https://444.hu/assets/000_Par3065257.jpg

Elmebeteg lelkészek hatására született a kegyetlen ugandai törvény

külföld
2014 február 24., 18:57
comments 49
  • Hétfőn az ugandai államfő aláírta a törvényt, ami súlyosan bünteti a homoszexuális kapcsolatokat.
  • A nagy nemzetközi nyomás hatására végül a halálbüntetés bevezetéséről letettek, de életfogytiglan így is jár.
  • A törvény mögött háborodott papok és politikusok állnak, de nagy a társadalmi támogatottsága is.

Az utóbbi idők legapróbb tüntetése zajlott hétfő délután Budapesten. A CEU nyolc külföldi hallgatója tiltakozott az ugandai konzul irodájának helyet adó belvárosi épület előtt, mert az afrikai ország elnöke aláírta a homoszexualitást az országban még az eddigieknél is súlyosabban büntető törvényt.

photo_camera Fotó: Botos Tamás

Pedig a törvény maga tényleg megérdemeli a nagyobb nyilvánosságot.  A világon még mindig sok hely van, ahol rosszul járhat az, aki egy azonos nemű emberbe szeret bele, de még ezen helyek közül is kiemelkedően nyomorúságos az ugandai melegek helyzete.

A szigorítás ötlete már többször felmerült, sőt, sokáig arról is szó volt, hogy akit többször is homoszexuális aktuson kapnak rajta, az halálbüntetést kap majd. Végül a nagy nyugati nyomásra ez a tétel kikerült a törvényből, viszont a "visszaeső" homoszexuálisoknak ezentúl életfogytiglani börtön járhat az országban.

A fenyegetés sem hatott

Január végén úgy tűnt, hogy Yoweri Kaguta Museveni államfő esetleg mégsem fogja jóváhagyni a törvényt, amit a parlament még december 20-án fogadott el. Az ország legnagyobb segélyezője, az Egyesült Államok ugyanis következményekkel fenyegette meg az afrikai kormányt, Barack Obama pedig azt mondta, hogy minden, ugandaiak számára visszalépést jelentő, melegellenes jogszabály kihathat majd a kétoldalú kapcsolatokra. Az ország évente 400 millió dollár segély kap az Egyesült Államoktól, ugyanakkor bonyolítja a helyzetet, hogy a szomáliai iszlamisták ellen vívott harcban Uganda a nyugatiak legfontosabb szövetségese.

Az elnök végül rezidenciáján kormányzati tisztviselők, újságírók és tudósok társaságában írta alá a módosítást. A tudósokra fontos szerep jutott, ugyanis az elnök korábban éppen azzal próbált visszatáncolni az aláírás alól, hogy kijelentette, amennyiben a tudósai be tudják bizonyítani, hogy a homoszexualitás a génekben dől el, akkor eltekinthetnek a szankcionálásától.

photo_camera Museveni elnök az aláírás közben (ISAAC KASAMANI / AFP)

Mivel erről azonban állítása szerint nem kapott meggyőző bizonyítékot, ezért a szigorítás mellett döntött. Mint az aláírás után elmondta, országuk ellen társadalmi imperialista támadás zajlik, aminek keretében

arrogáns és gondatlan nyugati csoportok homoszexuálissá próbálják téríteni az ugandai gyerekeket,

és ezért támadták csak a törvénytervezetet.

Az új törvény értelmében, akit először kapnak rajta homoszexuális aktuson, 14 év börtönt is kaphat, de aki "visszaesőnek" számít, életfogytiglani büntetésre is számíthat. A törvény egy kalap alá veszi a homoszexuálisokat a pedofilokkal, de ez a rendelkezés szankcionálja azt is, ha valaki fogyatékkal élővel vagy HIV-fertőzöttel közösül.

A kormánytisztviselők megtapsolták a törvény aláírást, ami csak szigorítást hozott, mivel egy, a gyarmati időkből megmaradt törvény eddig is tiltotta a homoszexuális kapcsolatokat, mivel azok "természet rendjével ellentétesek".

Lelkészek támogatásával

A törvény aláírásával Museveni nem csak az ugandai melegeket, de a védeni kívánt gyermekeket is cserben hagyta.

- mondta a Human Right Watch emberi jogi szervezet kutatója, Maria Burnett az AP-nek. Ugyanis a gyengén felszerelt, erőforráshiányokkal küzdő ugandai rendőrségnek ezentúl majd a beleegyezésen alapuló, azonos nemű felnőttek közötti kapcsolatokkal is komolyabban foglalkozniuk kell, és ezzel csak még kevesebb erőforrás fog jutni arra, hogy a gyermekeket megvédjék a zaklatástól és a nemi erőszaktól.

photo_camera 2010-ben, amikor a törvény megalkotása elkezdődött, az országban melegellenes tüntetéseket is tartottak, amiken Obamának is üzentek (PHOTO/TREVOR SNAPP)

Burnett szerint a törvény hatalmas csapás az önkifejezés szabadságára, és a rendelkezés valójában senkinek az érdekét nem szolgálja.

A törvény ennek ellenére nagy népszerűségnek örvend az országban, ahol keresztény lelkészek és sok politikus is hasonló nézeteket vall.

A legismertebb közülük Martin Ssempa tiszteletes, aki amellett, hogy egy óvszerhasználat-ellenes szervezet vezetője, elképesztő prezentációkat is szokott tartani a homoszexualitás veszélyeiről. Az interneten hatalmas karriert befutó előadások annyira szürreálisak, hogy néha már majdnem úgy érezzük, olyan az egész, mintha az Arrested Development írói készítették volna. A valóság persze ennél jóval elkeserítőbb, Ssempa és hittársainak hála, ugandaiak élete forog veszélyben. Ssempa legismertebb, mémmé vált előadása az alábbi videón látható:

Hasonló papok és tudósok hatására győződött meg mára Museveni elnök is arról, hogy a homoszexualitás nem öröklődik, hanem egyéni döntés kérdése, aki pedig így választ, az utána esetleg majd meg akarhat téríteni másokat is. Szerinte az afrikaiakat megdöbbenti a homoszexualitás, és az egészben csak egy alapvető támadást látnak az életmódjukkal szemben.

A melegellenes intézkedések kiterjesztése 2009-ben indult meg, már akkor is azzal a céllal, hogy elrettentsék a nyugati melegeket attól, hogy ugandai gyerekeket toborozzanak.

A törvény egyik megalkotója, David Bahati most azzal köszöntötte a szigorítást, hogy ez a szuverenitásuk diadala, egyben győzelem az ugandai emberek és az ugandai gyerekek számára.

A módosíts egy másik ismert védelmezője az ország integrációs és etikai minisztere, Simon Lokodo, aki amúgy egykoron maga is katolikus pap volt. Lokodo egyszerűen nem tudja elképzelni, hogy megcsókoljon egy férfit.

Azt hiszem, inkább meghalnék. Nem léteznék. Ez embertelen. Megőrülnék. Ahogy elképzelem, hogy megeszi az arcomat.

- mondta erről a miniszter múlt héten. Ő is biztos abban, hogy géneknek semmi köze a homoszexualitáshoz. A melegek választják, hogy melegek legyenek, utána pedig megpróbálnak megtéríteni másokat is, mesélte telefonon a Guardien újságírójának.

A homoszexualitás természetellenes, abnormális és nem illik a mi kultúránkba. Nincs is semmiféle kimenetele, csak pusztít és kárt okoz. Nem lehet jogod ahhoz, hogy beteg legyél. Nincsenek jogok a homoszexualitásban, muszáj meggyógyítani

- mondta a miniszter, aki elméletének az anatómiai részleteiről is beszámolt:

A széklet az ánuszon keresztül távozik, úgy, mint egy kipufogócső motorja. Ami az emberi szervezetbe kerül, az a szájon át kerül oda. Ők rossz irányba fordítják a természetet. A homoszexualitás elpusztítja az emberséget, mert nem hoz létre semmit, és ártalmas az egészségnek is.

- érvelt Lokodo, nagyjából jelezve, milyen közegben kéne az emberi jogi szervezeteknek hatást elérniük.

Mindenki szerint az amerikaiak a hibásak

Az ugandai melegközösség képviselői szerint a politikai vezetőiket amerikai lelkészek befolyásolták, akik a melegellenes nézeteiket Afrikában akarják terjeszteni.

photo_camera Ssempa örül a törvény aláírásának (REUTERS/Edward Echwalu)

Az egyik ismert ugandai melegaktivista, Pepe Julian Onziema arról beszélt az AP-nek, csalódott, hogy Museveni anélkül írta alá a törvényt, hogy beszélt volna azokkal, akikről szól a rendelkezés.

Az elnök azért döntött így, mert soha nem találkozott még egy nyíltan meleg emberrel. Ez elkeserítő

- mondta Onziema, aki szerint több aktivista sok alkalommal próbált már megbeszélést kezdeményezni az elnökkel, de sosem jártak sikerrel.

Museveni népszerűsége amúgy az utóbbi időben megkopott, sokan kritizálták, hogy élete végéig hatalomban akar maradni. Elemzők szerint azért is állhatott be most végül a törvény mögé, hogy a kormányzópárt támogatását megszerezze a 2016-os elnökválasztásokra. Abban az évben már harmincadik éve lesz hatalmon.

photo_camera Desmond Tutu (AFP PHOTO / ALEXANDER JOE)

A Nobel-békedíjas vallási vezető, Desmond Tutu élesen bírálta egy hétvégi rendezvényen a törvényt, azt állítva, hogy az intézkedések hasonlóak azokhoz, mint amik a náci Németországban és az apartheid sújtotta Dél-Afrikában voltak érvényben.

Világosan kell látnunk, hogy az emberiség története tele van olyan kísérletekkel, amikor törvényt hoztak osztályok, kasztok, fajok közötti szeretet vagy a házasság ellen. De nem létezik tudományos vagy genetikus alapja a szeretetnek. Csak Isten kegyelme. És nem létezik tudományos igazolása a kirekesztésnek és az előítéleteknek sem. És nem létezik erkölcsi igazolása sem. Többek között a náci Németország és az apartheid Dél-Afrikában erősítette meg számunkra ezt a tényt.

Az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot Afrika 55 országából 36-ban büntetik, több helyen halálbüntetés is járhat érte.

(via AP, Guardian, címlap- és fenti kép: TREVOR SNAPP / AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.