Magyar kutyakutatók áttörést értek el

meghökkentő tudomány
2014 február 21., 17:11
comments 9
  • Így még nem hasonlították össze a kutyaagyat és az emberével.
  • Az ELTE kutatói szerint a kutyák meg tudják érteni, hogy érez az ember.

A Reuters Tv bemutatta, hogy miután 11 kutyát kiképeztek, hogy feküdjön mozdulatlanul egy MRI-gépben, meg tudták vizsgálni, hogy miben hasonlít a kutyák agya az emberekére. Andics Attila, Gácsi Márta és a többi kutató arra talált bizonyítékot, hogy a kutyák sokkal érzékenyebbek a gazdájuk állapotára, mint azt korábban gondolták. (Eddig nem szíjazták le a kutyákat, hogy egyáltalán ne mozogjanak.)

Az ELTE etológiai tanszékén dolgozó kutatók tavaly ősszel is áttörést értek el, amikor Lakatos Gabriella és munkatársai bebizonyították, hogy a „szociálisan érzékeny” robotoknak engedelmeskednek a kutyák.

Az a csoport, amelyik csak pityegő robotokkal szembesült, nem úgy reagált, ahogy emberekkel szemben tenné, de a másik csoportban azokat az emberi arcú, kézzel ellátott robotokat is emberszámba vették, mivel azok beszéltek hozzájuk, kezet ráztak és sétáltak velük. A kutyák innentől kezdve engedelmeskedtek is nekik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.