A nemzetbiztonság szerint önszivárogtatás volt az őszödi beszéd

POLITIKA
2014 február 21., 21:14
comments 84

Az Alkotmányvédelmi Hivatal tegnap két dokumentumról oldotta fel a titkosítást. Az egyik egy Guevara fedőnevű emberről szól, akit nem nehéz Eduardo Rózsa-Floresként beazonosítani, mert még az is benne van, hogy Bolíviában likvidálták. Ez a jelentés az ő szerepével foglalkozik az őszödi beszéd kiszivárogtatásában. A másik a gyümölcsöskert fedőnevű akcióról szól, ami az őszödi beszéd kiszivárgásának nemzetbiztonsági vizsgálata volt.

"Az őszödi miniszterelnöki beszéd kiszivárogtatója egy MSZP-s politikus, aki a miniszterelnökkel és a frakcióval egyeztetve szervezte meg [annak] nyilvánosságra hozatalát"

Idézi valakit (a neveket kitakarták) a Rózsa-Floresről szóló jelentés. Mindkét jelentés eléggé meg van húzva. Guevara szerint a miniszterelnökkel jó viszonyt ápoló személy szivárogtatott, illetve egy közvetítőt bízott meg, eredetileg még arra, hogy a Jobbiknethez eljuttassa a hangfelvételt. Ez az ismeretlen személy „valaha [...] volt, a [...] alatt [...] szakértőként tevékenykedett, jelenleg pedig [...] MSZP-s rendezvények lebonyolításában vesz részt, valamint [...] cégeit vezeti”. Végül azonban arra jutottak, hogy nem jelentetik meg a hanganyagot, hanem a Fidesznek átadják a lehetőséget.

Végül kapcsolatba léptek egy vezető fideszessel, szeptember 17-én pedig már egy budapesti Fidesz irodában döntöttek a felvétel sorsáról, és ott is sokszorosították. A történet két fideszes szereplője nem ismert, csak annyit tudni, hogy az egyik pásztói fideszes, a másik pedig épp Brüsszelbe indult, és a ferihegyi reptéren tudta meg, hogy van ilyen felvétel.

Eredetileg a jelentés szerint motoros futárral több szerkesztőségnek küldték volna ki a felvételt, de végül csak a Magyar Rádió kapta meg. A jelentés szerint a nyilvánosságra hozott kalózfelvétel nem másolata az MSZP részére készült felvételnek, de nem is titkosszolgálati eszközökkel szerezték meg.

A jelentések szerint nem lehetett azonosítani, ki volt a megrendelő. Azt viszont írják, hogy a beszéd kiszivárogtatására azért volt szükség, hogy a szocialisták időt nyerjenek, és valamilyen módon eltereljék a figyelmet a költségvetési vitákról, illetve rávilágítsanak az ország rossz gazdasági helyzetére. A vizsgálat szerint Rózsa-Flores ismerte az őszödi beszéd kiszivárogtatóját, és kapcsolatban is állt vele.

Szigetvári Viktor baloldali kampányguru az Index szerint így reagált a Twitteren:

nagyon trefas ez az allamilag hamisitott oszodi jelentes. persze szegyen is, hogy igy jaratjak le a hazat szolgalo tisztek hivatasat

A jelentésekkel kapcsolatban tényleg meglepő, hogy egy 2006-os esemény vizsgálati jelentésének publikálása még éppen belefért a választások előtti időbe.

Rózsa-Flores szerepéről korábban egy volt MSZP-s majd DK-s politikus, Szabó Bálint is beszélt, azonban egy meglehetősen hiteltelenül hangzó történetet adott elő a kiszivárogtatásról. Aszerint ő éppen Flores kutyájára vigyázott, amikor Szili Katalin, Szekeres Imre és Baja Ferenc felugrottak a beszéddel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.