https://444.hu/assets/000_Par7796335.jpg

Nyolc halálos áldozata van a kijevi összecsapásoknak

külföld
2014 február 18., 14:27
comments 51

A cikket folyamatosan frissítjük. 

Kedden Ismét erőszakos összecsapások törtek ki a rendőrök és az ellenzéki tüntetők között Kijevben.

A részben nem megerősített hírek szerint estig összesen nyolc halottat követeltek a keddi kijevi összecsapások: öt tüntető, két rendőr és a kormánypárt székházának egy alkalmazottja veszítette életét.

Két holttest fekszik egy metróállomás előtt, a kijevi Függetlenség terének délkeleti oldalán, erről tájékoztatták fotóriporterek kedden a brit hírügynökséget. A kijevi belügyminisztérium azt közölte, egy rendőr meghalt egy lövéstől, amely a nyakán érte. Más források szerint a tüntetők két rendőrt lőttek agyon.

photo_camera (PIERO QUARANTA / AFP)

A hatóságok megerősítették viszont, hogy a kormányzó Régiók Pártjának Molotov-koktélokkal felgyújtott épületében egy ottani alkalmazott életét veszítette.

A Rada parlamenti csatorna adásában egy rendőr ezredes, aki az Európa téren tartózkodik, azt mondta, hogy a tüntetők és rendőrök összecsapásában kedden két rendőr veszítette életét. Az egyiket pisztollyal, a másikat géppisztollyal lőtték agyon. Hozzátette, hogy a rendfenntartó erők várják a parancsot, mit tegyenek.

Ukrán ellenzéki források szerint három tüntető vesztette életét. Leszja Orobec, az ukrán ellenzéki Haza (Batykivscsina) parlamenti képviselője Facebook-oldalán közzétette, hogy három halott tüntető van a Tisztek Házában, hét további pedig "élet és halál" között. Szavai szerint a mentőket nem engedik az épülethez, ahol kedden az összecsapások kitörése után rendeztek be elsősegélypontot.

A rendőrség ugyanakkor azt közölte, hogy nincs tudomása halott tüntetőkről.

photo_camera forrás: Ukrán ellenzékiek Facebook-oldala

Önkéntes orvosok elmondták, hogy már több százra nőtt a sebesültek száma. Az összecsapások jelenleg is zajlanak, élőben az eseményeket ezen a streamen lehet követni.

A rendőrök gumilövedékekkel és hanggránátokkal oszlatták a több ezer tüntetőt, akik a parlamenthez készültek vonulni, ahol éppen parlamenti vita zajlott volna az alkotmánymódosításokról.

photo_camera REUTERS/Stringer

Ellenzéki vezetők az utóbbi időben már többször figyelmeztették Viktor Janukovics államfőt, hogy a miniszterelnök és a kormány lemondása nem elég, és az ő távozását, valamint új választások kiírását is követelik.

A BBC beszámolója szerint több tízezer tüntető próbált meg a parlament épületéhez vonulni, ahol rendőrségi járművek állták útjukat.

A tüntetők megtámadták Janukovics pártjának székházát is, de a rendőrség végül innen kiszorította őket.

A kijevi belvárosban szinte átláthatatlan füst gomolyog, a tüntetők több helyen tüzeket gyújtottak, autógumikat és szemetet égettek, hogy zavarják a rendőrök tájékozódását. Közben az ukrán rohamrendőrség áttörte a kijevi Dinamo stadionja közelében felállított barikádokat a Hrusevszkij utcában, valamint egységeik a Majdanhoz, azaz a Függetlenség teréhez vonultak, ahol békés demonstráció zajlik. A színpadon a szónokok arra kérik a rohamrendőröket, hogy ne védjék a bűnöző hatalmat.

Délután tűz ütött ki a kormánynegyedtől távolabb eső, a Hrescsatik központi főutcában lévő városháza egyik bejárata fölötti környező háztetőkön. A városházát - amelyet két és fél hónapon át tartottak megszállva.

photo_camera (SERGEI SUPINSKY / AFP)

A parlament őrsége a tüntetők ostromára készülve belülről bezárta az épület főbejáratának ajtajait, tűzcsapokat és tömlőket készítettek elő oszlatásra, a bent lévő újságírókat pedig nem engedik az ablakok közelébe.

A zavargások miatt leállították a közlekedést az egész metróhálózat területén.

Közben a védelmi minisztérium vezetése felszólította a tüntetőket, hogy haladéktalanul hagyják el a fegyveres erőkhöz tartozó Tisztek Házát, különben a tárca "válaszlépéseket" tesz. A védelmi minisztérium eddig azt hangoztatta, hogy a hadsereg nem avatkozik be a belpolitikai válság rendezésébe.

Közben viszont Twitterre felkerült képeken azt látni, hogy a tüntetők ismét elfoglalják a városházát, ami korábban központjuk volt, és éppen pár napja vonultak ki onnan.

 

Ultimátum

Kedd délután az ukrán titkosszolgálat (SZBU) és a kijevi belügyminisztérium ultimátumot intézett a tüntetőkhöz, felszólítva őket, hogy vessenek véget az erőszaknak.

Amennyiben a tömeges zavargások nem fejeződnek be kedden este 18 óráig (közép-európai idő: 17 óra), a hatóságok minden törvényesen megengedett eszközt bevetnek a káosz felszámolása érdekében. Egyben felszólították az ellenzéki vezetőket, haladéktalanul gondoskodjanak arról, hogy a kilengések befejeződjenek, ők pedig térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz.

Közben az ukrán rohamrendőrség áttörte a kijevi Dinamo stadionja közelében felállított barikádokat, és megérkeztek az ellenállás központjába, a Függetlenség terére (Majdan).

Korábban érkeztek hírek túszejtésekről is.

Mint azt Gazda Albert is írja, azt jelenleg nehéz áttekinteni, hogy pontosan kik csaptak össze most a rendőrökkel, de az sejthető, hogy már nem a hivatalos ellenzék vezetői mozgatják a történéseket. Az biztos, hogy a rövid enyhülés után ismét ijesztő hírek érkeznek Kijevből.

Találkozó szerdán

Viktor Janukovics ukrán elnök szerdán ismételten egyeztetni kíván az ellenzéki vezetőkkel tekintettel az Ukrajnában kialakult drámai helyzetre. A megbeszélést helyi idő szerint szerda délelőtt 11 órára hirdette meg az ukrán államfő.

A házelnök hangsúlyozta: a találkozó létrejöttének az a feltétele, hogy az ellenzéki tüntetők teljes mértékben beszüntetik az erőszakot. Anna German elnöki tanácsadó elmondta, hogy Janukovics kedden is egyeztetett az ellenzék vezetőivel, többet azonban nem árult el a találkozóról.

Vitalij Klicsko, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt vezére is tervezi részvételét az egyeztetésen. Az ellenzéki vezető kedden felszólította a nőket és a gyermekeket, hogy hagyják el Kijev központi Majdan, azaz Függetlenség terét, mivel nem zárható ki a biztonsági erők rohama.

Az oroszok már reagáltak is

Az erőszak kiújulása után az orosz külügyminisztérium felszólította az ukrán ellenzéket, hogy tartózkodjon a fenyegetésektől és az ultimátumoktól, és folytasson párbeszédet a kijevi kormánnyal.

Az oroszok szerint szerint mindaz, ami történt, annak az eredménye, hogy a nyugati politikusok és az európai intézmények az ukrán válság kezdete óta szemet hunynak a radikális erők agresszív cselekedetei felett, egyben a válság kiterjesztésére, a hatalommal szembeni provokációkra ösztönözve.

photo_camera REUTERS/Gleb Garanich

Az orosz külügyminisztérium egy másik közleményében bejelentette, hogy Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes szerdára tervezett utazása nincs kapcsolatban az ukrajnai helyzet súlyosbodásával, azt már korábban tervezték.
Karaszin az Interfax orosz hírügynökségnek kedden hangsúlyozta: a sok rendbontás, az ellenzék egyoldalú, külső támogatása nem szabad, hogy akadályozza az Oroszország és Ukrajna közötti kapcsolatok fejlesztését. Karaszin éppen e kapcsolatok fejlesztéséről folytat ukrán kollégájával, Ruszlan Demcsenkóval politikai konzultációkat.

Hozzátette, hogy ennek a párbeszédnek semmilyen titkos napirendje nincs és nem is lehet. A tárgyaláson a kétoldalú kapcsolatokról lesz szó, azok állapotáról a különböző területeken, de természetesen kitérnének az ukrán belpolitikai helyzetre is.

(via BBC, MTI, cikk tetején lévő kép: PIERO QUARANTA / AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.