25 halott Kijevben

külföld
2014 február 19., 06:29
comments 140

Miután Viktor Janukovics elnök sikertelenül tárgyalt az ellenzék vezetőivel, a rendőrség szerda hajnalban, négy óra körül ismét megtámadta a Majdanon a tüntetőket. Megpróbálták lebontani a sátrakat, többet fel is gyújtottak közülük.

photo_camera AFP PHOTO/ OLEKSANDR RATUSHNIAK

Janukovics közölte az ellenzéki vezetőkkel, hogy "határolódjanak el a radikális elemektől", mert "még nem késő leállítani a harcot". Szerda reggel az elnök azt mondta, hogy az ellenzéki vezetők semmibe veszik a demokráciát, mert ott az ember nem az utcán szerez hatalmat, hanem a választásokon.

"Átléptek egy határt azzal, hogy fegyverkezésre szólítottak fel"

Szerinte sokkal hatékonyabb és gyorsabb megoldás lenne a párbeszéd és a kompromisszum.

photo_camera AFP PHOTO / GENYA SAVILOV

A hajnali roham előzménye, hogy a belügyi erők kedd este hatig adtak időt a tüntetőknek, hogy elmenjenek a térről. Miután ezt nem tették meg, megtámadták őket. Páncélozott járművekkel és vízágyúkkal mentek nekik. A BBC szerint legalább 18 ember halt meg, köztük hét rendőr és egy újságíró. Az Egészsségügyi Minisztérium viszont reggel azt mondta, már 25 halott van.

photo_camera TOPSHOTS/AFP PHOTO/ ANATOLII BOIKO

Egy férfin egy rendőrségi vízágyús jármű hajtott keresztül. A beszámolók szerint a férfi Molotov-koktélt dobott volna a járműre, de megcsúszott és a kocsi kerekei alá esett. Szemtanúk szerint az autó sofőrje meg tudott volna állni, ha akar, ehelyett áthajtott a férfi fején.

photo_camera AFP PHOTO/ GENYA SAVILOV

Az Ötös csatorna tudósítója, Miroslava Petsa arról írt Twitteren, hogy a városban lekapcsolták a közvilágítást, a rendőrök pedig UV-festéket spriccelnek a tüntetőkre, hogy könnyebb célpontot jelentsenek a sötétben.

Vitalij Klicsko a rendőrök támadása alatt is beszélt a téren összegyűlt emberekhez.

photo_camera AFP PHOTO/SERGEI SUPINSKY

Nem megyünk innen sehova. Ez itt a szabadság szigete, és meg fogjuk védeni.

- mondta Klicsko, míg Arszenyij Jacenyuk ellenzéki vezető azzal a kéréssel fordult Janukovicshoz, hogy hirdessen tűzszünetet szerda reggelig, és hívja vissza a láncos kutyáit, akik civilekre lövöldöznek.

photo_camera AFP PHOTO / OLEKSANDR RATUSHNIAK

Eldurvult

Az újabb összecsapások azután robbantak ki Kijev belvárosában kedden, hogy a Függetlenség tere (Majdan) tüntetőinek néhány ezres csoportja az ellenzéki politikusok felhívására elindult a parlament épülete elé, hogy kifejezze támogatását az államfő hatalmát jelentősen korlátozó 2004-es alkotmány visszaállítása mellett. Az előzetesen békésnek beharangozott demonstráció akkor durvult el, amikor néhány száz méterre a parlament épületétől a rohamrendőrök feltartóztatták az ellenzéki tüntetők menetét.

photo_camera AFP PHOTO/SERGEI SUPINSKY

A tüntetők kövekkel, botokkal, Molotov-koktélokkal támadtak a rendfenntartókra, akik válaszul könnygázt, fény- és hanggránátokat, vízágyút vetettek be, valamint gumilövedékeket lőttek a tömegbe. Egyes közlések alapján mindkét oldal használt lőfegyvereket is.

Az ukrán belügyminisztérium közlése szerint a keddi összecsapásokban a biztonsági erők hat tagja halt meg, mind lőfegyver okozta sebesüléstől. A zavargásokban 180 rendőr megsebesült, közülük 159-et kellett kórházba szállítani. Harmincöt rendőr állapota súlyos. Összesen 39 rendőrt lőttek meg.

A tüntetők a kormányzó Régiók Pártjának székházába is behatoltak, de nem sokkal később a rendőrök kiszorították őket az épületből. Az összecsapások a parlament körül több utcára kiterjedtek. A rohamrendőrök oldalán kormánypárti demonstrálók is bekapcsolódtak az ellenzéki tüntetők elleni harcba. A tüntetők elfoglalták a Tisztek Háza nevű épületet, ahol elsősegélypontot rendeztek be. A parlament őrsége ostromra készülve belülről bezárta az épület főbejáratának ajtóit, tűzcsapokat és tömlőket készítettek elő tömegoszlatásra.

Washington mindenért Janukovicsot teszi felelőssé

Geoffrey R. Pyatt kijevi amerikai nagykövet kedd éjjel közölte, hogy ettől a pillanattól fogva az Egyesült Államok Viktor Janukovics elnököt tartja felelősnek mindazért, ami jelenleg Ukrajnában zajlik. A diplomata azután nyilatkozott, hogy megbeszéléseket folytatott az ukrán külügyminisztériumban.

Ukrán internetes televízió beszámolója szerint Angela Merkel német kancellár nem tudja elérni telefonon Viktor Janukovics ukrán elnököt, hogy megvitassa vele az ukrajnai helyzetet. Több európai ország nagykövete is több órája hiába próbálkozik azzal, hogy telefonon beszéljen az ukrán elnökkel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.