség határán van. Mindenből hiány van. Még vécépapírból is, hogy mást ne mondjak.

Azt, hogy a tüntetőknek világos politikai céljai lennének, nem állítanám. Egyelőre főként az elharapózó erőszak és a kilátástalan jövő a fő téma, illetve a félelem attól, hogy a karizmatikus Chávez utódja, a szürke buszvezető, Nicolas Maduro csak durva elnyomással tudja majd megőrizni hatalmát.

Erre utaló jelek bőven vannak. A tüntetések a múlt héten erőszakba torkolltak - a diákokra a kormányt támogató motorosbandák támadtak rá, hárman meghaltak. Maduro pedig betiltotta a tüntetéseket, a diákokat fasisztának bélyegezte, puccskísérlettel vádolta, és rájuk eresztette a Nemzeti Gárdát is.

És persze kötelező propagandaelemként kiutasította az országból az amerikai követség három munkatársát, azzal vádolva az Egyesült Államokat, hogy az gerjeszti a zűrzavart.

Hogy ebből mi lesz? Egyelőre nehéz megtippelni. Venezuelában Chávez elnöksége idején már kétszer is voltak hosszú hetekig tartó tömegtüntetések, de ezek nem vezettek semmilyen eredményre. Az utolsó nagy ellenzéki megmozdulások tíz éve voltak, amikor a most tüntető fiatalok még általános iskolába jártak, igy őket nem fékezi a lehangoló tapasztalat. De céljaik zavarosak, stratégiájuk nincs és egyelőre az erejük is kevés. (Via Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.