A világ leggyűlöletesebb szoftverei, 1. rész: Adobe Acrobat Reader

TECH
2014 február 25., 18:12
comments 329

Nincs ember ezen a földön, aki számítógépet használ, és ne találkozott volna az Adobe Acrobattal.

Az ember a leggyakrabban úgy találkozik az Acrobattal, hogy emailben kap, vagy a neten talál egy pdf kiterjesztésű fájlt, és azt szeretné megtekinteni. Az ilyen fájlok az esetek egy részében fontosnak tűnnek: minisztériumi közlemény, hivatalos leirat, felirat, esetleg könyv. Az esetek nagyobb részében még csak nem is tűnnek fontosnak. Már a fájlnév alapján sem. Nos, ezeknek a nézegetésére való az Acrobat Reader.

Az Acrobat Reader ingyen van. És ezzel be is fejeztük előnyei felsorolását.

A most használatban lévő verzió eleve a McAfee próbaverziójával érkezik, ami defaultból opt-out, természetesen, szóval aki nem figyel, simán feltelepít egy huszadik ingyenes vírusirtót a többi mellé, hogy még véletlenül se induljon el a gépe soha többé.

Még idegesítőbb, hogy innentől kezdve az Acrobat folyton kiabál, hogy frissíteni kell, mintha annak az égvilágon bármi értelme lenne.

És ha letöltöttük az Acrobat Readert, akkor mit tudunk vele csinálni? Meg tudjuk vele nézegetni azt a pdf-et, ami miatt letöltöttük. Az ügyesebbek esetleg ki tudnak belőle másolni valamit, például egy szót, bár ha az eredeti fájl készítője megtiltotta, akkor még azt sem.

Read-write culture? Remixuniverzum? Korlátok nélküli kreativitás a digitális korban? Az Adobe megoldja. Az Acrobatban még azt is le lehet tiltani, hogy a fájlt valaki kinyomtathassa. Nem vicc.

acrobata

Magát a pdf-et és vele együtt az Acrobatot egyébként 1993-ban tette közzé az Adobe, és tessék elképzelni, hogy akkor még a Reader sem volt ingyen, 50 dollárt kellett érte fizetni. Zseniális csapda: proprietary formátum, amit proprietary nézegetővel lehet nézegetni. Akkor még divat volt az ilyesmi, de eltelt 21 év, és most ott tartunk, hogy a nézegető ingyen van ugyan, de magáért az alapprogramért, amivel pdf-et lehet gyártani, 164,82 eurót kell fizetni, a Pro változat pedig 243,54-et.

Az 75 ezer forint.

Ez az egész egyébként nem csak a formátum és a szoftver, tehát az Adobe bűne, hanem azoké, akik egyszer valahogy megkaparintották, és képtelenek felfogni, hogy három sort meg egy képet a teljesen web-inkompatibilis, idejétmúlt, felhasználógyilkos pdf-be tenni, aztán Acrobattal elolvastatni nemhogy overkill, hanem konkrét kibaszás.

Szóval az Acrobatnál már csak azok az embertársaink bénábbak, akik a használatára kényszerítenek bennünket. A pdf-nek amúgy nyilván léteznek legitim felhasználási módjai, például ha valami drága programmal dolgozik a dizájner, meg különleges fontokat használ, és meg akarja mutatni az ügyfélnek, akinek nyilván nincs drága dizájnprogramja, amivel meg tudná nyitni - bár erre egy jpg-s screenshot is elég lenne. (A pdf-ben benne van minden tördelési információ, és bármilyen gépen működik.) De szöveges fájlokat, meghívókat meg semmitmondó brossúrákat .pdf-ben osztogatni, az semmi másról nem szól, mint az ostoba magamutogatásról meg a fontoskodásról.

Az Acrobat Reader egyébként már hat éve is első helyezett lett a Download Squad által összeállított, A legrosszabbak legrosszabbjai toplistán. Azóta se változott semmi. Jöhet a 12-es verzió!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.